Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'te yayımlanan röportajda, Bakan Kerobyan, geçen yıl ülkesinin ihracatının yüzde 77 arttığını aktararak, bunun önemli bölümünün yeniden ihracat ürünlerinden oluştuğunu söyledi.
Kerobyan, özellikle elmas işleme alanında dikkat çekici gelişmeler yaşandığına işaret ederek, "2020'de toplam işlenmiş elmas ihracatımız 75 milyon dolar ve 2021'de yaklaşık 175 milyon dolar seviyesindeyken, 2022'de 400 milyon dolar üzerinde ihracat gerçekleşti." dedi.
Elmas işleme alanındaki ihracatın daha da artmasını beklediklerini vurgulayan Kerobyan, "Geçen yıl, dünyanın önde gelen birkaç büyük elmas şirketi, Ermenistan'da şu anda tamamlanmak üzere olan elmas işleme fabrikaları kurmak için projeler başlattı." ifadesini kullandı.
Kerobyan, söz konusu fabrikaların yılın ilk çeyreğinde açılmasını umduklarını belirterek, ayrıca 2022'de mücevher ürünleri ihracatının ilk kez 100 milyon doları aştığını kaydetti.
Türkiye ile sınırın açılması ekonomide gelişme yaratacak
Kerobyan, Türkiye ile Ermenistan arasında doğrudan hava kargo ticaretine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
İki ülke arasında düzenli hava kargo ticaretinin henüz başlamadığına değinen Kerobyan, ticaretin başlaması halinde de miktarların büyük olmayacağını söyledi.
Kerobyan, şu anda ticaretin yoğun olarak Gürcistan üzerinden kara yoluyla yapıldığını ve ikamesinin hava yoluyla yapılmasının zor olacağını ifade etti.
Türkiye ile sınırın açılmasının ekonomide büyük gelişme yaratacağını aktaran Kerobyan, sınırın açılmasıyla Türkiye ile Orta Doğu pazarlarına erişimin sağlanacağını belirtti.
2022'de işlenmiş elmas ihracatı 757 bin karat
Ermenistan'da işlenmiş elmas, en büyük ihracat kalemlerinden birisi olarak biliniyor.
Ermenistan Gümrük Servisine göre, 2022'deki işlenmiş elmas ihracatı yüzde 87 artışla 757 bin karat olarak gerçekleşti.
Yeniden işlenen elmas ürünlerinin yüzde 83'ü BAE'ye, yüzde 15,7 ile Rusya'ya ihraç ediliyor. Hong Kong, Belçika, ABD, Belarus, Gürcistan, İsrail, Almanya, Çin ve Tayland ise az miktarlarda ihracatın yapıldığı ülkeler arasında bulunuyor.
Ermenistan, işlediği elmasın yüzde 52'sini Hindistan, yüzde 21'ini Rusya, yüzde 13,6'sını Hong Kong'tan ithal ederken; BAE, Belarus, Belçika, Güney Afrika, İsrail, Tayland, Çekya, Almanya ve Kanada'dan da az miktarlarda elmas alıyor.
Hindistan'ın en büyük elmas firması KGK Group'un Ermenistan'da elmas işleme fabrikası açması ve firmanın bu yıl 300 milyon dolar değerinde ihracat yapması bekleniyor.
Osmanlı elmasını paylaşamadılar
Eşinin elmas yüzüklerini 20 ton çöpün arasında buldu
Elmastan daha değerli painite taşı ve tarihi eserler ile yakalandılar!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.