Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk aile yapısında son 30 yıldaki değişimleri inceleyen bu yılın TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi Koç Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın araştırması, Türkiye’de ‘erkek çocuk saplantısı’nın büyük oranda ortadan kalktığını ortaya koydu.
Oran yarı yarıya düştü
Kağıtçıbaşı’nın 1970’lerde başladığı “Çocuğun Değeri Araştırması”na göre, 1970’lerden 2000’lere, erkek çocuk isteyen aile oranı yüzde 84’lerden yüzde 41’e düştü. Kentli orta ve yüksek sosyoekonomik düzey grubu ailelerin yüzde 58.9’u kız çocuk istiyor.
Bağımlılık yerine bağlılık
Dikkat çeken bir diğer sonuç da kente göçle birlikte sosyal güvenceye kavuşan Türk ailelerin, çocuklarına eskisi gibi bağımlı olmamaları. Ancak Türk ailesi, hâlâ çok bağlı olmasıyla da Avrupalı ailelerden ayrılıyor. Kentli yaşamda ‘tüketici’ konumuna gelen çocuğun maliyeti yükseldike, çocuktan maddi beklentiler de azalıyor.
Batı ailesinden yine de farklı
Ancak bu değişim çocuğun genel değerini azaltmıyor. Kağıtçıbaşı, kentli Türk ailesinde gelişen “Karşılıklı Bağlı Aile Modeli”nin, batıdaki “Bağımsız Aile Modeli”nden de geleneksel tarım toplumunun “Bağımlı Aile Modeli”nden de farklı bir sentez model olduğuna dikkat çekiyor
Ekonomik değeri düştü psikolojik değeri arttı
ARAŞTIRMANIN, 2003 yılındaki sonuçları, çocukların “ekonomik-faydacı değerindeki düşüş” ve “psikolojik değerindeki keskin yükseliş”i gösteriyor. Katılımcıların 1975’de ve 2003’deki çocuk sahibi olma nedenleri karşılaştırıldığında, 2000’li yılların Türkiye’sinde “neşe, zevk, sevgi” gibi psikolojik değerler daha ön plana çıkıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.