Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Oturum izni almak için düşük bütçeli konutlara yönelen Afganların, pandemiye rağmen alımları 2021’in ilk aylarında da arttı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre, halihazırda Türkiye’de yakalanan düzensiz göçmenler arasında en çok Afgan uyrukluların, Türkiye’de konut alımları 5 yıldır artarak sürüyor.
Hürriyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Oturum izni ya da vatandaşlık için de son yıllarda alımlar artıyor. Ancak Afganların genellikle oldukça düşük fiyatlı konutlar aldığı görülürken, vatandaşlık yerine öncelikli olarak oturum izni için alım yaptıkları tahmin ediliyor. Afganlar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son 5 yılın konut alımında giderek yükselen bir grafik çiziyorlar. Öyle ki, koronavirüs pandemisine rağmen, 2021’in ilk 6 ayında, 2020 yılının ilk 6 ayına göre alımlarını yükselttikleri görülüyor.
%60 ARTTI
Gayrimenkul uzmanları, vatandaşlık almak isteyenlerin, kendilerini ülkelerinde güvende hissetmediklerini belirten yakın coğrafya ülke vatandaşlarının ve geçmişiyle yakın bağlar kurulan ülke vatandaşlarının Türkiye’den daha çok alım yaptığını ifade ediyor. Bu kapsamda Afganlar, Türkiye’ye en çok gelen yabancılar oluyor.
2020 yılının ilk 6 aylık döneminde Türkiye’den 806 adet konut alan Afganlar, 2021’in aynı döneminde ise 1272 konut aldı. Pandemiye rağmen alımları yüzde 60 oranında artış gösterdi.
2016’da sırasıyla en çok Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Rusya vatandaşlarının konut aldığı Türkiye’den Afganlar ise 1205 konut alarak beşinci sırada yer aldı. Afganlar Türkiye’den 2017’de 1078, 2018’de 2 bin 84, 2019’da 2 bin 191, 2020’de ise 1929 adet konut aldı.
Türkiye’den gayrimenkul yatırımı yoluyla vatandaşlık kazanımı 250 bin dolar üzerindeki alımlar için geçerli. Vatandaşlık için daha önce gayrimenkul alımında 1 milyon dolar olan sınır, 2018’de 250 bin dolara çekilmişti. Uygulama sonrasında satışlar hızlı arttı.
Türkiye’den yabancıların 46 bin adetle en çok konut aldığı 2019’da, Iraklılar 7 bin 596, İranlılar 5 bin 423, Ruslar 2 bin 893, Suudi Arabistanlılar 2 bin 208, Afganlar 2 bin 191 konut aldı.
İSTANBUL DIŞINDA DÜŞÜK BÜTÇELİ EV
Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Akbal, Türkiye’den konut alan Afganların düşük bütçeli evleri ve İstanbul dışındaki şehirleri tercih ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Mevcut dönemde Türkiye’den gayrimenkul alan yabancılar ortalama 150 bin dolar seviyesinde alım yapıyor. Bunun çok daha üstü de, çok altı da var. Şu an Türkiye’de herhangi bir gayrimenkul alımında 1 yıl oturma izni sağlanıyor. Bizim önerimiz, hangi uyruk olursa olsun, 100 bin doların altında alım yapanlara oturma izni verilmemesine yönelik. Ama 100 bin dolar üzerinde alana da 5 yıl oturma izni verelim. Bu sayede çok düşük bütçeli alımlar, oturma izni için yapılamasın. Çalışma izni vs olanları bunun dışında tutuyoruz tabii. Ülkemizin göç politikası bellidir. İkamet amaçlı olarak Afganlar genellikle düşük bütçeli konutları alıyor. Bunlar İstanbul’un şehir çeperlerinde, ya da ucuz konutların olduğu şehirler olabildiği gibi, hisseli yani birkaç Afganın birlikte aldığı konutlar da oluyor.”
Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisseler
Yabancı uyruklulardan 10 kat fazla su faturası ücreti alınacak
Afganistan'da 2021'in ilk yarısında bin 659 sivil öldü
IZMIRDE BÜTCEYE GÖRE KİRALIK KONUT BULMAK IMKANSIZ BELEDIYELER SOSYAL KONUT YAPIP ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE DÜŞÜK GELIRLİLERE KIRAYA VERMEYE BAŞLAMAZ IŞE SOSYAL PATLAMALAR YASANABILIR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.