Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gerçekleştirilen araştırmaya göre katılımcıların çoğunluğu evliliği kadınların kariyerine bir engel olarak görmüyor. Katılımcıların %72’si evliliğin kadınların kariyerine engel teşkil etmediğini belirtirken, %24’ü evliliğin kadın kariyerine engel olduğunu düşündüğünü söyledi. Aynı soru erkekler için sorulduğunda oranların %88 ve %9 olduğu görülüyor. Bir başka ifadeyle evliliği kariyere engel olarak görenlerin oranı kadınlara kıyasla üç kat daha fazla. Kadınların istihdamının artması için öncelikle toplumdaki bu algının değişmesi gerekiyor.
Evllik ve kariyer ilişkisi
Bunun birlikte kadınlar, erkeklere kıyasla kariyerlerinin evliklerini daha fazla etkileyeceğine inanıyor. Kadınların ve erkeklerin, «Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır» cevabını verme oranlarına bakıldığında, kadınların (%31) evliliğin kariyerlerini etkilediğini, erkeklerden (%17) anlamlı oranda yüksek düşündükleri ortaya çıkıyor. Başka bir değişle erkekler kadınların karşısına çıkan engellerin farkında değiller ya da kadınlar kariyerlerini bir engel olarak konumlamaya daha müsaitler.
Gençler ise kadınların kariyerlerinin evlilikten daha çok etkilendiğine inanıyorlar. Yaş dağılımına göre incelendiğinde; «Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır» diyen 18-24 yaş grubu bireylerin oranı (%35) diğer yaş gruplarına göre anlamlı olarak yüksek iken, 45-54 yaş grubu bireyler (%80) ise evliliğin kadınların kariyerine etkisi olmadığını belirtiyor. Eğitim düzeyi yüksek olanlar ise evliliğin kadınların kariyerlerine engel olduğunu daha fazla düşünme eğilimindeler.
Evlilik ve kariyer ilişkisine bakış eğitimle farklılaşıyor
Eğitim bazlı bakıldığında «Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır» diyenlerin oranı üniversite ve yüksek lisans üzeri eğitime sahip katılımcılarda (%57) ilkokul terk katılımcılara (%18) nazaran anlamlı olarak yüksek olduğu görülüyor. Bu bulgu Türkiye‘de eğitimli kadınlar arasındaki istihdam seviyesinin düşük olmasını da açıklıyor. Eğitimli kadınlar evliliği kariyerlerine engel olarak görme eğilimini daha çok taşıyorlar.
Çocuğu olanlar, evliliğin kadınların kariyerine engel teşkil ettiğini daha fazla düşünüyorlar. Araştırma kapsamında «Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır» diyenler nezdinde, çocuk sahibi olanların oranı (%47) çocuk sahibi olmayanların oranından (%37) anlamlı olarak yüksek olduğu belirleniyor. İş dünyasının özellikle çocuklu kadınlar için geliştirmesi gereken önlemler ise hala bekleniyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.