Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’nin et ithalatı yapmasının kabul edilebilir olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enflasyonda domates-biber fiyatları söylenince ağırıma gidiyor. Milli Tarım Projesi’ne sahip çıkılmalı” dedi
Dünyanın en kadim tarım ve hayvancılık coğrafyası olan Anadolu'da bugün her iki konuda da bulunulması gereken noktanın uzağında olunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Topraklarımız var ama doğru planlama yaparak, yeterli teknik destek sağlayarak hakkıyla değerlendiremiyoruz. Meralarımız var ama et fiyatları almış başını gidiyor, ihtiyacımızı karşılayabilmek için ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Bu kabul edilebilir bir manzara değil" dedi.
ENFLASYONUN NEDENİ
Milli Tarım Projesi'nin tanıtım toplantısında konuşan Erdoğan, enflasyonun sebebinin de gıda rakamları olduğunun altını çizdi. Erdoğan, "Domates biber rakamları söylenince ağırıma gidiyor. Domatesten biberden dolayı enflasyondan etkilenmememiz lazım. Bizim sebzede çeşitlerimizin artması lazım. 19 sebze çeşidi nedir? Bunu artıracağız. Bu topraklardan çok sebze gelir. Meyve çeşitlerimizi artırmalıyız" dedi.
PROJEYE DESTEK
Milli Tarım Projesi'nin her türlü takdiri ve desteği hak ettiğinin altını çizen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Havza bazlı üretimi ve hayvancılıkta yerli üretimi destekleme adıyla iki başlık altında hayata geçirilmekte olan bu projeye hep birlikte sahip çıkmalıyız. Anadolu, dünyanın en kadim tarım ve hayvancılık coğrafyası olmasına rağmen maalesef bugün her iki konuda da olmamız gereken yerin epeyce uzağındayız. Topraklarımız var ama doğru planlama yaparak, yeterli teknik destek sağlayarak hakkıyla değerlendiremiyoruz. Et fiyatları almış başını gidiyor, ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Özellikle topraklarımız noktasında, şu azotlu gübreyle topraklarımızı mahvettik. Doğallıktan uzak, tüm hastalıkların temelinde de ne yatıyor? O gübreleme yatıyor."
TARIMDA BÜYÜME YETERSİZ
Türkiye'nin yıllık ortalama yüzde 4.7 büyüdüğü 2013-2015 arasında, tarımın yüzde 2.3 büyüdüğüne işaret eden Erdoğan, "Gıda ve et ithalatı yapılıyorsa bir sorun olduğu anlamına gelir. Bu projeyle sıkıntılar geride kalacaktır" dedi.
DOĞAL GÜBREYE DÖNÜLMELİ
Bu reformla birlikte Türkiye'nin doğal gübreye dönmek durumunda olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, "Doğal gübreye dönerken de yapmamız gereken işlerin başında 'çöp atıkları' diyoruz ya bunları biz kompost gübreye çevirmek suretiyle gübrelemede rahatlıkla kullanabiliriz ve kimyevi azotun tehdidinden bütün bu tarımsal gıdalarımızı kurtarabiliriz" diye konuştu.
STRATEJİK 19 ÜRÜN BELİRLENDİ
Tarımda havza bazlı üretime destek verilecek. Türkiye'de 941 havzada hangi ürünlerin nerede daha iyi yetişeceği belirlendi. Stratejik olarak 19 tane ürün tespit edildi. Herkes havzasına göre ekim yapacak.
Tarımda maliyeti artıran gübrede yüzde 23 indirim sağlandı. Çiftçinin kullandığı mazotun da yarısı kendinden yarısı devletten olacak.
184 ova SİT alanı ilân edilecek. 7 milyon hektar arazi 2023'e kadar toplulaştırılacak. Toplulaştırma ve sulama işi bakanlık altında toplanacak.
Damızlık amacıyla ithalat yapılacak. 25 ilde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacak
Bu iller, toplam mera varlığının yüzde 52'sini, büyükbaş hayvan varlığının yüzde 32'sini oluşturuyor. Meralarda hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah yapma şartıyla cüzi paralarla kiraya verilecek.
Piyasadaki dalgalanmaları, değişimleri engellemek ve piyasa düzenini sağlamak için Toprak Mahsulleri Ofisi etkin bir şekilde kullanılacak.
Destekler yılda bir ekim zamanı bir de hasat zamanı 2 kez verilecek. Çiftçiler ilk bir yıl içerisinde tek bir başvuru yapacak.
İlk destek nisanmayısta, ikinci destek eylül-ekimde verilecek. Bu tarihler dışında destek olmayacak.
TARIMDA 2023 HEDEFLERİ
150 milyar $ tarımsal yurtiçi hasıla
40 milyar $ tarımsal ihracat
8.5 milyon hektar sulanabilir alan
Herhalde gıdanın ağırlığı olacak, soba borusu karnımızı doyurmuyor!
SİTEM EDEREK ENFLASYONU İNDİRMEYE ÇALIŞAN BİR YÖNETİMİ İLK DEFA GÖRÜYORUM.EĞER SİTEM EDEREK ENFLASYON DÜŞERSE BU BİR MÜCİZE OLUR VE NOBEL KAZANIRIZ.DÜNYA EKONOMİ TARİHİNE DE DAMGA VURURUZ !!!
biri bu adama enflasyon, faiz ve döviz kurlarının ses yüksekliği ve bağırma ile etkisi altına alamayacağını anlatsın yahu.
14 yıl bu memleketi sanki kendileri yönetemiyor.Şikayet makamı da şikayetçi.Vatandaş derdini kime anlatsın.Şaşmamak elde değil.
14 yıl önce tarım ve hayvancılık daha iyi bir noktadaydı.
Bunu im getirdi bugüne kadar acaba..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.