Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bir dönem Barclays’in CEO’luğunu da yapan ünlü bankacı Bob Diamond geçen yıl kripto piyasalarında görülen karmaşaya rağmen dijital para birimlerinin finans içerisinde ‘çok önemli bir alan’ olduğunu söyledi. Diamond geçtiğimiz yıl kripto paralardaki dalgalanma nedeniyle sabit coin grubu Circle’ı halka arz etme planından vazgeçmişti.
Eski Barclasy CEO’su Financial Times’taki açıklamasında, 2022’nin kripto krizinden hayatta kalan ‘çok sayıda güzel şeyin’ olacağını kaydetti. Diamond sadece birkaç hafta önce dünyanın en büyük ikinci sabit coin’ini işleten Circle’ı zayıf yatırımcı talebi nedeniyle New York Borsası’nda 9 milyar dolarlık değerlemeyle listeleme girişiminden vazgeçmişti.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, geleneksel bankacılıktan kökenli Diamond, kripto alanındaki en önde gelen finansörlerden biri olarak görülüyor. Eski Barclays CEO’sunun özel sermaye yatırım firması Atlas Merchant 2021 yılınca Circle’a yatırım yaptı ve daha sonraki süreçte de bu yatırıma yönelik özel amaçlı halka arz şirketi (SPAC) kurdu.
Halka arz planı kripto para fiyatlarının çöktüğü ve FTX gibi büyük şirketlerin iflas ettiği kâbus gibi bir yıl nedeniyle gerçekleştirilemedi. Kripto piyasasının her köşesinde görülen yüksek volatilite ve kötü yönetim kriptoya olan yatırımcı güvenini yıprattı.
Atlas Merchant Capital’ın CEO’su ve Eş Kurucusu olan Diamond, “Bir endüstri olarak bebeği henüz üzerindeki banyo suyu kurumadan dışarıya atacağımızı sanmıyorum. Benim düşünceme göre dijital para birimleri için bir yer var, önemli bir yer” ifadelerine yer verdi.
Ünlü bankacı, “Kripto ucu çok açık bir kelime. Kripto kışı diyen insanlar beni usandırıyor. Ya her şey çok iyi ya da her şey çok kötü. Açıklama konusunda daha iyi bir iş çıkarmamız gerekiyor. Kuşkusuz, sabit coinler için geliştirilen teknolojiler gibi, çok güçlü bir geleceğe sahip sektörler var” dedi.
Sabit coinler doların yerini mi alacak?
Circle’ın dijital doları gibi sabit coinler (stablecoin) gerçek dünyadaki para birimlerini izlemeyi ve sabit bir değeri korumayı amaçlayan token’lardır. Bu varlıklar genellikle bir ödeme yöntemi veya diğer kripto para birimleri ile fiat para birimleri arasında para taşımak için kullanılırlar. Circle’ın dolaşımda 44 milyar dolarlık token’ı bulunuyor. Bu rakam haziran ayında 56 milyar dolarla zirveye ulaşmıştı.
Sabit coinlerin gücünü koruyacağını öngören Diamond, “Gelecekte kurumsal kullanım için doların dijital ve çok daha verimli bir versiyonunun gerçekleşmeyeceğine inanan kimseyi düşünemiyorum” ifadelerine yer verdi.
Buna karşın bazı para politikası yöneticileri merkez bankaları tarafından çıkarılan dijital para biriminin daha iyi bir çözüm olacağını savunuyor. Zira özel şirketlere ait sabit coinler finansal sistem için risk oluşturuyor ve resmi kanallar dışında para yaratmak para politikasına müdahale edebilir.
Diamond bir devlete ait sabit coinlerin Çin gibi ülkeler için çözüm olabileceğini ancak Batılı piyasalarda ‘optimal çözümün’ özel sektörden geleceğini söyledi. Finans uzmanı FED ağı (FEDwire) gibi mevcut ödeme sistemlerine benzer bir şekilde güçlü bir gözetim altında sabit coinlerin faaliyet gösterebileceğini sözlerine ekledi.
Kripto krizi iyiyle kötüyü ayırdı
Eski Barclays CEO’su bu bağlamda 2022 yılındaki krizlerin bile iyiye işaret olabileceğini savunuyor.
Circle’ın uzun zamandır piyasa düzenlemesi çağrısında bulunduğunu hatırlatan Diamond, “İçimdeki iyimser, bu krizlerin sabit coinler ve blockchain teknolojileri gibi alanlarda daha etkili ve daha odaklı piyasa düzenlenmesi ve geliştirmeler için bir katalizör olacağını umuyor” dedi.
Circle’ın ABD düzenleyici sınırları içerisinde faaliyet gösteren bir grup olduğunu hatırlatan finans uzmanı FTX’in iflasının ardından “İnsanların ABD sınırları içerisindeki ile offshore firmalar arasındaki farkı anlamaya başladığına” inandığını söyledi.
Diamond, "sofistike yatırımcıların" kendi firması ile daha spekülatif kripto firmaları arasındaki "farkı anladığını" belirtse de piyasa koşullarının yakın zamanda bir halka arz için uygun olmadığını sözlerine ekledi. Finans uzmanı, “Sanırım bir süre daha yavaşlama olacak. İster halka arz ister SPAC olsun, şu anda süreç çok zor olacak" dedi.
Tether şoku nasıl atlatıldı?
2022 yılı sabit coinler için de korkutucu bir yıl oldu. Mayıs ayında piyasanın en büyük isimlerinden olan Tether tek bir haftada 7 milyar dolarlık fon kaybetti.
Diamond konuyla ilgili açıklamasında, “Sabit coinleri çevreleyen tartışmaların büyük çoğunluğu ‘Gerçekten sabit mi?’ sorusuna odaklanıyor. Bana kalırsa Circle rezervlerini koruma açısından kendini kanıtladı. Ne kadar varlık tuttuğunu açıklarkenki şeffaflığı, ileriye dönük rezervleri yönetmek için BlackRock ile stratejik ortaklıkları ve tutarlı para çekme işlemleri ile portföylerindeki bir doların bir dolar olduğunu gösterdi” ifadelerine yer verdi.
Kriptoya ilk giren bankalar arasındaydı, kriptodan çıkma kararı aldı
Bitcoin’de boğa tuzağı gerçek mi oldu?
Nicolas Taleb: Bitcoin kötü huylu bir tümör
Yalanlarını yalanlarınızı orp coc insanları bitirdiniz birikimlerini tükettiniz ailelerini parcaladınız borsa dediniz kripto dediniz çoluk cocunuz gün yüzü görmesin bela musibet üzerinizden eksilmesin
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.