Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Piyasalar zaman zaman, analistlerin trendleri belirlemesini beklemeden, bu trendleri hisse fiyatlarına yansıtır. Bunun bir örneği de Avrupa bankaları. Geçtiğimiz yıla kadar hiç dostları olmasa da geçtiğimiz altı ayda MSCI Avrupa bankaları endeksi %45 yükseldi.
Avrupa bankalarının hisselerinde görülen ralliyi düşük değerlemeler ve kredi kurumlarının artan enflasyonun faiz oranlarını baskılamasından göreceği fayda beklentisi tetikledi. Yüksek miktarda mevduata sahip ve büyük ölçekli kredi kapasitesi olan bankalar odak noktasında.
Avrupa’da enflasyon beklentileri yükseldi. Sabit getirili piyasası şimdi beş yıl içinde %1,5 enflasyonu fiyatlıyor. Bu rakam ise beş yıllık ortalamanın küçük bir miktar üzerinde. Bu beklenti aşırı olmasa da, geçtiğimiz yıl bu oranın yarısı seviyesindeydi.
Bu durum piyasaların daha fazla ekonomik aktivite ve krediye yönelik talepte artış beklediğini gösteriyor. Bu durum ise “sonsuza kadar” düşük kalması beklenen faiz oranlarından, “daha uzun süre düşük” kalması beklentisine dönüşe işaret ediyor.
Financial Times’ın haberine göre, birikim yapanların finanse edebileceği kredi kurumları bu durumdan fayda görecek. Kredi/mevduat oranları daha düşük bankaların Faiz marjları genellikle daha geniş oluyor. Bu bankalar ise pahalı üçüncü parti finansmanına çok daha az ihtiyaç duyuyor.
Avrupa endekslerinde listelenen düşük oranlı bankalar arasında %66 seviyeyle HSBC ve %83’le ING yer alıyor. Asya’ya odaklanan HSBC, diğer bankalara kıyasla perakende kredilerine üç kat daha fazla maruz kalıyor. Perakende kredileri ise bankanın kredilerinin %60’ını oluşturuyor.
Hem ING hem de Sabdadell’in net faiz marjları %1,5 seviyesinde. Bu ise finansgundem.com'un derlemesine göre, yerel bankalar için oldukça uç bir nokta. İspanya bankası Sabadell’in hisse fiyatı, yıl başından bu yana neredeyse üçte bir oranında ralli gördü. Bankanın kredileri, piyasa değerinin 55 kat üzerinde. Böylelikle banka Avrupa’nın en yüksek çarpanlarına sahip bankalarından biri.
Net faiz geliri, Sabadell’in net gelirinin %70’ini oluşturuyor. Bu nedenle daha yüksek net faiz marjının büyük bir fark yaratması bekleniyor. Merkez bankaları henüz faiz oranlarını artırma konusunda çekimser olsa da, piyasalar enflasyonun yükselmesinden endişe duyuyor.
Bu senaryoda ise yüksek mevduatlara ve çok sayıda bireysel ve küçük işletme müşterisine sahip olan bankaların güçlü özellikleri olacak. Uzun yıllardır ilk kez perakende bankaları, altın çağlarını yaşamaya başlayabilir.
Yeşil enerji yatırımları ekonomileri dünya liderliğine taşıyacak
Fintek şirketlerinde risk yönetimi zamanı yaklaşıyor
Dev İsviçre bankası sigortasız fona ‘güvenli’ dedi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.