Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Önceki yıllarda bir aylık depozit şartıyla ev kiralanan Gaziantep'te özellikle Suriyeli göçü nedeniyle ev kiralarının astronomik rakamlara ulaştı. Kentte kiralanacak ev bulunamamasının yanı sıra, ev sahiplerinin kiracılara yeni kriterler getirilmesi de tepkiye yol açtı.
Sözcü Gazetesi'nden Ahmet Kaya'nın haberine göre; Bazı ev sahiplerinin 6 ay, bir yıl peşin, depozito ve memur olma şartı koyduğu kentte, bazı mülk sahipleri tarafından SGK ve Findeks belgesi de isteniyor. Tüm bu talepler tepkiyle karşılanırken, ev sahipleri şimdi memur da seçmeye başladı. Bir çok kiralık ev ilanında kiracıların “Polis” olma şartı aranıyor.
Bu şartın getirilmesinde polislerin kısa tayin dönemi nedeniyle evden erken çıkıp, ev sahiplerine yeniden zam yapma şansı vermesinin neden olduğu belirtildi.
Ev bulmanın iyice güçleştiği kentte, 3 bin 500 liradan başlayıp, 8-10 bin liraya kadar ulaşan kiralar nedeniyle özellikle memurlar hem ev bulmak, hem de yüksek kiraları ödemekte sıkıntı yaşadığı yaşıyor.
Gerekli denetimlerin yapılmadığından şikayet eden vatandaşlar tepkilerini şu sözlerle dile getirdi:
“Asgari ücretle çalışan bir insan 3 bin 500 TL kira öderse nasıl geçinecek? TOKİ ev yapacakmış? Bize hayal. Çünkü. Hem oturduğumuz evin, hem yapılan evin kirasını nasıl ödeyecek? Yetmezmiş gibi bir de peşinat isteniyor.”
Özellikle hükümetin ev satışlarının artışına yönelik konut kredilerindeki indirim kararının ardından konut fiyatlarında büyük bir artış olduğunu belirten vatandaşlar, “Bu yüzden kiralar da en az iki katına çıktı. İnsanlar kiralarını ödeyemiyor. Bu durumda da hem peşin ödeme miktarı talebi hem de Findeks, SGK'lı olma ve memur şartı getirildi. Şimdi ise sadece polise ev vermek istiyorlar. Peki diğer insanlar çadırda mı yaşayacak?” diyerek isyan etti.
KRİZ VAR, KİRACI SEÇİLİYOR
Emlakçılar ise, eskiden ev sahiplerinin kiracının işini, çocuk sayısını sorduklarını, bazen senet veya kefil istediğini belirterek, “Şimdi ise kriz nedeniyle ev sahipleri kiracı seçiyor. Şimdi 6 aylık, bir yıllık peşin ödeme isteniyor. Findeks notu, SGK kaydı, memur şartına şimdi polis memuru olma şartı getiriliyor. Bu durumdan hem ev sahipleri hem kiracı rahatsız. Yüksek ücretle tutulan evlerin kiraları ödenemiyor. Bu da yeni sorunlar ortaya çıkarıyor” diyor.
5 YILLIK SÜRESİNİ DOLDURAN MEMURLAR PİYASADA KİRALIK KONUT ARZI OLUNCAYA KADAR LOJMANDAN CIKARILMAMALIDIR OCAKTA 65 YAŞTAN DOLAYI MEMURLAR EMEKLİ EDİLMEMELİ ZORUNLU EMEKLİLİK YAŞI 65 DEN 75 E ÇIKARIL.MALIDIR EMEKLİ İKRAMİYELERİ TOKIDEN EV ALINACAK SEVİYE OLAN EN DÜŞÜK 800 BİN TL YE YÜKSELTİLMELİR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.