Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Alman yatırım firması DWS’in çevresel, sosyal ve kurumsal hassasiyetli yatırımlara (ESG) odaklandığını açıklamasının ardından Atlantik’in iki yakasındaki düzenleyici kurumlar da ESG yatırımlarına ilişkili abartılı iddiaların yanıltıcı satış skandallarına dönüşmesinden endişeleniyor.
Financial Times’ın haberine göre Almanya ve ABD’deki piyasa düzenleyicisi kurumlar DWS’in eksi küresel sürdürülebilirlik başkanına yönelik soruşturma başlattı. Suçlamalar DWS’in yeşil yatırım konusunda abartılı açıklamalarda bulunduğu çevresel pratiklere yönelik kanıtlanmamış iddialar sunduğu yönünde.
Sürdürülebilirlik konusu bir fondan diğerine oldukça geniş çaplı bir biçimde değişmesinden dolayı ölçümü zor olduğundan diğer rakip fon şirketleri de incelemeye alınabilecekleri endişelerini taşıyor.
Varlık yönetimi şirketi Comgest’in Portföy Yöneticisi Sébastien Thevoux-Chabuel konuyla ilgili açıklamasında, “İlk kurulduğu tarihten bu yana ESG yatırımları ya da sorumlu yatırım kavramının tanımı gerçekten de oldukça tartışmalıydı. DWS’in başına gelen neredeyse bütün yatırımcıların başına gelebilir” ifadelerine yer verdi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre bu yılın başlarında DWS'deki küresel sürdürülebilirlik başkanı görevinden alınan Desiree Fixler’ın Alman varlık yöneticisinin 2020 yıllık mali raporunda yanıltıcı açıklamalar yaptığını iddia ediliyor. Mali raporda 900 milyar dolarlık varlıklarının yarısından fazlasının ESG kriterleri uygulanarak yatırımının yapıldığı belirtiliyor.
DWS geçen hafta, sürdürülebilirlik konularının ana akım fonlar için daha geniş yatırım sürecinin bir parçası olarak kabul edildiği belirtilerek mali raporun savunusu yapıldı. DWS içerisinde sürdürülebilir yatırımlara pay verilen "ESG entegreli" varlıklarla, ESG varlıkları arasında ayrım yaptığının her zaman açık olduğunu söyleyerek mali raporda temsil edilen rakamların doğru olduğunu savundu.
Varlık yöneticisi aynı anda hem Alman piyasa düzenleme kuruluşu BaFin hem de ABD’deki yetkili makamlarca soruşturmaya tabi tutuluyor.
Varlık yöneticileri, ESG yatırımlarına olan büyük talebin ardından son yıllarda sürdürülebilir yatırım fonlarına daha fazla ağırlık vermeye başladı. Morningstar verilerine göre, yatırımcıların iklim ve toplum için iyi olan yatırımların yanı sıra yüksek getiri arayışında olması, sürdürülebilir fonlardaki toplam varlıkları Haziran sonunda 2,24 trilyon dolara ulaştırdı. 2020’nin ilk çeyreğinde bu rakam 1 trilyon doların aşağısındaydı.
Ancak sorumlu yatırım konularına odaklanan sivil toplum kuruluşu ShareAction'ın Baş Yöneticisi Catherine Howarth, varlık yöneticilerinin ESG yatırımı konusundaki güvenilirliğinin "defalarca test edilmesi gerektiğini" söyledi.
Howarth konuyla ilgili açıklamasında, “DWS'in en kötüsü olduğunu sanmıyorum. DWS'de bu sorun varsa, diğer birçok varlık yöneticisinde de bu sorun vardır. Herkesten ayrı bir şekilde davrandıkları davrandıklarını sanmıyorum. Diğer varlık yöneticileri de benzer işler yapıyorlar” ifadelerine yer verdi.
ESG fonları çevreye zarar mı veriyor?
İklim değişikliği emlak fiyatlarını etkiler mi?
Teknoloji şirketleri lobicilikte lider
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.