Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bangladeş Maliye Bakanı Mustafa Kamal ile birlikte Ticaret Bakanlığı'nda düzenlenen Türkiye-Bangladeş Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 5'inci dönem toplantısına katıldı. Bakan Ersoy, 7 yıl aradan sonra yapılan bu toplantının, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere ivme kazandırması açısından büyük önem taşıdığını söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin daha ileri seviyelere taşınabileceğini ve bu nedenle yeni iş birliği alanları tasarlanması gerektiğini ifade eden Bakan Ersoy, daha sonra Türkiye'deki mevcut ekonomik durumu anlattı.
"YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI 38 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"
Türkiye'nin 2018 yılında 168 milyar dolar ihracat ve 223 milyar dolar ithalata ulaştığını belirten Bakan Ersoy, şunları söyledi:
Bunun yanı sıra sunduğumuz istikrar ve büyüme potansiyeliyle 2000 yılından bu yana ülkemize gelen doğrudan yabancı sermaye miktarı 133 milyar dolar oldu. Türkiye bu dönemde sadece yabancı sermaye çeken değil ihraç eden bir ülke konumuna da geldi. 2018 sonu itibariyle Türkiye'nin yurt dışındaki yabancı sermaye yatırımları 38 milyar dolara ulaştı. Paylaşacak çok şeyimiz olduğumuza inanıyorum. Gelişim yolundaki deneyimimizi Bangladeş ile paylaşmaktan memnuniyet duyacağımı bildirmek istiyorum. Türkiye coğrafi uzaklığa rağmen Asya-Pasifik bölgesine ilgisini son yıllarda önemli ölçüde artırdı. Şu an Güney Kore, Malezya, Singapur ile yürürlükte olan bir serbest ticaret anlaşmamız var. Japonya, Endonezya ve Tayland ile de müzakerelerimiz devam etmektedir."
"TİCARETİMİZE, ÇOK BOYUTLU BİR YAPI KAZANDIRMALIYIZ"
Bangladeş'in hızlı bir büyüme potansiyeli olduğunu ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin, potansiyelin çok altında olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, şöyle konuştu:
2018 yılında ticaret hacmimiz 858 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ticaret hacmimizi çok daha ileri seviyeye taşımak için buradayız. Hükümetler olarak gayret ve enerjimizi, bu potansiyeli ortaya çıkaracak şekilde planlamalıyız. Yapılması gereken ilk iş, ikili ticaretimize çok boyutlu bir yapı kazandırmak ve bu vesileyle hacmini artırmak olmalı. Bu noktada 2011 yılında kurulan Türkiye-Bangladeş İş Konseyi'nin etkin kullanılması çok önemli. Konsey sayesinde iş adamlarımız arasındaki teması artırmak istiyoruz. İki ülke arasındaki yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmasını imzalayarak yurt dışı yatırım konusunda da ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum."
Maliye Bakanı Kamal da, Bangladeş halkının dünyaya örnek bir halk olduğunu, çalışkan ve dayanaklı olduğunu belirterek, son 2 yılda yüzde 8 büyüme oranını yakaladıklarını söyledi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.