<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemF-16'lar gidiyor yerine yerli uçak geliyor----

F-16'lar gidiyor yerine yerli uçak geliyor

F-16'lar gidiyor yerine yerli uçak geliyor
12 Şubat 2018 - 15:30 www.finansingundemi.com

Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi'nin ön tasarım sürecinde görev alacak ekiplerin oluşturulması için adeta mühendis seferberliği yaşanıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) ana yükleniciliğinde gerçekleştirilen projeyle Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan ve 2030'lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkan ve kabiliyetlerle tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlanıyor.

Projede, yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarındaki çalışmalar sonucu Türkiye, 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yerini alacak.

Ürün ve teknoloji geliştirme ağırlığıyla Türkiye'nin en büyük ve zorlu Ar-Ge projesi olan MMU Projesi için binlerle ifade edilen mühendisin görev almasına ihtiyaç duyuluyor.

Bu alandaki nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ve projeye hızlı adaptasyonu için üniversitelerle iş birliği yapan TAI, projenin kritik Dönem-I, Aşama-I (Ön tasarım) kısmında projede görev alabilecek tecrübe ve uzmanlık sahibi mühendisler için Türkiye'nin önde gelen teknoloji geliştirme bölgelerinin kapısını çaldı.

MMU Projesi hakkında detaylı bilgi veren TAI yetkilileri, söz konusu uzman personel desteği için mevcut potansiyeli anlamak amacıyla toplantılar yaptı. Genel toplantıların yanında firmalar özelinde olası iş birliği alanları ve verilebilecek iş gücü destekleri üzerine yüz yüze kısa toplantılar gerçekleştirildi.

ÖDÜNÇ MÜHENDİS FORMÜLÜ

TAI, teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren firmalara, mevcut işlerini aksatmayacak şekilde süresi ve takvimi karşılıklı belirlenecek bir model önerdi.

Yaklaşık 1,5-2 yıl sürmesi planlanan iş birliği kapsamında firmalarda çalışan, alanında derinlemesine ve özel bilgiye sahip mühendisler, ihtiyaç duyulan alanlara yönelik kurulan ürün takımlarına dahil edilecek. Bu kişilerin tüm zamanlarını bu projeye ayırması gerekmeyecek. Mühendislerin haftanın belirlenecek günlerinde çalışmaları mümkün olacak. Böylece mühendisler hem kendi firmalarındaki çalışmalarını yürütecek hem de MMU Projesi'ne katkı verecek.

Oluşturulacak entegre ürün takımları, projenin başlangıcında bilinen veya yol alırken ortaya çıkabilecek bilinmeyen sorunların çözümünde görevler üstlenecek.

MMU Projesi'ne ilişkin tüm çalışmalar TAI Tesisleri'nde yapılacak. Mühendisler, tam ya da yarı zamanlı olarak belirlenen tarih aralığında bilgi ve tecrübeleriyle projede görev alacak.

Teknolojinin tabana yayılması prensibinden hareketle bu kişilerin firmalarında kalarak özel çözümler üretmesi esas olacak. TAI, bu kişileri bünyesine katmak gibi bir yaklaşımla hareket etmeyecek.

MİLLİ ÇÖZÜMLERİN SAYISINI ARTTIRACAK

Bu model sayesinde, proje kapsamında ortaya çıkabilecek ihtiyaç ve problemlere çözüm sunabilecek kişi ve firmalarla daha projenin ön tasarım aşamasında tanışılması hedefleniyor.

Firmalarda çalışan mühendislerin ön tasarım ve gereksinimlerin belirlenmesi sürecinde projede görev almasının, projenin ilerleyen aşamalarında ortaya çıkacak iş fırsatlarından haberdar olunmasına ve o yönde kabiliyet ve altyapı oluşturmasında fırsat sağlayacağı belirtiliyor.

İlerleyen aşamalardaki ihtiyaçları bilerek hazırlık olanağına kavuşacak firmalar, bu doğrultuda araştırma ve üretim planlaması yapabilecek.

