Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatı Sistemi’ndeki koruma kalkanının faiz değil, sigorta esaslı bir güvenlik mekanizması olduğunu ifade ettiklerini belirten Canikli, "Ancak bu konudaki tartışmalar bitmedi. Bir kesim bilimsel ve rasyonel bir analize dayandırmadan koruma kalkanının örtülü faiz olduğunda ısrar ediyor. Konunun biraz detaylandırılması, anlaşılmasını kolaylaştıracaktır" dedi.
Canikli'nin açıklamalarının tamamı şu şekilde:
"Faiz ödemesi garanti bir ödemedir. Sigorta ödemesi ise şarta bağlı bir ödemedir. Sigortaya konu edilen şart gerçekleşmez ise ödeme de yapılmaz. ‘Eğer’ ile başlayan bir cümle kuruluyorsa burada Faiz yoktur.
Sigorta muhtemel bir hasarın (zararın) karşılanması için dizayn edilir. Bir hasar yoksa sigorta amaçlı ödeme de söz konusu değildir.
Faiz ile sigorta amaçlı ödeme arasındaki temel fark şudur: Faiz ödemesi garanti bir ödemedir.
Sigorta ödemesi ise şarta bağlı bir ödemedir. Sigortaya konu edilen şart gerçekleşmez ise ödeme de yapılmaz. ‘Eğer’ ile başlayan bir cümle kuruluyorsa burada faiz yoktur.
Sigorta muhtemel bir hasarın (zararın) karşılanması için dizayn edilir. Bir hasar yoksa sigorta amaçlı ödeme de söz konusu değildir.
Eğer otomobilinizi herhangi bir hasara karşı sigortalatmış iseniz, sigorta ödemesi alabilmeniz otomobilinizin hasar görmesine bağlıdır. Hasar yoksa ödeme de yoktur. Faizde ise vade sonunda size garantili bir ödeme yapılır.
Şunu sorabilirsiniz: Otomobilin ya da fiziki malların hasar görmesini anlayabiliyoruz, peki, bu Sistem’de hasar nasıl oluşuyor? Bu Sistem’de oluşabilecek hasar ‘finansal hasar’dır.
Yani kurdaki artışın, elde edeceğiniz faiz tutarından büyük olması nedeniyle, vade başında TL’ye çevirip vadeli TL mevduat hesabına yatırdığınız dövizinizin ana para tutarının azalmasıdır.
1.000 Dolarınızı 12’lik Parite ile 12.000 TL’ye dönüştürdünüz ve 3 ay vade ve % 16’lık faiz oranı ile Sistem’e dahil ettiniz. Eğer Dolar kuru 3 ay sonra 13’e yükselirse, vade bitiminde 12.000 TL anapara ve 480 TL tutarındaki faiz ile ancak 960 Dolar alabilirsiniz.
Halbuki dönem başında 1.000 Dolarınız vardı. Bu örnekte oluşan ‘Finansal Hasar’ aradaki fark tutarı kadar, yani, 40 Dolar olmaktadır. Devlet, dövizin, belirlenmiş kurallar çerçevesinde TL’ye çevrilerek Sistem’e dahil edilmesi halinde işte bu hasarı karşılamaktadır.
Yani, açıkça bir sigorta işlemi ile karşı karşıya bulunmaktayız.
Şu soru da sorulabilir: Peki, bir sigorta işleminde bulunması gereken ‘prim’ nerededir?
Devlet, egemenliğinin sembollerinden birisi olan ulusal para birimi TL’ye değer kazandırmak istemektedir. Döviz olarak tutulan tasarrufların TL’ye dönüşümünü sağlayacak her işlem, TL’nin değer kazanmasına katkı sağlayacağı için Devlet açısından çok kıymetli bir primdir.
Devlet de elde ettiği bu son derece kıymetli prim karşılığında, dönüşümü gerçekleştiren mevduat sahibine döviz cinsinden ana para koruması sağlamaktadır.
Sözün özü, Sistem’in sağladığı koruma kalkanı ‘örtülü bir faiz’ değil, açık bir ‘sigorta’ işlemidir.
Tıpkı swap gibi, tıpkı opsiyon ve diğer vadeli işlemler gibi bir korunma ve güvenlik mekanizmasıdır."
'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat dolarizasyonu azaltacak'
Altın hesabını TL'ye çeviren ne kadar alacak? İşte örnek hesaplamalar!
