Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kooperatifler aracılığıyla 2017 yılında esnaf ve sanatkara kullandırılan toplam kredi miktarının, geçen yıllardan devirler hariç 13 milyar liraya ulaştığını belirterek, "2002'de 153 milyon lira olan toplam kredi hacmi 85 katına çıktı." dedi.
Tüfenkci, esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Türkiye Halk Bankası tarafından 2017'de kullandırılan kredilerde uygulanan faiz indirim oranlarının 2016 sonunda Bakanlar Kurulu kararıyla belirlendiğini anımsattı.
Bu kapsamda, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan Türkiye Halk Bankasınca, bankacılık ve kredi mevzuatı çerçevesinde faizsiz veya yüzde 50 faiz indirimli, 5 yıla kadar uzun vadeli kredi imkanı sağlandığını vurgulayan Tüfenkci, şöyle konuştu:
"2017 sonu itibarıyla kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısı 447 bin 854, kredi bakiyesi ise 23,7 milyar lira oldu. Kaybolmaya yüz tutan meslekler kapsamında sıfır faizli kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısı 161, kullandırım tutarı 4,6 milyon lira, usta girişimci kredisi kullananların sayısı 180, kullandırım tutarı 7,4 milyon lira, 30 bin liraya kadar faizsiz kredi kullananların sayısı 48 bin 768, kullandırım tutarı 1,3 milyar lira, 100 bin liraya kadar genç girişimci kredisi kullananların sayısı 23, kullandırım tutarı 1,2 milyon lira, 50 bin liralık TESKOMB Faiz destekli kredi kullananların sayısı 366, kullandırım tutarı 17,7 milyon lira olarak gerçekleşti."
"Bugüne kadar 74 milyar liralık kredi kullanıldı"
Tüfenkci, 2017'de 188 bin esnaf ve sanatkara kullandırılan kredilerin önceki yıllardan devirler hariç tutulduğunda toplam 12 milyar 966 milyon lira olduğuna dikkati çekerek, "2002'de 153 milyon lira olan toplam kredi hacmi 85 katına çıktı. Bugüne kadar 1 milyon 610 bin esnaf ve sanatkar, yaklaşık 74 milyar liralık kredi kullandı" diye konuştu.
Hazineden 2002-2017 yıllarında faiz sübvansiyonu için 6,2 milyar lira ödenek tahsis edildiğini anlatan Tüfenkci, 2017 mali yılı bütçesine 1 milyar 257 milyon lira ödenek tahsis edildiğini, bu ödeneğin 1 milyar 99 milyon liralık kısmının kullanıldığını söyledi.
Kredi ve kefalet kooperatiflerinin yarım asrı geçen birikimleriyle küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarın sigortası olduğunu dile getiren Tüfenkci, 2018 mali yılı bütçesinde ise 1 milyar 472 milyon lira ödenek ayrıldığını kaydetti.
Bakan Tüfenkci, esnaf ve sanatkarların piyasa şartlarına karşı korunması ve güçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Esnaf ve sanatkarımızın ekonomik koşullara ayak uydurabilmeleri için mutlaka uzun vadeli ve sürdürülebilir politikalarla desteklenmesi gerekiyor. Esnafımızı büyütüp tüccar haline getirmeyi, tüccarımızı büyütüp sanayici yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.