Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uzun süredir devam eden evden çalışma uygulaması, bazı çalışanların şirket kültüründen uzaklaşırken, bazılarının da ofis günlerini özlemesine neden oldu. Pandemi döneminde evden çalışma uygulaması, İngiltere’de çalışanların işyerleri ile arasındaki bağın zayıflamasına yol açtı. Karantina önlemlerinin kaldırılması ise, çalışanların iş değiştirmesiyle sonuçlandı. Bu nedenle evden çalışma, çalışanların işverenleriyle bağlarını zayıflatırken, karantinaların kalkması ve yüz yüze iletişim kurma imkanının artması, çalışanların yeni iş aramasının önünü açtı.
Ancak Financial Services Culture Board tarafından yapılan bir araştırmada, banka çalışanlarının geri dönüş, liderlerin dürüstlüğü ve memnuniyet alanlarında puanları yükseldi. Bu puanlar bu yıl bir miktar düşüş gösterse de 2019 yılına kıyasla daha yüksek seyrediyor. FSBC’nin Davranış Bilimcisi Jenny Robinson, insanların evden çalışırken “sağduyularını ve bağımsızlıklarını daha fazla” kullanabildiğini söyledi. Financial Times’ın haberine göre Oliver Wyman Forum tarafından yapılan araştırmada ise çalışanların ofise dönmek yerine daha fazla esneklik ve daha iyi bir iş-hayat dengesi talep ettikleri ortaya çıktı.
Bu talepler ise çalışanların iş değiştirmesinin ardındaki en büyük nedenlerden biri. Sıkı bir denetim altında olmayan evden çalışan ekip, görmezden gelindiğini hissedebilir. Bunun sonucunda da iş tatminsizliğinden tükenmişliğe ve dolandırıcılığa kadar bir çok sorun ortaya çıkabilir. Chartered Institute of Internal Auditors tarafından bu yıl yapılan başka bir anket çalışması da “pandemi sonrası kurum kültürü krizinin” ortaya çıkabileceğini gösterdi. Ryanair İç Denetim Başkanı Heli Mooney, “çalışanlar eski ofis merkezli ve yüz yüze iletişimin olduğu sistem olmadan işyerlerine güçlü bağlarını nasıl devam ettirebilir, paylaşılan amacı, değerleri ve birlik hissini deneyimlemeye nasıl devam edebilir?” dedi.
Ofislerin çalışanları korkutması ya da çalışanlara çekici görünmesi de şirket hiyerarşisinde nerede durduğunuza bağlı. Robinson, üst düzey yöneticileri ve işe yeni başlayan genç çalışanları temsil eden iki grup bulunduğunu söyledi. Bu iki gruptaki çalışanlar, arada kalan gruplara kıyasla ofise dönüş için çok daha istekli. FSBC anketine katılan yöneticilerden bir tanesi, “entegrasyonu bir otoparkta anahtar teslim etmek olan bir kişi, kendini bir organizasyonun ne kadar parçası hissedebilir?” dedi. Devamında, bazı işletmelerin “birleştirici kültürel deneyimleri” bulunmadığının altını çizdi.
FSBC’nin de ortaya koyduğu gibi karantinalar esnasında teknolojinin imkan tanıdığı bağlantı ve işbirliği arasında farklılıklar var. Genç çalışanları birbirine bağlayan, deneyimli çalışanlardan öğrenme gibi bazı süreçlerin online olarak tekrarlanması oldukça zor. Bu nedenle, finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu tür ilişkilerin bolca bulunduğu yatırım bankaları ofise dönüş için oldukça istekli. Kurumsal kültürler elbette korona virüs şokuyla değişmek zorunda kaldı. Bu da istihdam piyasasında etkilerini gösteriyor. Pandemi öncesi işinden memnun olanlar, pandemi sonrasında aynı hisleri taşımayabilir.
Elbette işverenler, hatta çalışanlar da pandemi öncesinde dahi var olmayan bir kültür ve yönetim idealine hasret duyabilir. Ancak Robinson, kriz sona ererken kurumsal sadakat ve kültürün işin yapıldığı yerle değil, işin nasıl yapıldığı, nasıl takdir edildiği, ödüllendirildiği ve denetlendiğiyle ilgili olduğunun anlaşılacağını söyledi.
Her yıl korona virüs aşısı olacak mıyız? Pfizer'dan açıklama geldi
Omikron’dan en büyük darbeyi büyük bankalar alacak
Euro Bölgesi'nde işsizlik ekimde geriledi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.