1. Madde:Faiz haramdır 2. Madde:Faizli sistemi savunan Allah'a savaş açmış gibidir
Kardes kıvırmaya gerek yok devlete borcunu iki gün ödeme geciktir faiz var bankaya aynı faiz var faturanı ödeyemesen faiz var bankada faiz var devlet borçlanırken faiz var iyide sen neden söz edersin işimize gelince harm değil işimize gelmediği zaman haramdır mı diyeceğiz?????? Yüce Kuran açık bir şekilde belirtmiştir haramdır alamazsın veremezsin,zaten insanlar bankaya gitmemek için dolar alıp saklıyorlar gitmek isteselerdi çoktan gider faize yatırırlardı,hiç boşuna yorulma bu hesap TUTMAZ MÜSLÜMAN BANKAYA GİTMEZ.!!
Hstr arap sevici sahtekar ulen yediğin içtiğin faiz helal ulen helal
Kıvırtmayın la dansözler açık açık yazmış ama siz menfaat için etekde giyersiniz sonra ona etek değil forma vs diye isim bulursunuz fıtratınızda var kıvırmak ne güzelde kıvırmışsınız gericiymiş arapmış vs vs hadi lan ordan haramdır o kadar.
Hadi lan ordan bankalar olmasa ülke batar yabancının parası döviz olmasa aç kalırsın sefalet içinde yaşamaya mahkum olursun çöl bedevileri gibi ne üretim olur nede yatırım senin gibi beyinsizlerin din ticareti ile geçinen cahillerin ülkelerin sonuna bak hepsi bu dünyada cehennemi yaşayan ölüler
Tam sacmalamışsın ortacag gerisindeki arap tefeciligidir haram olan faiz bugün yediğinden içtiğine faiz ekonominin bilimsel geçerli Olan tek varlığıdır aslı paradır onu yönetebilmektir aslolan döviz de bir faizdir enflansyona karşın artması senin nemalanmandır getirisi işte faizi dövize karşı günah keçisi yapmak faize haram diyerek sahtekarlıktır
Tarih tekerrürden ibarettir
Kendi internet ve televizyon kanallarınız faiz diyerek anlattı. Zaten mevduat hesabı olduğu için faizdir. Döviz ile arasında fark olmasa bile garanti yüz de 14 faiz alınıyor. Siz kimi kandırıyorsunuz? Hiç mi Allah korkunuz yok?
harama haram deyip yaparsan, günah işlemiş olursun. eğer harama haram değil der isen, dinden çıkarsın.
Faiz haram değil dünya faizle dönüyor yediğin içtiğin aldığın zamlı maaş yatırım diye barndığınev taksitle aldığın araba koltuk takımı, haram deyip marketten zamlı aldığın gıda hacı hocanın faiz haram diye stokladıgı faiz karşılığı döviz neresi haram neresi bırakın bu sahtekarlığı helale haram denirmi asıl haram faize haram deyip yiyenler
Bilim Bile yanyana gelmez sizle yaaa napcaz bilimi ayet hadis olmadi fetva ile halledersinjz ne yaparsaniz yapin milyon milyon inananiz var
sayın canikli yıllarca bu safsatayla avuttunuz milleti "garanti ödemeyse faiz değilse faiz yoktur" .katılım bankaları da bu sistem üzerine kuruldu net oran getiri garantisi yok vs ama vakala enstrümanlarıyla vade sonunda anlaşılan tutar üzerinden garanti getiri verdiler. Ya bu hazineden ödenen ek prim dediğiniz mevduatı bulunmayan vatandaşlardan alınan vergilerle ödenmiyor mu , bu vatandaşın parası değil mi? faiz olsun yada olmasın hangi kesmin parası bu kimden alıp kime veriyorsunuz farkında mısınız???
faiz değil ahirette odun olmak için hazırlık
Peki bunlara ne gerek var güven açıklamak zorunda kalarak insanlara kuşku aşılamanın güven duyulmamasına sebeb olan anlamsız uygulamalara arttırın faizleri enflansyon üstü verin TL ye yüksek getiriyi TL ile tasarruf yaptına dövizden daha fazla getiriyi görsün parasının döviz karşısında erimedigini parasının pul olmadıgına inansın hiçbir zaman dövizden asla TÜRK parasıyla kazanmamıştır herzaman çok büyük zarar etmişlerdir bunlara ne gerek vardı dünyada faizler yükselirken neden indirildi yükseltilmesi gerekirken TL yok oldu cevap
yolsuzluk hırsızlık değil diyorlardı, devletin ödediği faiz de haram değildir demeye başladılar. iyice zıvanadan çıktılar
Noldu bu hesap calindimi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.