Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Amerikan enerji devi Exxon Mobil'in küresel operasyonlarına yönelmek için Azerbaycan'ın en büyük petrol sahası olan Azeri-Çırağ-Güneşli (ACG) sahasındaki hisselerini satmak istediği bildirildi.
Sektör ve bankacılık kaynaklarının verdiği bilgiye göre Exxon, Hazar Denizi kıyısındaki ACG sahasında sahip olduğu yüzde 6.8 hissesinin satışından 2 milyar dolara ulaşacak bir gelir bekliyor.
Konuya ilişkin Exxon Sözcüsü Julie King, "Piyasa söylentileri ve spekülasyonları hakkında açıklama yapmıyoruz" dedi.
Yüzyılın anlaşmasıydı
Satış, 25 yıllık bir işbirliğinin sonu demek olacak. Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra Azerbaycan'ın petrol sanayisini geliştirmesine destek olan beş Amerikan şirketinden biri olan Exxon, Azerbaycan ile 1994 yılında anlaşma yapmıştı.
Anlaşma, ACG sahasının Avrupa'ya Rus petrolü ve gazından farklı bir seçenek sunması beklenen zengin rezervlerinden dolayı "yüzyılın anlaşması" olarak adlandırılmıştı.
Proje her ne kadar İngiliz petrol şirketi BP tarafından işletiliyorsa da, ABD hükümetinden önemli miktarda destek aldı. Anlaşmaya başlangıçta katılan diğer Amerikan petrol şirketleri Amoco, Unocal, Pennzoil ve McDermott oldu.
Avrupa'nın Rus enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltacağı beklentisi, ACG'de daha büyük rezervlerin gerçekleşmemesiyle zayıfladı. Amerikan şirketlerinin çoğu paylarını satarak projeden ayrılırken, ABD'nin Azerbaycan yönetimine desteği de azaldı.
Azerbaycan ise kendi enerji varlığını, kendi kurduğu SOCAR şirketi eliyle yönetmeyi tercih etti.
Türkiye'de ortaklar arasında
Exxon hissini satarak çıkarsa, devrede tek Amerikan şirketi olarak Chevron kalacak. Chevron, yüzde 9.57 hissesiyle BP (yüzde 30.4) ve Socar'dan (yüzde 25) sonra üçüncü büyük ortak.
ACG konsorsiyumunda daha küçük hisselere sahip olan Japon Impex, Noveçli Equinor, Türkiye'den TPAO, Japon Itochu ve Hindistan'dan ONGC Videsh de var.
Exxon son yıllarda ABD'deki kaya gazı alanları ve Guyana'da bulduğu büyük petrol rezervlerine odaklanmış durumda.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.