Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Euro Bölgesi'nde dağılma endişesi iyiden iyiye dillendirilmeye başlandı. Ekimden bu yana birbiri ardına çok önemli ve vizyoner isimler dağılmadan bahsediyor. 13 Eylül'de ünlü Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz'in yüksek bir tonda dile getirdiği bu ihtimali euronun kurucuları bile söylemeye başladı. Avrupa Merkez Bankası'nın ilk baş ekonomisti ve euronun mimarlarından Profesör Otmar Issing, finans krizinin bir yerden bir yere atladığını belirterek "Sonunda Euro Bölgesi dayanamayacak ve dağılacak" dedi.
BU YIL DAĞILIR DİYENLER
%16.3 Geçtiğimiz hafta eski Bundesbank Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin, euronun her an bitebileceğini söyledi. Dün de halen görevde olan biri, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble Yunanistan özelinde yaptığı açıklamada kurallara uyulmadığı takdirde Euro Bölgesi'nin dağılacağını söyledi. Finansal kurumlar da aynı endişeyi hesaplıyor. Sentix'in Euro Bölgesi Dağılma Endeksi anketinin sonuçlarına göre, yüzde 16.3, 12 ay içinde dağılmasının mümkün olabileceğini düşünüyor. Reuters'in anketinde ise en az bir veya daha fazla üyenin 2017'de eurodan çıkacağını düşünenlerin oranı yüzde 70-75 düzeyinde.
EURO DAĞILIRSA NE OLUR?
Euronun dağılması halinde beklenen senaryolar şu şekilde: - Bankada hesabı olan birçok kişi parasını büyük ülkelere çekeceği için çıkılan ülkenin sistemi büyük sorun yaşayacak.
- Sade vatandaştan şirketlere kadar krediye erişim kalmayacak. Nakit sıkıntısı da hemen baş gösterecek.
- Devlet, bankaları desteklemek zorunda kalacağı için yeni devlet iflasları gelebilir.
- Yeni para birimi çıkarmak zorunda kalan ülkelerde yüzde 30-50 arasında bir devalüasyon olacak.
- Enflasyon ithal edileceği için hiper enflasyon sarmalına girilecek.
- Özellikle Güney Avrupa'daki bankaların batışı ile birlikte kuzeylei bağı olan bankalar ve şirketlerde de iflaslar görülecek. Sabah
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.