<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinEzber bozan “İlk Kıvılcım”----

Ezber bozan “İlk Kıvılcım”

Ezber bozan “İlk Kıvılcım”
15 Haziran 2017 - 13:01 www.finansingundemi.com

Şenol Katkat’ın kaleme aldığı “İlk Kıvılcım”, Mustafa Kemal Paşa’nın yolculuğunda Kurtuluş Savaşı’na, 1919 ruhuna önemli bir ışık tutuyor. Tarih yazan bir ilçenin, niçin unutturulmak istendiğini açığa çıkarıyor.

“İlk Kıvılcım”, bir çok insanın elinde olan ancak kitapçıların raflarında olmayan bir eser. Baştan söyleyelim, okunmaya değer.

Çünkü, yazar, 1919 ruhunun ilk adımlarının atıldığı Havza’nın Kurtuluş Savaşı’ndaki yeri ve önemini toplumsal hafızalarda yeniden diriltirken, resmi tarihin yanlışları kadar Havza üzerine oynandığını ileri sürdüğü oyunları da boşa çıkarıyor.

“Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışını ele alalım.

Resmi tarihçilerimize göre bu ‘mutlu olay’ Samsun’da büyük bir sevinç yaratmış, Mustafa Kemal Paşa Samsun’da çok büyük bir coşku ile karşılanmıştır.

Oysa gerçek hiç de böyle değildi!”

Peki, neydi?

O gün mutasarrıf, Belediye Reisi, 15. Fırka Komutanı neredeydi? Mustafa Kemal Paşa ile Samsun eşrafı arasında neler yaşandı?

“Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’dan Havza’ya gelişinin nedeni olarak belki herhangi bir gerekçe ileri sürülebilir ama özellikle emniyet ve asayişle ilgili o tarihte Havza’nın Samsun’dan daha güvenli bir yer olduğu kesinlikle söylenemez.”

Peki, ‘güvensiz’se Havza’da Paşa’nın işi ne? Paşa, çetelerin, ayaklanmaların merkezindeki Havza’ya karargahını taşırken neler düşünüyordu? Havza’da görüşme yaptığı heyetin önemi neydi, nereden gelmişlerdi? Anadolu’da ulusal birlik ve beraberliğin mutlaka ve en kısa zamanda sağlanması adına Mustafa Kemal’in Havza’da yaptığı çalışmalar nelerdi?

Kürt meselesi bu hazırlıkların neresindeydi?

Yazarın toplum adına sorduğu, yanıtladığı ve gündeme taşıdığı asıl soru şu: Mustafa Kemal Paşa’nın Havza’da yaptığı çalışmalar neden yeterince anlaşılamadı?

Kimler, niçin Havza’yı ikinci plana atmaya çalıştı, uğraştı?

Yazarın, “Mustafa Kemal Paşa’nın 20. Yüzyılın başında Anadolu’yu kuşatan emperyalist işgale karşı ilk isyan bayrağını burada açmış olması gibi büyük bir şerefe sahiptir” dediği Havza’da 19 gün neler yaşandı?

Paşa, “Havza Günlüğü”ne hangi notları düştü?

Tartışmalarıyla, ilk mitingiyle, Sovyet yardımlarıyla, “Sine-i Millet” kararıyla, Kürt meselesiyle, “ilk eylem”iyle, Rum çeteleriyle, “Müdafaa-i Hukuk”uyla, kritik telgraflarıyla 1919 Havza’sını günümüze taşıyan, eksikleri tamamlayıp, yanlışları düzelten “İlk Kıvılcım”, Şenol Katkat’ın azim ve kararlı çalışmasının, emeğinin eseri.

Samsun ili Havza İlçesi doğumlu Şenol Katkat, gençlik yıllarında SODEP’le başladığı siyasi yürüyüşünü, SHP ve CHP’de sürdürdü, 2004 ve 2009 Yerel Seçimlerinde CHP Ilıca Belediye Başkan Adayı oldu. Samsun Atakum Belediyesi’nde çalışırken geçtiğimiz yıl görevini kaybetti, memurluktan ihraç edildi. FETÖ mağduru olduğunu söyleyen Katkat, “Alçakça bir kumpasa kurban gittim” dedi.

Bu gelişmeler yaşanırken Katkat, ilk baskısı 2012 yılında yayınlanan "İlk Kıvılcım" isimli kitabının geliştirilmiş ikinci baskısını yaptı.

Kitap dağıtımda ancak en önemli özelliği kitapçılarda satılmıyor. Çünkü Şenol Katkat, kitabının dağıtımını da kendi yapıyor.

Tarihe, Kurtuluş Savaşı’nın gizli kalmış ayrıntılarına meraklı, eşini dostunu iyi bir okur yapmaya sevdalı kitapseverlerin, "İlk Kıvılcım" için, [email protected] adresine bir mail ya da 0542 399 82 44 numaralı telefonuna bir SMS atmaları yeterli.

Kitabın ederi 20 TL, +3 Lira kargo bedeliyle toplam 23 TL. Türkiye'nin neresinde olursanız olun Şenol Katkat, istenildiği kadar “İlk Kıvılcım”ı elinize kargo ile ulaştırıyor.

Ama dikkat!

Attığınız mesajda; ad, soyad, kitap adedi, açık adres ve telefon numarasını yazmayı sakın unutmayın.

“İlk kıvılcım” her eve lazım...

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)