Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Birçok yatırımcı paralarının nereye gittiğinden emin olmak istiyor. Çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) prensiplerini temel alan yatırımlarla, yatırımcılar genellikle çevreyi kirleten sektörlerde faaliyet gösteren ya da küresel ısınmaya katkıda bulunan ürünler satan şirketleri tercih etmiyor. Örneğin ESG bilinciyle yatırım yapan kişiler silah üreticilerine, kumar ve tütün şirketlerine yatırım yapmıyor.
ESG bankacılığı da temel olarak benzer prensiblerle işliyor. Ancak hisseler ve tahviller yerine mevduat ve birikim hesaplarına odaklanıyor. Guidehouse Consulting Tüketici Finans Pratikleri Direktörü Kate Rock Forbes’a yaptığı açıklamada, ESG bankacılığının yeni olmadığını ancak son yıllarda popülerlik kazandığını söyledi. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi yatırımcıların ve tüketicilerin şirketlerin verdiği kararlar ve destekledikleri sektörler konusunda daha bilinçli hale gelmiş olması.
Rock’a göre ESG prensiplerini benimseyen bankalar bunu çeşitli nedenlerden dolayı yapıyor olabilir. Bunlar arasında yatırımcı baskısı, yeni müşteri arayışı ya da önemli gördükleri konular üzerine eğilmek istemeleri bulunuyor. Sebep ne olursa olsun ESG bankacılığı kalıcı olacağını ve popülerliğinin artacağını kanıtladı. Aktivist ve Ekonomist Tanja Hester etik bankacılığı çeşitli nedenlerle destekliyor.
Hester insanların paralarını nasıl harcadıkları konusunda bilinçli olması gerektiğini düşünüyor. Aynı zamanda yatırım kararları ve destek verdikleri konular da önem taşıyor. Örneğin hisse yatırımı yapmak, ABD’nin kurumsal dünyasını desteklemek anlamına geliyor. Dev kurumsal şirketlerin ise ırkçılık konusunda karanlık bir geçmişi bulunuyor. Aynı zamanda çevreye telafi edilemez hasarlar vermiş olan yüksek performanslı hisse sayısı da oldukça yüksek.
Borsalarda yatırım yapılan şirketleri seçerek, çevreye zarar veren şirketlere destek olmadan yatırım yapılabilir. Bankacılık sektöründe Atmos ve Aspiration gibi şirketler müşterilerinin günlük finans işlemlerini çevre dostu bir şekilde yapmasına imkan tanıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre her iki iklim odaklı fintek şirketi de dünyayı küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin etkilerinden korumayı hedefliyor ve bu kapsamda birikim hesaplarında rekabetçi faiz oranlarını sunuyor.
Aktivistler tüketicilerin, birikim hesaplarının hangi bankada bulunduğunun önemli olduğunu düşünüyor. Aspiration geleneksel ya da büyük bir bankayla çalışan müşterilerin paralarının “iklim değişikliğine neden olan petrol projelerine destek için kullanıldığını” söyledi. Açıklamada, bankacılık hizmetleri için Aspiration’ı seçen müşterilerin, “paralarını değerleriyle aynı yerde tutacağı” ifade edildi. Walden Mutual CEO’su Charley Cummings bu tür konseptlerin bankacılık sektöründeki değişimleri tetiklediğini söyledi.
Cummings, “gıdadan kozmetiğe derinden desteklediği değerleri kullandıkları markalar üzerinden gösteren bir jenerasyon var” dedi. Açıklamasının devamında, “en büyük beş bankanın fosil yakıt üreticilerine trilyonlarca dolar yatırım yaptığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, bu bankalar için büyük bir fırsat alanı oluşturuyor” ifadesini kullandı.
Hava kirliliği ömrümüzü kısaltıyor
Çip krizi Tesla'ya da vurdu: Çin'deki üretimine ara veriyor
Endonezya'da binlerce ton petrol taşıyan tankere el konuldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.