Uçağın kritik ön tasarım sürecinde görev alacak mühendisler, kendi firmaları ve ekosistemlerine taşıyacakları bilgilerle uçakta kullanılan milli sistem ve çözümlerin sayısının artırılmasını da sağlayacak.

Firmalara ayrıca bu hizmet alımı karşılığında bir anlamda fon desteği sağlanmış olacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • umut 13 Şubat 2018 17:37

    Arkadaşlar bu haberi yapan bile bu haberi inandırıcı görmüyordur.kendi uçağımızı tabiki yapabilecek güçteyiz.Lakin F16 uçakları gidiyor yerine yerli F16 gelecek,biraz yavaş . yerli savaş uçağı yapmak yeni bir proje yeni bir proje üzerinde çalışmak maksimum 5-10 yıl demek o da sadece proje.yerli denince parçalarını da üreteceksin.her bir vidası ayrı ayrı testlerden geçerek yapılıyor.şöyleki hazır kurulu fabrikalara verdiğimiz F16 siparişleri teslimat 20 yıldan uzun bir süreyi alır.bu nesil yerli savaş uçağını göremez.ama sonraki nesil inşallah görecektir.bizden önceki neslin tembelliğinin ceremesinin bedelini bu nesil ödedi.inşallah bu neslin emeğinin karşılığını bizden sonraki nesil alır.

  • ışın özdemir13 Şubat 2018 14:15

    arabayı tankı hallettik,sokaklar yerli dolu.şimdi uçak;uçak yapmayı montajla karıştırmayıniçocuk oyuncağı değıl bu

  • doğru12 Şubat 2018 19:55

    yıllardır yerli üretim yapan fabrikalardaki makinaların hepsi yurt dışından getiriliyor,yerli üretim demek ürettiğiniz malzemeyi yapan makineyi burda yapabiliyormusunuz,işte sorun burda...

  • KILIÇ12 Şubat 2018 17:57

    ALLAHIM BU MİLLETE EN İYİLERİNİ YAPMAYI NASİP ETSİN.YALNIZ VE CANIM ÜLKEM HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIKDIR.

  • şenol12 Şubat 2018 17:28

    hedef 3023

  • cccihaddd12 Şubat 2018 16:21

    Hem burda hem orda çalışan adam bu bilgiyi gider başkasına satar binde 1 veya 2 bunu yaparsa tehlike demektir.

  • Tam komedi12 Şubat 2018 16:16

    Milli gemi ispanya , milli tank alman-g.kore , milli helikopter italyan-abd , milli iha siha israil milli kavramı milli montaj ise evet montaj yerli. Tarim ve turizm ülkesi Türkiye sözde sanayi atılımı yapacak ama neyle ? İthal makina ve teçhizat ile . Sorun çok çözüm yok mu ? Elbette var insanlar doğar büyür evlenir ! Ülkede doğmuş büyümüş şirketlerin EVLENMESİ gerekli. Ortak üretim , Ortak tarim , Ortak turizm. Ev alip kiraya vermek gelişim değildir BORSAda sanayi , turizm , tarim ve hayvancılık desteklenmeli BANKA ve finans sistemi ile halk fakirlesir. Binlerce kalkınma hamlesi varken bizimkiler borçla , savaşla bir yere varılmaz.

  • erol g12 Şubat 2018 16:16

    Test/deneylerin yapılabilmesi için şimdiden rüzgar tüneli inşa edilmeli BİRİNCİ CUMHURBAŞKANIMIZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ZAMANINDA HEM RÜZGAR TÜNELİ YAPIŞMIŞ HEM DE SAVAŞ UÇAĞI YAPILMIŞ

  • m.k12 Şubat 2018 16:03

    kendi çapında ciddi icatlar kişiler ASELSANA duyurulur B kişilere fırsat verilmeli Açık başvuru adresi oluşturulmalı