Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Maliye Bakanlığı, vergi kaçırdığından şüphe ettiği tüm mükellefler hakkında inceleme başlatmadan önce izaha çağırıp açıklama isteyecek. Açıklamaları ve belgeleriyle Maliye'yi ikna eden mükellefler cezadan kurtulacak. Açıklamaları yeterli bulunmayanlar ya da izahıyla vergi kaçırdığını bir anlamda itiraf eden mükellefler ise borçlarını 15 gün içerisinde ödemeleri halinde yüzde 20 oranında ceza ödeyip vergi incelemesinden kurtulacak. Yeni düzenleme özellikle gayrimenkul alım satımlarını gerçek değeri üzerinden beyan etmemiş milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor.
1 EYLÜL'DE BAŞLIYOR
Maliye Bakanlığı, geçen yıl ağustos ayında ilk defa vergi mevzuatına dahil edilen “izaha davet” uygulamasını hayata geçirecek tebliği yayımladı. Maliye, yeni düzenleme sayesinde vergi idareleriyle mükellefler arasındaki uyuşmazlıkların azaltılması, Maliye'nin zamanının daha etkin ve verimli alanlarda kullanılması ve vergiye gönüllü uyumun artırılmasını hedeflediklerini bildirdi. Yeni düzenleme 1 Eylül'den itibaren uygulamaya başlayacak.
İHBARDA İZAH YOK
Tebliğe göre Maliye'nin denetim birimleri, ön tespit sırasında bir mükellefin vergisini ödemediği ya da eksik ödediğine ilişkin belirtiler gördüğünde, mükellefe yazı gönderip 15 gün içerisinde durumu açıklamasını isteyecek. Ancak bir mükellefin izaha çağrılabilmesi için o kişi ya da şirket hakkında vergi kaçırdığına dair ihbarda bulunulmamış olması ve vergi incelemesi başlatılmamış olması gerekiyor. Ön tespitte vergi kaçırdığından kuşku duyulan mükellefler Gelir İdaresi ve Vergi Denetim Kurulu bünyesinde kurulan ‘İzah Değerlendirme Kurulu'na bildirilecek, kurulun izaha çağırdığı kişi veya şirketler kendilerini burada savunacak. Mükellef hakkında son kararı kurul verecek.
Yaptığı faaliyetler nedeniyle herhangi bir vergi kaybına neden olmadığına ve beyannamelerini eksiksiz verdiğine Komisyonu inandıran mükellefler evine gönderilecek. İzaha davet edildiği halde 15 gün içerisinde gelip kendisini savunmayan ya da izahı yeterli görülmeyen mükellefler hakkında ise direkt vergi incelemesi başlatılacak.
Mükelleflerin açıklamaları sırasında Maliye'nin ön tespitlerini doğrulayan ya da izahı yetersiz bulunan mükellefler ise, ön tespitte belirlenen beyannamelerini verir, eksik ya da yanlış beyanlarını düzeltir, vergi borçlarını gecikme zammıyla birlikte öderlerse, vergi borcunun bir katı yerine yüzde 20'si kadar kesilen vergi ziyaı cezasını ödeyip temize çıkabilecekler.
GAYRİMENKUL RADARA GİRDİ
Maliye Bakanlığı, gayrimenkul alım satım işlemi yapan mükellefleri, tapu daireleri, banka ve benzeri finans kurumları ile diğer kurum ve kuruluşlardan elde ettiği bilgileri karşılaştırarak ön tespit yapacak. Bu tespitte gayrimenkulün bedelini düşük gösterdiğine ilişkin bulgulara rastlanan mükellefleri açıklama yapması için Maliye'ye çağıracak.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.