<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemErdoğan:Obama'dan bunu duymak istemem----

Erdoğan:Obama'dan bunu duymak istemem

Erdoğan:Obama'dan bunu duymak istemem
22 Nisan 2015 - 15:46 www.finansingundemi.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan'ın soykırım iddialarıyla ilgili konuştu

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan'ın 24 Nisan'da düzenleyeceği etkinliklerde Türkiye'ye hakaret edeceğini söyledi, Obama'nın soykırım sözünü kullanacağına inanmadığını belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye Irak ilişkilerinde fetret döneminin tamamen geride kaldığını söyledi. Her Iraklı'yı aynı mesabede gördüklerini belirten Erdoğan, terör örgütü DEAŞ hakkında şunları söyledi;

"DEAŞ mezhepsel fay hatları üzerinden bir siyaset inşa etmeye çalışıyor. Farklılıkları istismar ederek, gerilimleri tırmandırarak hatta kışkırtarak mevzi kazanmanın çabası içindedir. Çok iyi bilmemiz lazım, DEAŞ ümmetimizi parçalamanın gayreti içinde olan önemli bir virüstür. Başkaları aynı yolu izlemektedir ve bunlar DEAŞ'ı ciddi manada kullanmaktadırlar."

KINIYORUM VE LANETLİYORUM

Akdeniz'de insan kaçakçılarının öldürülmesi ve gemilerinin batırılmasını isteyenler olduğunu söyleyen Erdoğan, 2 milyon insanı Türkiye'nin kendi topraklarında barındırdığını belirterek, "Mali noktada çok daha güçlü olan ülkeler niçin bunları batırmak suretiyle bunların ölümünü hazırlıyorlar. Doğrusu batının bu yaklaşım tarzını kınıyorum ve lanetliyorum."

20 MİLYAR DOLARI YAKALARIZ

Irak'la olan ticaret hacmini arttırmak istediklerini de söyleyen Erdoğan, 11.1 milyar dolarlık ticaret hacminin arttırılması için bariyer koymayacaklarını belirtti. 2009 yılında bu ticareti 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, "Temenni ederim ki 20 milyar doları yakalarız" dedi.

Dün Suudi Arabistan'ın Husilere yönelik hava harekatını sonlandırma kararından memnun olduklarını belirten Erdoğan, bu harekat askeri amaçlarını tamamladığını söyledi.

Türkiye'ye yapılan insani ve askeri yardımdan dolayı teşekkür eden Irak Cumhurbaşkanı Masum ise, "Irak her zaman Türkiye ile ilişkilerine önem veren bir ülke olmuştur ve bu ilişkiler her zaman her iki ülkenin çıkarlarına olmuştur" dedi.

SORU CEVAP

Enerji alanındaki ilişkilerle ilgili olarak gelen soruya karşılık, Kuzey Irak Yerel Yönetimi ile ham petrol ticareti yaptıklarını söyleyen Erdoğan, merkezi yönetimle ilgili olarak Irak Anayasası'na uygun her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Petrolün dünyada fiyatının ciddi manada düşmüş olmasının Irak'ta meydana getirdiği bir sıkıntı sözkonusu olduğunu belirten Erdoğan, "Burada enerji kaynakları konusunda uluslararası bazı ülkelerin bu sıkıntılı dönemde tekrar gözden geçirmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Türkiye'ye düşen bir görev varsa biz bunu yapmaya hazırız. Irak doğalgazını satın almayı isteriz. Çünkü Türkiye bir ileri teknolojiye adım atmaktadır, bunun için doğalgaz ihtiyacımız devamlı artış gösteriyor. Bizim  birnci derecede doğalgaz tedarikindeki kaynağımız Rusya'dır, ikinci derece İran'dır, üçüncü derce Azerbaycan'dır. Bu arada Irakla calışmalarımız devam etmektedir. Temenni ederim ki oradan elde edeceğimiz doğalgazla daha iyi bir noktaya geliriz"

O BESLEDİ, O BU HALE GETİRDİ

DEAŞ bataklığının tamamen kurutulmasıyla ilgili olarak neler yapıldığına ilişkin Irak Televizyonu'nun sorusuna Erdoğan, 12 yıl önce DEAŞ'ın henüz olmadığını söyledi. "DEAŞ'ın ortaya çıkışı o sıkıntılı dönemin ardından oldu"diyen Erdoğan, şöyle cevapladı:

