Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Türk bankalarının iyi olmasının, Türk ekonomisinin iyi olmasından kaynaklandığını bildirdi.
Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'e iddialı girmeyi planladıklarını ve hazırladıkları yeni ürünlerle Türk ihracatçısının yurt dışındaki rekabet gücüne katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
İhracatçıya 2012 yılında toplam 22 milyar dolar katkılarının olacağını ifade eden Kaplan, ''Sağlanan bu katkı, bir önceki yıla kıyasladığımızda yüzde 90 artışa tekabül ediyor. Bunun yaklaşık 14 milyar doları kredi, kalanı sigorta ve ülke kredilerinden oluşuyor. Şimdi bir takım yeni ürünler geliştirdik. Örneğin alıcı kredilerini devreye soktuk. Bunun yanında banka teminat mektubuyla çalışıyoruz ama banka teminat mektubu getiremeyenlere sevk sonrası kredi ürününü uygulamaya başladık. Ayrıca, sigortada daha imkanlar getiriyoruz. Bu ürünlerin önümüzdeki yıl daha geniş kullanım alanı bulacağını düşünüyoruz'' dedi.
Türk ihracatçısının esnek bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Kaplan, ihracatın geçmiş yıllarda yoğun olarak Avrupa bölgesine gerçekleştirildiğini ancak Avrupa bölgesinin düşmesine rağmen özel sektörün kısa sürede Rusya, Orta Doğu ve Afrika'da yeni pazarları devreye soktuğuna dikkati çekti.
Kaplan, Türk ihracatçısının Türkiye ekonomisini takip edenlerin beklemediği bir başarı yakaladığını vurguladı.
Bankacılık sistemi
Türk bankalarının iyi durumda olduğunu belirten Kaplan, ekonomiye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
''2001 kriziyle biz evimizin önünü temizledik, toparladık. Dolayısıyla dünya ekonomisiyle iyiyken biz krizde gerekli önemleri aldık ve çıktık. Onun yarattığı sinerjiyi dinamizmi şu anda kullanıyoruz. Türk bankalarının iyi olması Türk ekonomisinin iyi olmasından kaynaklanıyor. Nitekim yabancı iştahı da bitmiş değil. En son Sberbank Denizbank'ı satın aldı. Belki birkaç bankamız daha Körfez'den veya Uzak Doğu'dan müşteri bulabilir. Bu da Türk ekonomisinin güçlü olmasından, Türkiye'de Banka müşteri potansiyelinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Ama tüm yaşadığımız süreçte bankacılık risk yönetimi başarılı bir şekilde sürdü. Nitekim Avrupa'da bankacılık krizi olmasına rağmen Türk bankaları Avrupalı bankalardan sendikasyon kredileri almaya devam ediyor. Bu da bankacılık sistemimize olan güveni gösteriyor. Bunun sürmesini bekliyoruz.''
Kaplan, 7 ilde temsilcilikleri bulunduğunu, bunu artırmayı planlandıklarını sözlerine ekledi.
bb hangi ülkedeki faizlerden bahsediyor acaba, ülkemizde ticari kredi faizleri % 11 seviyesinde seyrediyor, güçlü firmalar % 8 ile kredi kullanıyor, atmayın.
2011 ve 2012 yıllarında bankaların verdiği nakdi kredilerden ticari olanlarında maaliyetler %25-40 arasında gidip geldi. Hükümette enflasyon % 7-8 diye milleti uyutmaya çalışıyor. Hemen hemen pek çok kişi bu faizlerle borç öderken nasıl enflasyon daha düşük olabilir bu çok saçma. Serbest piyasa denilen şey maalesef giderek serbest vahşi sömürü halini almıştır. Borçlanma yüksek faizle yapılırken, hükümet borç yiğidin kamçısıdır diyor. Acaba kendisi ne kadar borçlu? Bu saçmalığa son verilmeli ve kredi maaliyetleri toplamda %7'nin altına hemen çekilmelidir. Kaldı ki daha çok verilen tüketici kredileri türündeki krediler ve biresel kredilerdeki maliyetler ise daha fazla. Tam bir sömürü düzeni yani... Acaba hükümete talip olanlar başka birşey mi vaad ediyor, hiç sanmam zira kapitalistler buna müsaade etmezler....
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.