<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz kararı borsa ve dövizi nasıl etkiler?----

Faiz kararı borsa ve dövizi nasıl etkiler?

Faiz kararı borsa ve dövizi nasıl etkiler?
19 Eylül 2021 - 09:14 www.finansingundemi.com

Önümüzdeki hafta ekonomilerin geleceğine yön verecek önemli toplantılar gerçekleştirilecek. Piyasalar adeta diken üzerinde faiz kararlarını bekliyor. Peki faizin düşürülmesi ya da sabit bırakılması piyasalar üzerinde nasıl bir etki yapar?

ABD, Çin, Japonya, İngiltere, Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye’nin de olduğu 10’dan fazla merkez bankasının toplantısı gelecek hafta gerçekleştirilecek. Faiz kararları küresel ekonomiler için büyük önem taşıyor. Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısı ise daha kritik bir öneme sahip. Bu hafta Hürriyet’teki köşesinde merkez bankalarını toplantılarını ön plana çıkaran Zeynel Balcı şu noktalara dikkat çekiyor: “FED toplantısından bir gün sonra TCMB toplantısı var. Fed kararları ne ölçüde referans olacak orası tartışılır ama zor bir karar olacak. Toplantıya ilişkin beklentiler TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nın ‘çekirdek enflasyonu’ öne çıkarmasıyla değişti. TÜFE baz alınarak enflasyonun üzerinde faiz söylemi yerine ağustosta yüzde 16.76 olan çekirdek enflasyon vurgusu gelince piyasalar bunu faiz indirim hazırlığı olarak yorumladı. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) TCMB’den bu toplantıda 50 baz puan indirim, yıl sonuna kadar ise 150 baz puan daha indirime gitmesini beklediğini açıkladı. TCMB faizi sabit bırakırsa döviz kurlarında geri çekilme, Faiz indiriminde ise yukarı yönlü bir hareket olasılığı söz konusu. Son dönemde ekonomi yönetiminin büyümeyi öne çıkaran bir politika istediği yönünde emareler mevcut. TL’nin değer kaybı kur geçişkenliğine bağlı olarak enflasyonu yukarı çekecek olsa da ihracat üzerindeki pozitif katkısı malum. Faizdeki düşüşün etkileri yanında ihracat artışı da ekonomideki büyümeyi destekleyen bir durum. Faiz indirimi gelirse, bunu büyümeden yöne tercih olarak da yorumlamak mümkün. Piyasalarda Fed toplantı sonuçlarına ilişkin bölünmüşlük TCMB için de var. Faizin sabit bırakılması gerektiği veya bırakılacağı yönünde hatırı sayılır ölçüde görüşler mevcut. Cevap için yine de 23 Eylül’ü beklemek yerinde olacak.”

Borsalar için yeni risk ‘enerji’

KARARLAR PİYASALARI NASIL ETKİLEYECEK?
Balcı, merkez bankalarının alacakları kararların piyasalar üzerindeki etkisin ise şöyle yorumluyor:

“Gelecek hafta ‘merkez bankaları’ konuşacak. 10’dan fazla merkez bankası toplantısı var. 22 Eylül’de ABD, Çin, Japonya, İngiltere, 23 Eylül’de ise Türkiye, Brezilya, G.Afrika olmak üzere birçok merkez bankası toplantısı var. Piyasaların pürdikkat kesileceği iki toplantı perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve çarşamba günü gerçekleşecek olan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı olacak. Dış piyasaların öncelikli gündemi Fed. Daha doğrusu Fed’in tahvil alımlarının azaltıp azaltmayacağı kararı önem arz edecek. Piyasa beklentisi ağırlıklı olarak tahvil alımlarının azaltılması (tapering) yönünde bir karar çıkmayacağı yönünde. Ancak toplantı sonrası yapılacak açıklamalarda ileriye yönelik para politikaları için bir değişiklik sinyali olacak mı? ABD ağustos TÜFE verisi yıllıkta yüzde 5.3’e gerilerken, aylık bazda beklentilerin altında kalması ve ABD tarım dışı istihdam artışının ağustosta 235 bin seviyesine gerilemesi (temmuzda 943 bin idi) Fed’in bu toplantıyı pas geçme olasılığını arttırıyor. Fakat geçen perşembe ABD perakende satışlarının beklentilerin oldukça üzerinde gelmesi kafaları karıştırdı. Veri sonrası ABD dolarının değer kazanarak 93.00 seviyesinin geçmesi ve ABD 10 yıllık bono faiz oranının yüzde 1.38’e tırmanması 22 Eylül için varlık azaltma kararı bekleyenlerin sayısını arttırmış görünüyor. Fiyatlamalar da bunu gösterdi. Dip not olarak vermek gerekirse, dış piyasalardaki bu gelişmeler döviz kurları başta olmak üzere iç piyasalara da yansıdı. Fed toplantısı için ağır basan olasılık her ne kadar yeni bir karar çıkmayacağı yönünde olsa da piyasalar toplantı sonuçları konusunda bölünmüş durumda. Bir karar çıkmazsa ve güvercin tonda açıklamalar gelirse bu olumlu algılanır, tahvil alımlarının azaltılması kararı veya bu yönde bir sinyale ise olumsuz bir piyasa tepki beklenebilir. Dış piyasalardaki görünüm temkinli bir bekleyişi gösteriyor.”

Faiz değişmeyecek ama piyasalar tedirgin!

