Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Lirası'nın yaşadığı değer kaybı sık sık dünya gündemine de gelmeye devam ediyor. Financial Times gazetesinde dün akşam yayınlanan bir analizde, ‘Kur üzerindeki baskının devletin müdahalesine rağmen arttığı' yorumuna yer verildi.
‘Para piyasasının işlememesinin yatırımcıları sarsmasının ardından TL değer kaybetti’ başlıklı analizde Türk yetkililerin müdahaleler ile haziran ve temmuz aylarında doları 6,85 seviyesinde tuttukları belirtilirken dolar/TL'nin 7,05'i aşması ile birlikte Türk Lirası'nın dolar karşısında 12 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini gördüğüne vurgu yapıldı.
Londra'daki swap faizlerinin astronomik seviyelere çıkmasını da değerlendiren Financial Times analistlerin ve yatırımcıların Türkiye'nin para piyasalarının işlemediğine yönelik yorumlar yaptığını ifade etti.
ULUSLARARASI PİYASADA TL BULUNAMADI
Gazeteye konuşan Tera Yatırım ekonomisti Enver Erkan, “Türk Lirası'nın uluslararası piyasada bulunamamasıyla birlikte hafta başındaki olağanüstü durum yaşandı” ifadelerini kullandı. Erkan TL bulmak isteyen yabancıların Borsa İstanbul'da yüklü miktarda satış yaptıklarını böylece endeksin aşağı yönlü hareket etmek durumunda kaldığını söyledi.
Rabobank statejisti Piotr Matys ise “Türk Lirası dolar karşısında hızlı bir düşüşün eğişinde olabilir” açıklamasında bulundu. Gazete aynı zamanda Türkiye'nin dövizi kontrol etmek için yaptığı müdahalelerin döviz rezervlerini aşındırdığını ve ilerisi için endişe verici olduğunu belirtti.
Goldman Sachs'tan Murat Ünür de Merkez Bankası'nın kredibilitesinin azaldığına işaret etti.
FAİZ ARTIRIMI OLUR MU?
Analizin devamında şu ifadeler kullanıldı: Lirayı desteklemenin en basit yolu Merkez Bankası'nın faizleri artırması. Bu görev şu an corona virüsü dolasıyla ülkenin turizm sektörünün de darbe almış olmasından dolayı karışık. Virüs ortaya çıkmadan önce de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek faizleri reddedişini yansıtarak Merkez Bankası faizleri indiriyordu.
Merkez Bankası son bir senede politika faizini 1575 baz puan indirdi. Yıl başından bu yana ise Türk Lirası dolar karşısında yüzde 18 değer kaybetti. Columbia Threadneedle stratejisti Ed Al-Huassiny böyle giderse Merkez Bankası'nın acil bir faiz artırımı yapabileceği uyarısında bulundu. Goldman Sachs'ten Ünür yükselen enflasyon karşısında faiz artırımının gerekli olacağını belirtiyor.
TL sıkıntısını kredi ile çözecekler
Dünya doların geleceğini tartışıyor
BİST 100 endeksi karışık seyirde
Merkez faizi daha %12ye ne olacak bakalım elinde döviz kalmadıysa %15e daha dolar düşünce sattıklarını geri al
Bu yönetimde faizler indirilmez. Kimse faizlerin indirilmesini beklemesin. Çünkü uzun zamandır rasyonalite devre dışı
Ekonomiyi yöneten beceriksizler kimse istifa etmeli,,böyle rezalet olmaz.
bu yangını ancak faiz artırımı söndürür.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.