Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası yeni Başkanı Murat Çetinkaya dün piyasada görücüye çıktı. PPK toplantısı sonrasında faiz üst bandının 50 baz puan indirildiği açıklandı. Hürriyet ekonomi yazarı Uğur Gürses bugünkü köşesinde bu faiz indiriminin Merkez Bankası eski Başkanı Erdem Başçı'nın sandığından çıktığını yazdı. Eğer hala Merkez Bankası Başkanlığı koltuğunda Erdem Başçı oturuyor olsaydı yine bu indirim olurdu. İşte Uğur Gürses'in o yazısı;
Faizin koridorun tavanından, yani gecelik faizin yarım puan düşürülmesinin, yeni başkan Çetinkaya'nın 'patronajına' atfedilmesi pek de doğru olmaz; zira Başçı masada oturuyor olsaydı da olasılıkla aynı heyet aynı kararı alacaktı.
Dünkü kararda, ‘işlenmemiş gıda kaynaklı enflasyon düşüşü’ vurgusu olsa da; “çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir” deniliyor.
‘Sıkı duruş’, bugünlerde yüzde 8.70’de olan ortalama fonlama faizinin pek de aşağı gelmemesi olarak işaret ediliyorsa; geriye yani gelecek toplantıya bir şey kalmıyor. Rötuştan başka.
Dünkü indirimle, tavan yüzde 10, taban yüzde 7.25 ortalama fonlama faizi de yüzde 8.70’de. Hani ağustos ayından beri söylenen o ‘sadeleştirme’ ve de ‘koridoru daraltma’ operasyonu ikinci adımını görmüş oldu. Aslında geldiği yerde de simetri sağlanmış oldu. Taban faiz yüzde 7.25 ile tavan yüzde 10’luk faizin orta noktası yüzde 8.625’e karşılık geliyor; bu da ortalama fonlama faizinin yaklaştığı yer. Yüzde 10’la beraber bugünden itibaren oraya oturacak.
Ağustos ayından beri söylenen ‘simetrik bir koridorda sadeleşme’ yapılacaksa normal koşullarda geriye son bir adım kalıyor; o da yüzde 7.50’de olan politika faizini yüzde 8.62’ye getirmek. Bilemediniz; taban yüzde 7’ye, politika faizini de yüzde 8.50’ye getirmek, simetriyi sağlayacaktır.
İşte bu fotoğrafta, dünkü karar yeni başkan Murat Çetinkaya’nın imzası yerine, ‘planlı sadeleşme’ olarak görülmeli.
Dönelim başa; çekirdek enflasyonun döviz kurlarında belirgin bir düşüşe karşın görece katı bir seyir göstermesi ki Merkez Bankası da buna işaret ediyor, faiz indirimini erken kılıyor. Nasıl ki geçen yıl, baskıyla erkenden birkaç hamlede faizler aşağı çekilip, sonra da ortalama fonlama faizi yukarı itilmek zorunda kalındıysa bu da olasılıkla bu da öyle olacak. Öte yandan, ‘piyasanın beklediği bir faiz indirimi’ biçimindeki tanımlama, ‘Merkez Bankası’nın hareket tarzına dair bir öngörüyü’ içeriyor. Gerekliliği değil. Bu yüzden, para politikasını kısa vadede ‘piyasa ile kutsamak’ doğru bir ölçüm değil.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.