"İlk ortaya çıkışı da Suriye'de. Bunun da besleyicisi, Suriye'nin başında olan Esad olmuştur, o beslemiştir, o bu hale getirmiştir. Suriye'den Irak'a geçişi Musul. Burada merkezi yönetimin silahlarını bırakmasıyla onları orada çok ciddi bir güç kaynağı olmuştur. Güç kaynağını elde etmelerinden sonra Bağdat'a kadar inmişlerdir. Bu süreç çok manidardır. Bir çok il o aralar düşmüştür. Temennimiz şu anda bizler hava harekatlarıyla bu işin çözüleceğine inanmıyorum. Bu işin önü hava hareketleriyle alınmaz. Aslolan kara harekatıdır. Kara harekatı olmadığı yerde hava harekatı olmaz. Ayağı bastığınız yer sizindir. Terör örgütü tanklarla toplarla yürüyor. Peki bunları nereden getirdiler. İşte onlar Irak Ordusu'nun elindeki malzemelerdi. Bunların kimlere ait olduğunu ben açıkladım. Bunun bedelini Irak halkı ağır ödüyor. Biz buna ne yapabiliriz, eğit donata katılabiliriz. İnsani yardım noktasında katılabiliriz. Biz şu ana kadar 750 tır insani yardım gönderdik. Kuzey Irak tarafında 3 ayrı kampımız var. Burada Iraklı dostlarımıza bakıyoruz. Şu ana kadar attığımız adımlar bu istikamettedir"

Musul'a yönelik kara harekatı ile ilgili görüşmeler olmadığını belirten Erdoğan, Cumhurbaşkanı Masum'un ziyaretinin en üst ziyarette olduğunu belirterek, "Bu ilişkilerimiz taçlandıran bir ziyaret olmuştur. Bugün biz doğrusu Musul ile ilgili olarak değil, DEAŞ terör örgütünü masaya yatırdık. Bakan arkadaşlarımız karşılıklı olarak bu konuları ele aldılar. Yemen'deki kara harekatıyla ilgili olarak bana gelen bir haber yok"

YA BUNLARIN KULAĞI DUYMUYOR...

Ermeni soykırımı idialarıyla ilgili olarak ABD'den böyle bir şey duymak istemediğini söyleyen Erdoğan, "Böyle birşey beklemiyorum. Türkiye'nin Amerika nezdindeki yeri bellidir. Benim  12 yıllık Başbakanlık, 7 aylık Cumhurbaşkanlığı sürecim var. Biz bu sürede bu konuları görüşmüşüzdür Bu konudaki kanaatimin ne olduğunu, yaklaşımımızın bu işin siyasetçiler eliyle değil, tarihçilerin bu konu üzerinde çalışması. Ama Ermenistan ile yakından uzaktan ilişkisi olmayanların bunu siyasi polemik yaparak kendi parlamentolarına taşımasını biz her zaman kınamışızdır. Bu konuyla ilgili olarak biz Dışişleri Bakanlığı olarak birçok girişimimiz olmuştur. Avrupa Birliği bizim çok gerimizden geliyor. En son yaptıkları açıklama, 'Arşivlerin açılması' diyorlar, ya bunların kulağı duymuyor, ya da başka şeylerle meşguller. Biz arşivlerimizi açmaya hazırız, onlar da açsınlar. Tarihçilerimiz burada çalışsınlar, ondan sonra bunlar bizim önümüze gelsin, ondan sonra verilecek karar neyse biz bunu vermeye hazırız.

KİMSE BARIŞ ARAMA GAYRETİNDE DEĞİL

Bunlar sadece kendileri bir kuru tatminle uğraşıyorlar. Bakın yüz bine yakın ülkemizde Ermeni var. Bunun yarıya yakını vatandaşımızdır. Bunları kimsenin rahatsız etmeye hakkı var mı? Van Akdamar Adası'nda başbakanlığım döneminde kilise restore edilerek her yıl belli zamanda ibadete açtık. Acaba Ermenistan'da böyle bir yaklaşım tarzı var mı? Demek ki kimse bir barışı aramanın gayreti içinde değil.

AZERBAYCAN, ERMENİSTAN

Azerbaycan Ermenistan arasındaki sıkıntı, uluslararası kurumlar, Azerbaycan'ın haklılığına yönelik karar vermesine rağmen Karabağ sorunu çözülememiştir. Üç tane aracı ülke var, Amerika, Rusya, Fransa, hala bu çözülmedi. Malum Minsk Anlaşması, biraraya geliyorlar, konuşuyorlar dağılıyorlar, oradaki sıkıntı devam ediyor.

TÜRKİYE'YE HAKARET EDECEKLER

Şimdi 24'ünde Ermenistan'da biraraya gelip, kendileri çalıp kendileri oynayacaklar, Türkiye'ye hakaret edecekler. Biz de Çanakkale'de biraraya geleceğiz. Ama bizim gündemimizde Ermenistan yok. Yarın biz dünya barışını konuşacağız. Bizim farkımız bu. 24 Nisan kutlamalarını Ermenistan, yavuz hırsız ev sahibini bastırır gibi, güya onlara mukabil yapıyormuşuz gibi konuşuyorlar, bizim böyle bir derdimiz yok. 24 Nisan Türkiye'ye gelen 100'e yakın devlet başkanı, Başbakan neler yaptığımız görecekler, dünya barışı için neler yaptığımızı dinleyecekler.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)