Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
AK Parti yönetimi TBMM takvimini, Aralık sonuna kadar EYT düzenlemesinin yasalaştırılması kapsamında planlıyor. EYT’liler, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, taşeronlar ve geçici işçilerle ilgili yapılacak düzenlemeler nedeniyle 6 milyondan fazla kişi bu konuda Meclis’te atılacak adımlara odaklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye ve Hazine Bakanlığı hazırlıklarını sürdürüyor.
Yeni yıla kadar geçecek sürede EYT’liler başta olmak üzere, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, taşeron ve geçici işçi statüsünde çalışanlar, Bağ-Kur ve SGK’ya tabi olarak prim ödeyenlerin arasındaki ‘Prim gün sayısı’ farkının giderilmesine ilişkin düzenlemelerin de bulunacağı bir torba teklifi Meclis’ten geçirilmesi bekleniyor.
Mevcut mevzuatta, Bağ-Kur’lu emekli olmak için SGK’ya tabi çalışanlardan daha fazla prim ödüyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin de “Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenleme yapacağız. Emekliliği hak etme şartlarını standardize etmemiz lazım” demişti.
Rapor kabineye sunulacak
Çalışma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyonların taslak hâline getirdiği düzenlemeler konusunda, Bakan Vedat Bilgin’in önümüzdeki günlerde kabineye bir sunum yapması bekleniyor. Maliye Bakanlığı’nın ise özellikle EYT ile ilgili düzenleme yasalaştıktan sonra emekli olacakların mali yükü ile ilgili hazırladığı raporu kabine gündemine getireceği belirtiliyor.
Staj ve çıraklıkta geçen sürelerin emeklilik hesabında dikkate alınması, sözleşmelilerin kadroya alınması düzenlemesinde çalışanlara tercih hakkı verilmesi, sözleşmeli personelin tayin, terfi, nakil, izin hakları ve disiplin cezalarının kadrolu kamu görevlisi ile eşitlenmesi gibi adımların da yapılan hazırlıklar arasında olduğu ifade ediliyor. Ayrıca bundan sonra kamuda sözleşmeli personel istihdamının sadece özelliği olan istisnai kadrolar için geçerli olmasına yönelik bir düzenleme yapılacağı da kaydediliyor.
600 bin sözleşmeli personel var
Türkiye’de 1999 öncesi sigortalı olmuş ve EYT’li olarak nitelendirilenlerin sayısının 4,5 milyon civarında olduğu belirtiliyor. Kamuda 600 bine yakın sözleşmeli personel, 90 bin civarında da taşeron çalışan bulunuyor. Ayrıca 500 bine yakın kişi de staj ve çıraklıkta geçen süreyi emekliliklerine dâhil edilmesini istiyor. Böylece çalışma hayatına yönelik çıkarılacak düzenlemeler ile 6 milyona yakın kişinin problemi çözülmüş olacak. (YeniŞafak)
Kur korumalı, EYT, icradaki borçlar... Torba yasa Meclis'e geliyor!
EYT meselesi masaya yatırıldı: Bu detaylara dikkat!
Bakan Bilgin açıkladı: EYT'yi tamamladık diyebilirim!
Bakan Bilgin: EYT'de çözüm aşamasına geldik!
Bakan Bilgin'den asgari ücret ve EYT açıklaması!
EYT şartsız formülsüz ekim ayında görüşmeler başlasın Aralık ayına kalmasın artık bitsin bu çile...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.