Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın en büyük dört mali denetim şirketinden (Big Four) biri olan Ernst & Young (EY) geçtiğimiz yıl mesleki yeterlilik sınavlarında kopya skandalı nedeniyle 100 milyon dolarlık cezaya çarptırılmıştı. Firma halen skandalın ortaya çıkardığı etkiyle mücadele etmeye devam ediyor.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yapılan anlaşma gereğince Big Four firmasının bağımsız bir araştırma gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu araştırmada firmanın ABD’li liderlerinin etik sınavları da dahil olmak üzere mesleki sınavların cevaplarının paylaşıldığına dair neden kanıtlara ulaşılamadığı izlenecek.
Soruşturmanın tamamlanması ve EY’nin ilgili kişilere karşı disiplin cezası uygulanması için son tarih aslında ocak ayıydı. SEC anlaşması ayrıca, bağımsız danışmanların EY'nin test prosedürlerini gözden geçirmesini ve mart ayı sonuna kadar raporun sunulmasını emretmişti.
Ancak Financial Times’ın haberine göre çalışma sonuçlanmadı ve SEC bağımsız danışmanlara incelemelerini tamamlamaları için daha fazla zaman verdi.
100 milyon dolarlık para cezası bir muhasebe firmasına mesleki sınava hile karıştırmak gerekçesiyle ödenen en ciddi miktar niteliğinde. Ceza nedeniyle EY’nin ABD’li ortaklarının gelirleri önemli ölçüde etkilenmişti.
SEC, yüzlerce EY personelinin mesleki lisanslarını korumak için gereken testlerde hile yapmanın yollarını bulduğunu ve daha fazlasının çalışanın da bu yolsuzluğa sessiz kaldığını tespit etti.
Düzenleyici kurumun, EY'nin gelen bilgileri yetkililerden sakladığını keşfetmesi SEC’in daha fazla öfkelenmesine sebep oldu. Haziran 2019’da EY bir gün önce insan kaynakları departmanının suistimal hakkında personelden yeni bir şikayet almasına rağmen, düzenleyicilere kopya skandalı ile ilgili sorunların geçmişte kaldığını söylemişti.
EY, SEC'e yaptığı başvuruyu düzeltmedi. Kopya skandalının en son perdesi ancak bir sonraki mart ayında, başka bir düzenleyiciye yapılan raporlama sırasında öğrenilebildi.
EY'nin işe alması emredilen bağımsız danışmanlar, gelecekte daha fazla kopya çekilmesinin önlemesi için firmanın prosedürlerini gözden geçirmekle görevlendirildi. Danışmanlar SEC tarafından “EY'nin yönetim ekibinin, genel hukuk müşavirliğinin, uyum personelinin veya diğer EY çalışanlarının herhangi bir üyesinin, firmanın yanıltıcı sunumunu düzeltmemesine katkıda bulunup bulunmadığını" incelemekle görevlendirildi.
Big Four devinden gecikmeyle ilgili yapılan açıklamada, "SEC personeliyle yapılan anlaşmada bizden istenen her son tarihi karşıladık ve bu tür işlemlerde uzatmaların yapılması nadir değildir" denildi. SEC tarafı ise yorum yapmaktan kaçındı.
EY’deki kopya skandalı firmanın geleceğini belirsiz hale getiriyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geçen yıl firmanın küresel yönetimi danışmanlık ve mali denetim işletmelerini iki ayrı şirket olarak bölmeyi kabul etti. Ancak plan ABD’deki denetim işletmesindeki ortakların direnişiyle karşılaştı. EY'nin ABD Birimi Yönetici Ortağı Julie Boland geçen ay bölünme planlarını durdurma çağrısında bulundu.
ABD liderliği ile küresel firmanın geri kalanı arasında bölünme işleminin nasıl yeniden şekillendirilebileceği konusunda görüşmeler devam ediyor.
Mali denetim devinde kopya skandalı: 100 milyon dolar tazminat
EY’nin bölünme planına ‘ortak’ geciktirmesi
EY büyük bölünme için CFO atadı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.