BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEurobank Tekfen satılıyor mu?----

Eurobank Tekfen satılıyor mu?

Eurobank Tekfen satılıyor mu?
06 Eylül 2011 - 14:24 www.finansgundem.com

Eurobank Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten açıklamalarda bulundu

Eurobank EFG ve Tekfen Holding ortaklığı Eurobank Tekfen'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten, Eurobank'ın Tekfen'deki yüzde 70'lik hissesinin satışı sürecinde doğru ortak çıkması durumunda yüzde 30 paylarını korumak istediklerini, ancak, yeni adayın bankanın tümünü almak istemesi ya da Tekfen'in ortaklık yapmak istemeyeceği bir aday olması durumunda ise Tekfen'in kendi payını da satabileceğini söyledi. Reuters'la yaptığı söyleşide Erten, Tekfen'in görüşü, doğru ortaklık adayı çıkarsa yüzde 30 payı korumak. Ama yeni aday, bankanın yüzde 100'ün istiyorum derse Tekfen buna kapalı değil. Ayrıca, yüzde 70'i alacak ortak, ana ortağımızla mutabık kalabilir, BDDK tarafından kabul görebilir ama bir şekilde Tekfen'in ortaklık yapmak istemeyeceği bir ortak olabilir. O taktirde Tekfen kendi hissesini de satabilir dedi.
BAŞKA BANKAYA GİRMEK UZAK BİR İHTİMAL
Yoğunlaştıkları alternatifin yüzde 70'e doğru ortak bulmak olduğunu belirten Erten, ana ortaklarının satış kararını kilitlemek veya zorlaştırmak istemediklerini ancak Tekfen'in de öncelikleri ve kırmızı çizgileri olduğunun altını çizerek, Bu Tekfen Holding yönetiminin bir stratejik kararı olacaktır Ama asıl niyetlerinin kalmak olduğunu biliyorum. Ama özellikle ana ortağımızın işini zorlaştırmamak adına gerekirse de çıkabiliriz diye konuştu.
Böyle bir karar olması durumunda, bankadan çıkıp başka bir bankaya girmenin uzak bir ihtimal olduğunu belirten Erten, holdingin faaaliyet gösterdiği diğer sektörlerde yoğunlaşmaya devam etmenin daha akıllı mantıklı göründüğünü de sözlerine ekledi.
Yunanistan ekonomisinin içinde bulunduğu borç krizi nedeniyle ülkenin ikinci büyük bankası Eurobank EFG, Türkiye'deki birimi Eurobank Tekfen'de sahip olduğu çoğunluk hisselerinin satışı için ön görüşmeler yaptığını Temmuz ayında açıklamıştı. Öte yandan, Yunanistan'ın ikinci ve üçüncü büyük bankaları olan Eurobank ile Alpha Bank ülkede yaşanan ciddi boyuttaki borç krizi ve resesyonla daha etkin mücadele amacıyla birleşme kararı aldılar.
ARALIK SONUNDA TAMAMLANMASI PLANLANIYOR
Hisse satış sürecinin yıl sonuna kadar giden bir takvim olduğunu kaydeden Erten, böyle bir dönemde bir satış takvimi yapıp buna bire bir uymanın mümkün olmayabileceğini ancak, Aralık sonuna kadar muhtemel yeni ortağı belirleyip onay mercilerine sunmayı planladıklarını ifade etti.
Şu ana kadar, ilk bilgilendirme notunun yaklaşık 50-60 kuruma gittiğini belirten Erten, Her bölgeden ilgilenen var. Türkiye'ye ilgisi olduğunu bildiğimiz Avrupa bankaları da var. Ama şu an Avrupa ekonomilerinin içinde bulunduğu durum nedeniyle baktığımız zaman oradan nihai bir aday çıkması belki biraz daha zayıf bir ihtimal diye konuştu.
Türkiye'de banka sahibi olmanın kolay bir süreç olmadığını ve her dakika uluslararası yatırımcıların önüne böyle bir fırsat çıkmadığını belirten Erten, sürecin başarıyla sonuçlanacağını düşündüğünü, ancak başarının kıstasının da ana ortağın beklentilerinin karşılanması, adayların hem Tekfen tarafından hem de daha önemlisi BDDK tarafından kabul görmesi olduğunu söyledi.
Eurobank EFG, Tekfen Holding ile Mayıs 2006'da yaptığı anlaşma ile Tekfenbank ile Tekfen Finansal Kiralama'daki holding hisselerinin yüzde 70'ini satın almıştı. Tekfenbank hisse satışıyla bankanın değerinin 260 milyon dolara geldiğini açıklamıştı. Tekfen Holding'in ise bankadaki payı yüzde 29.24 düzeyinde bulunuyor.
Eurobank Tekfen'in pazar payının yüzde 1'in altında olduğunu belirten Erten, Bizim stratejik planımız, önümüzdeki 5 yılda bu payı daha manalı bir seviyeye getirecek bir büyüme stratejisi uygulamak. Agresif büyüyen bir sektörde, pazar payını artırmak için daha da fazla büyüme gerekiyor. Bunun için de gereken şey likidite. Ortakların buraya bol kaynak aktarması lazım. İlave kredi verecek rekabetçi fiyatla kaynak aktarması lazım. Eurobank'ın Yunan ekonomisi içinde bulunduğu durum nedeniyle bu kadar fazla kaynak aktarma imkanı olmayabilir. Bu bakımdan karar doğru bir karar dedi.
Mevcut ortaklar tarafından benimsenmiş, 100 şubeli orta ölçekli banka olmayı hedefleyen 5 yıllık bir planlarının olduğunu kaydeden Erten, planın şu anda uygulandığını, ortak değişimi sırasında da bu planı ortaya koyacaklarını kaydetti.
Gelen ortakla bu planın devam etmesi, hızlandırılması veya farklı bir plana geçilmesinin söz konusu olabileceğini ifade eden Erten, Eurobank Tekfen'in mevcut iş planını satış sürecinden bağımsız olarak sürdürdüğünü belirtti.
İlk 6 ay sonunda konsolide olmayan sonuçlara göre 21.3 milyon lira net kâr açıklayan Eurobank Tekfen'in toplam aktifleri ise Haziran sonu itibariyle 4.6 milyar lira seviyesinde.
BAŞKA BANKALAR DA TÜRKİYE'DEN ÇIKMAK ZORUNDA KALABİLİR
Türkiye'deki diğer yabancı ortaklı bankalarda da benzer bir sürecin yaşanabileceğine dikkat çeken Erten, Ben Eurobank'ın Türkiye'den çıkış nedenini anlayışla karşılıyorum. Benzer nedenlerle diğer yabancı bankalar da Türkiye'den çıkmak zorunda kalabilirler. Bu, Türkiye'nin kârsız olması ile alakalı değil, kendi ülkelerinde yaşadıkları problemlerden kaynaklı olabilir. Yabancıların hisselerinin yeni ortaklara satılması ihtimali, yerli bankaların yabancı ortak bulma ihtimalinden daha yüksek diye düşünüyorum diye konuştu.
Bankacılık sektörü ile ilgili olarak da Erten, kâr marjlarının üçüncü ve dördüncü çeyrekte artacağını düşündüğünü belirterek, Net faiz marjlarının biraz yükseleceğini düşünüyorum. Düşen politika faizinin mevduat faizlerine yansıdığını göreceğiz. Oysa düşen faizlerin kredi faizlerine aynı hızda yansımadığını göreceğiz. Bu bankacılık kârlarını artıracak dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)