BORSADA NASIL BİR SEYİR BEKLENİYOR?
Borsada düşüş eğilimi devam ediyor. Zeynel Balcı’ya göre, ilk önemli destekler 1.410-1.400 seviyelerinde bulunurken sonraki destek noktaları 1.370 ve 1.350 seviyelerinde. Olası tepki alımlarında ilk dirençler ise 1.445-1.457 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı için 1.457 seviyesi geçilmeli. Sonraki dirençler 1.475-1.485 seviyelerinde bulunuyor. Satış baskısı korunmakla birlikte destek noktalarında tepki alımları görülebilir.

Faiz kararları, piyasaları nasıl etkileyecek?

ALTIN VE DOLARDA NELER BEKLENİYOR?
Zeynel Balcı’nın döviz ve altınla ilgili tahminleri ise şöyle: “Döviz kurlarında kâr satışlarının ardından sert tepki alımları görüldü. İlk destekler 8.60-8.57 seviyelerinde. Bu seviyelerin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Aksi takdirde sonraki destekler 8.52 ve 8.46 seviyelerinde bulunuyor. İlk direnç ise 8.68 seviyesinde. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki direnç ise 8.80 olarak görülüyor. Çıkış hareketi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde kâr satışlarıyla karşılaşılabilir.

ABD 10 yıllık bono faiz oranındaki yükseliş ile ABD dolarındaki değerlenme altın fiyatına sert düşüş olarak yansıdı. 1.750 doların altını test eden ons fiyatı tekrar bu seviyenin üzerine zayıf bir atak yapsa da 1.750 seviyelerinde denge bulmaya çalışıyor. Fed toplantısı birçok yatırım aracı için olduğu kadar altın fiyatı için de önemli olacak. Diğer yandan enerji emtialarını (petrol, doğalgaz) hariç tutarsak değerli metaller (altın, gümüş) dahil emtia fiyatlarında zayıflama var. Gerçi Cuma günü enerji emtialarında da yükseliş sonrası kâr satışları şeklinde bir gerileme de yaşandı. Fed’in tahvil alımlarının azaltma olasılığının etkileri dışında küresel ölçekte ekonomik verilerde bir ivme kaybı var. Bunun en bariz örneği Çin olsa gerek. Çin’de son dönem açıklanan veriler beklentilerin altında kaldı. Ayrıca delta varyantının olumsuz etkileriyle birlikte üçüncü çeyrek için çok düşük büyüme beklentileri dillendirilmeye başladı. Bu yıl büyüme için ise yüzde 8 gibi tahminler var. Çin ile ilgili bir diğer dip not ülkenin ikinci büyük emlak şirketi Evergrande ile ilgili. Evergrande, 20 Eylül’de vadesi gelecek kredi faiz ödemesini yapamayacağını bankalara bildirmiş, tahvil işlemlerinin kapatılması için başvuruda bulunmuştu. Şirketin 305 milyar dolarlık borcu bulunuyor ve iflas endişeleri nedeniyle bu durum Çin bankacılık sektörü için önemli bir sorun olarak görülüyor. Buna karşılık Çin Merkez Bankası olayın yayılma kaygılarına bağlı olarak piyasalara 13.9 milyar dolarlık fonlama yaptı.”

IMF'den 'yatırım fonları' uyarısı!

Bir açığa satışçının itirafları

Piyasaları merkez bankaları yönetecek!

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sait Çelebi19 Eylül 2021 21:43

    Borsa İçin zor günleri yolda gibi

  • Adam 19 Eylül 2021 19:14

    Ahhh keşke enflasyon olsa eski gunler dövız yukarı ver 6.000 faizler lutfen olsunnnn.kripto falan kalmaz FAIZ FAIZ 7.000 İSTERIZ İKİ AY BATan batar bunu çok görduk...

  • Kaynak Tüm finans Mecraları 19 Eylül 2021 17:04

    ABD ve Avrupa’da borsalardaki düzeltmeden konuşuluyor. Asıl ilginç olan bu düzeltmenin Çöküş haline gelip gelmeyeceği. Çöküş bir ihtimalse bekleyip izlemek zarar ettirmez

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ19 Eylül 2021 15:59

    Böyle günlerde ete sütü karışmamak köşede oturup sakince izlemek gerekir.zaten alan almış satan satmış olaylar fiyatların içine girmiştir 10 gün önceden.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU19 Eylül 2021 15:25

    Bir şey olmaz korkmayın.bu aydan sonra borsa mevsimi gelmektedir.paraları hazırlayın beyler.kaliteli hisse senetlerinde 3 ay kalınabilir.

  • Ali19 Eylül 2021 15:18

    Enflasyonun yüzdr 100 olduğu dönemde düşük faizle halkı yoksullaştırdılar. Şimdi de yeni oyunlarla faizi düşürecekler. Yazık bu millete. Dolar seneye 15 lira olur.

  • Nazan 19 Eylül 2021 13:05

    İstikrarın olmaması Borsayı olumsuz etkiliyor.

  • Adam19 Eylül 2021 19:15

    Keşke

  • FarisCam 19 Eylül 2021 12:37

    Faiz kararı borsayı direk etkilemez. Dünya borsalarındaki seyir direk etkiler. Şimdiye kadar bunu gördük. Düzeltme bekleniyor. Buda süresi belirsiz düşüşe neden olacaktır.

  • Adam 19 Eylül 2021 19:16

    2001 gibi herkez batsın faizler 7000

  • Dünya hayatı da *Geçici19 Eylül 2021 12:33

    Perakende satışlarda ki artış için de "geçici bi artış" diyebilir sayın Powell.. Adamlar kafaya koymuşlar Borsa'yı düşürecek bi şey yapmayacaklar.. Yatırım tavsiyesi değildir.