<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz indirimi piyasaları nasıl etkiler?----

Faiz indirimi piyasaları nasıl etkiler?

Faiz indirimi piyasaları nasıl etkiler?
28 Ocak 2015 - 07:15 www.finansingundemi.com

Merkez Bankası'nın enflasyon şartı gerçekleşirse Ali Ağaoğlu'na göre 75 baz puanlık bir indirim gelebilir

FINANSGUNDEM.COM

Merkez Bankası tüm siyasi baskılara rağmen tedbiri elden bırakmıyor. Dün Başçı 2015 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. Raporun ardından geçilen soru cevap kısmında Başçı bomba açıklamalarda bulundu.

Başçı faiz hakkındaki soruları yanıtladı, “Enflasyonda 1 puanın üzerinde düşüş olur ve çekirdek enflasyon iyi gelirse 24 Şubat’taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını beklemeden, 4 Şubat’ta toplanarak faizde indirimi tartışırız” dedi.

Merkez Bankası'nın bu şartı gerçekleşirse Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu'na göre MB’nın “sıfıra yakın pozitif reel faizi” koruma “prensibi” nedeniyle 75 baz puanlık bir indirim gelebilir. Peki bu gelişme piyasaları nasıl etkiler? İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;
 
Merkez Bankası Başkanı Başçı 2015 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. ‘2015 yılı sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu yakalayabiliriz’ dedi. 2015 yıl sonu enflasyon tahmininin orta noktasını da Ekim 2014 raporundaki yüzde 6.1’den yüzde 5.5’e indirdi. Halen daha OVP’deki hedefin üzerinde olmasına rağmen ileriye dönük olumlu mesajlar içermesi açısından önemli. En azından MB açısından bakıldığında!
 
Enflasyon tahmininin indirilmesinde ithalat fiyatlarının Ekim 2014’teki yüzde 3.3 düşüşten, yüzde 7.3’e revize edilmesinin, petrolün ortalama fiyat beklentisinin bir önceki rapordaki 92 dolardan, 55 dolara indirilmesinin payı yüksek! Ancak; haftalık pazar alışverişinden topladığım “ıspanak-ceviz endeksi” verilerim, gıda tarafında MB’nın yıllık olarak sabit tuttuğu yüzde 9’luk gıda enflasyonun üzerinde bir seyir izliyor. Gıda tarafı MB’nın iyimserliğini zorlayabilir.
 
Dünkü toplantının en akılda kalan yanı Başçı’nın; 3 Şubat’ta açıklanacak Ocak ayı enflasyonunda yüzde 1’den fazla bir düşüş olduğu takdirde, MB’nın faiz yükseltmek için yaptığı “olağanüstü toplantı” gibi bu kez de 4 ªubat’ta olağanüstü toplanarak faizleri indirebileceğini açıklamasıydı.

Görünen o ki; 20 Ocak’taki toplantı sonrasında gelen siyasi tepkiler, böylesi bir açıklama yapma gereğini ortaya çıkarmış. Yine de MB tedbiri elden bırakma yanlısı değil. Fonlama faizini olabildiğince enflasyona yakın, ancak bir “çıt” üzerinde belirlemeyi tercih ediyor. Onun içindir ki enflasyondaki gerçekleşmeleri izlediğini ve bu gelişmelere göre adım atacağını söylüyor!
 
Ocak ayında enflasyon yüzde 1’den fazla düşmesi durumunda MB’nın “sıfıra yakın pozitif reel faizi” koruma “prensibi” nedeniyle 75 baz puanlık bir indirim gelebilir. Bu durumda “üst bantta” da bir indirim gelecektir. Kredi ve mevduat faizlerinin aynı oranda olmasa da az da olsa gerileyeceği kabul edilmeli. Hemen ekonomiye etki eder mi? Hem MB, hem de finansal piyasalar, bu durumun sürdürülebilir olduğuna ikna olur ve kurlar da “yatay”kalabilirse neden olmasın?
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)