Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kış dönemi ile birlikte yüksek faturaların zorladığı iş yeri sahipleri yüksek kira zamlarına konutlarda olduğu gibi sınırlama istiyor .
Sözcü'den Sayime Başçı imzasıyla yer alan habere göre, iş yerleri ve ticarethanelerde yüzde 200'ü aşan enerji zamları iş yeri sahiplerini kış döneminde zorlarken, ticari gayrimenkullerde de kendini gösteren yüksek kira zamları için sınırlama isteniyor. Fahiş fiyat artışları nedeni ile enerji faturası da yüksek olan iş yerlerinin ve esnafın sıkıntı yaşadığını kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “Kira en büyük maliyet. İş yapan dükkanı mal sahibi bıktırıyor, çık diyor. Pandemi sürecinde yaşanan kayıplar nedeni ile iş yeri kiraları yüzde 25 ile sınırlandırılsın. Girdi maliyetlerinin en önemli kalemi kira, ikincisi doğalgaz ve elektrik faturaları. 3-4 katlık artışlarla bunlarda çok astronomik rakamlara ulaşıldı” dedi.
YA ZAM YA TAHLİYE
Bendevi Palandöken, iş yerlerinin büyük masraflarla açıldığını ve daha sonra kira artışlarının bu yatırımları zora soktuğunu kaydetti. “Yaptığınız iş fırıncılıksa, kuaförlükse, bakkallıksa en az 300-500 bin TL demirbaş alıyorsunuz. Bir-iki yıl oraya müşteri çekmek için mücadele ediyorsunuz sonra geliyor mal sahibi ya kirayı artır diyor ya çık diyor. Çık dediğinde kirayı artırmak zorunda kalıyorlar” ifadelerini kullanan Palandöken, burada yapılacak bir sınırlamanın enflasyonla mücadeleye de katkı sağlayacağını aktardı. Geçen günlerde Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı kararı da hatırlatan Palandöken, “MEB kamuya ait okullarda kirayı yüzde 25 ile sınırlanırdı, çok iyi oldu. Bu yerel yönetimlere ve vakıflara da yayılabilir” dedi.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiralara yüzde 25'in üzerinde artış yapılamayacağı belirtilmişti. Burada düzenlemenin kapsamı sadece konut amaçlı kullanılan gayrimenkullerle sınırlı tutulurken, ticari gayrimenkuller ve iş yerlerinde kira artışı hâlâ enflasyon üzerinden gerçekleştiriliyor.
Yüzde 20 stopaj baskı yaratıyor
İş yeri kiralarında yüzde 20'lik bir stopaj yükünün de olduğunu ve burada indirime gidilebileceğini aktaran Bendevi Palandöken, şöyle devam etti: “Mal sahibi de iş yerinden aldığı kiranın vergisini yatırıyor, çifte vergilendirme oluyor. 10 bin TL'ye tuttuğunuz dükkan 12 bin TL'ye geliyor. Pandemi döneminde stopaj yüzde 10'a indirilmişti sonra tekrar yüzde 20'ye çıktı. Yeniden indirilebilir. İş yerlerinde de 3-4 kattan daha fazla arttı kiralar.”
Küçük işletmeler kiralarını ödeyemiyor
Dar gelirliye konut projesinden sonra esnaf için dev hamle!
Palandöken: Esnaf ve sanatkarın finansman sorunu çözüldü
Esnaf, borçlarına yeni yapılandırma istiyor
LOJMAN KİRALARINA DA %25 SINIRI GELMELİ PİYASADA KİRALIK KONUT ARZI OLMADIĞINDAN ZORUNLU 65 YAŞTA EMEKLİLİK SINIRI SOSYAL KONUTLAR YAPILIP TAMAMLANINCAYA KADAR 3 YIL ERTELENMELİDİR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.