<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaErdoğan'dan faize tepki----

Erdoğan'dan faize tepki

Erdoğan'dan faize tepki
06 Nisan 2013 - 09:36 www.finansingundemi.com

Başbakan Erdoğan, Borsa İstanbul'un açılışında faizlerin yüksekliklerine dikkat çekti

1986’da dönemin başbakanı Turgut Özal’ın çaldığı gong ile açılan İMKB, artık Borsa İstanbul (BIST) olarak faaliyet gösterecek. Açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan, BIST’in, İstanbul’un finans merkezi olma yolunda büyük katkıları olacağını söyledi. Erdoğan, yüzde 63’lerden 6’lara kadar gerileyen faizleri yüksek bulduğunu kaydetti.
İş dünyası temsilcileri ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan sonra Başbakan Tayyip Erdoğan da faizleri yüksek bulduğunu söyledi. Borsa İstanbul’un (BIST) açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, 2002 yılından beri bir yandan kamunun borçlanma ihtiyacını azalttıklarını öte yandan da faiz oranlarında da tarihi düşüşler yaşandığını kaydetti. Erdoğan, “Yüzde 63’ten aldığımız faizleri yüzde 6’lara kadar çekmiş durumdayız. Yüzde 6’yı da fazla buluyorum, onu da söyleyeyim. Yüzde 6 faizin bir baskı olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Temenni ediyorum ki, kısa zamanda bunu daha da düşürmek suretiyle özellikle faiz baskısını bu ülkenin tüketicileri üzerinden kaldırmış oluruz.” dedi.
Dersaadet Tahvilat Borsası’ndan itibaren 140 yıllık bir geleneğe sahip İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, artık ‘Borsa İstanbul’ olarak anılacak. Başbakan Erdoğan’ın çaldığı ‘gong’ ile işlemlere başladı. Erdoğan, ileri teknolojiyle donatacakları Borsa İstanbul’un, 1,5-2 yıl içinde dünyada örnek bir borsa olarak hizmet vereceğini belirterek, bunun da proje çalışmalarının hazır duruma geldiğini, inşaat çalışmalarına süratle başlanacağı bilgisini verdi. Dünya ve Avrupa borsalarının, borç krizinin etkisiyle ciddi olarak gerilediğini, Türkiye borsasının tam tersine rekor üstüne rekor kırdığını anlatan Erdoğan, geçen yıl içerisinde İMKB 100 endeksinin, bir önceki yıla göre yüzde 53’lük artışla piyasa değerini 201 milyar dolardan 309 milyar dolara yükselterek Dünya Borsalar Birliği’ne üye borsalar arasında birinci sırada yer aldığını aktardı. Türkiye’nin geçen yıl yakaladığı yüzde 2,2 büyümesini olumlu bulduğunu ve AB ortalamasının çok üstünde olduğunu belirten Erdoğan, Standard&Poor’s’un not artırımını ise “Türkiye’nin notunu istemeye istemeye de olsa artırıyorlar.” sözleriyle eleştirdi. Elde edilen başarıyı sadece kredi notlarıyla ölçmediklerini ifade eden Erdoğan şunları kaydetti: “Kredi notlarına da pek önem vermiyorum onu da söyleyeyim. Çünkü orada gizli bir hesap var ve gizli bir ideoloji yatıyor. Açık, net, adil bir şey asla ortaya konmuyor. Eğer adil olan ortaya konsa, şu anda BB falan olmayız. Oralarda dönenleri gayet iyi biliyorsunuz. Türkiye’nin gerçek durumu bu değil. Ama batan, biten ülkelere bakıyorsunuz, notlarını 6 kademe birden artıyorlar. Nasıl oluyor, ben anlamakta zorlanıyorum. Herhalde matematik bilmiyorum. İstatistiki noktada, değerlendirmelerde herhalde biraz zayıfız.” diye konuştu. Bu arada kurum kimliğini yenileyen Borsa İstanbul, lale motifini logo olarak tercih etti. Logo aynı zamanda borsanın ‘B’ harfini, İstanbul’un ‘İ’ harfini ve İstanbul Boğazı figürünü de içeriyor. Laleyi çerçeveleyen daire markanın küreselliğini vurguluyor.
Bizim derdimiz İstanbul’u finans merkezi yapmak
İstanbul’un bir Finans merkezine dönüştürülmesiyle ilgili olarak Başbakan Tayyip Erdoğan, “Finans merkezi Ankara olamaz. Ankara, siyasetin merkezidir. Onun için de finans merkezi olarak eğer İstanbul diyorsak o zaman biz, finansın en önemli kontrol mekanizmaları olan kamu bankalarını İstanbul’a almamız gerekir. Buna Merkez Bankası da dahildir.” diye ekledi. Başbakan, muhalefetin, iktidarın bu çabalarını “Başkenti İstanbul’a taşımak istiyorlar” şeklinde değerlendirdiğini söyledi. “Benim böyle bir derdim yok.” diyen Başbakan, “Bizim derdimiz bugün ABD’nin siyasi merkezi Washington’dır ama finans merkezi New York’tur. Türkiye’nin de geçmişi itibarıyla finans merkezi zaten İstanbul’dur.” şeklinde konuştu.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Borsa İstanbul’u sermaye piyasalarını ve ekonominin büyümesini destekleyen lokomotif olarak görmek istediklerini belirterek borsayı, yeni bir hukuki statüde anonim şirket olarak düzenlediklerini kaydetti. Borsanın, eskiden ne özel ne de kamu bir yapısının bulunduğunu, arada kalan bir yapısı olduğunu ifade eden Babacan, “Artık hissedarlık yapısı olan bir şirket haline geldi. Geçtiğimiz hafta içerisinde yönetim kurulunu oluşturduk. Şirketin tescili gerçekleştirildi. Dün Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlandı ve bugün de Başbakan’ımızın ilk gonga vuruşuyla beraber artık Borsa İstanbul adı altında ilk işlemler başlamış durumdadır.” diye konuştu. Babacan, Borsa İstanbul ile İMKB ve Altın Borsası’nın birleştirildiğini ve bir ay içerisinde Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nın (VOB) hissedarlarının hisselerini Borsa İstanbul hisseleriyle değiştireceğini kaydetti. Babacan, “Hemen arkasından da elektrik, demir-çelik, bakır piyasası, yani zaten Türkiye’nin uluslararası alanda çok yoğun alışverişini yaptığı piyasaları Borsa İstanbul altına toplamış olacağız.” diye konuştu. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan ise Borsa İstanbul ile Türkiye sermaye piyasalarının en önemli dönüşümlerinden birini idrak ettiklerini söyledi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş ise Borsa İstanbul’un, Türkiye’nin dünyaya açılan vitrini olacağını belirtti.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)