<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEt fiyatları ithalata rağmen arttı----

Et fiyatları ithalata rağmen arttı

Et fiyatları ithalata rağmen arttı
28 Mart 2018 - 08:55 www.finansingundemi.com

Türkiye 2017’de 1 milyar 205 milyon dolar, 2018'in ilk 2 ayında ise 169 milyon dolar kırmızı et ithalatı yaptı. Buna rağmen dana etinin kilogram fiyatı, Şubat 2018’de 79 kuruş artarak 39.87 lirayı aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye 2017’de 1 milyar 205 milyon dolar, bu yılın ilk 2 ayında ise 169 milyon dolar kırmızı et ithalatı yaptı. 14 ayda toplam 1 milyar 374 milyon doları bulan ithalat, kırmızı et fiyatlarını düşürmeye yetmedi. 2016 Aralık ayında 39.08 lira olan dana etinin kilogram fiyatı, ithalata rağmen Şubat 2018’de 79 kuruş artarak 39.87 lirayı aştı.

Dana etinin kilogram fiyatı, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) temin ettiği ucuz et satışının başladığı kasım ayından bu yana düşme eğiliminde ancak fiyat bir yıl öncesine göre hâlâ yukarıda. 2017 yılının ekim ayında dana etinin kilogramı 42.2 lirayken, bu yıl şubat ayında dana eti 39.87 liradan satıldı. Öte yandan Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) kırmızı et fiyatlarını Merkez Bankası’na taşıyacak.

Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre UKON Başkanı Ahmet Hacıince, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’dan randevu talep ettiklerini, kısa süre içinde görüşmenin gerçekleşeceğini belirtti. Hacıince, “Besi işletmelerimizin girdilerinin çoğunun ithal olması dolayısıyla et fiyatları kur artışlarından doğrudan etkileniyor. İthal girdiler ile sürdürülebilir üretim yapmanın mümkün olmadığını ortaya koyacağız” dedi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise Türkiye’de et tüketiminin yön değiştirdiğini belirterek, “Artık ihtiyacımızın neredeyse tamamını sığırdan karşılamaya uğraşıyoruz. O zaman da et problemi ortaya çıkıyor. Küçükbaşa da ağırlık vermeliyiz” diye konuştu.

ET FİYATLARI NEDEN DÜŞMÜYOR?

Merkez Bankası, mart ayı başında yayınladığı çalışmada, kırmızı et fiyatlarının yüksek olmasının sebebi olarak yem fiyatlarına işaret etti. “Türkiye’de Kırmızı Etin Pahalı Olmasının Ardında Yatan Başlıca Yapısal Faktör: Hayvancılıktaki Yüksek Yem Giderleri” başlıklı çalışmada, Türkiye’de dana karkas et fiyatlarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin üzerinde seyrettiği vurgulandı. Çalışmada, kişi başına düşen dana eti tüketiminin hızlı bir şekilde arttığı da belirtildi.

2015’TEN BERİ 2.4 MİLYAR DOLARLIK ET İTHAL EDİLDİ 

(ilk 2 ay) Aralık ayları itibarıyla

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)