<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisErdoğan-Koç çatışması tedirgin ediyor----

Erdoğan-Koç çatışması tedirgin ediyor

Erdoğan-Koç çatışması tedirgin ediyor
22 Ekim 2013 - 08:46 www.finansingundemi.com

Financial Times gazetesi, bugünkü Türkiye değerlendirmesinde siyasi gerginliklerin yatırımları riske soktuğu vurguladı

Financial Times gazetesi bugün "Büyüyen pazarlar: Güneş hala parlarken" başlıklı analizinde, gelişmekte olan ülkelerden sadece birkaçının, bu patlama yıllarını kritik yapısal reformlar çıkarmak üzere kullandığını savunuyor.
Analizde Şili ve Polonya "reformcu" ülkeler olarak değerlendirilirken; Hindistan ve Endonezya "gecikenler", Türkiye ise "aykırı" kategorisine alındı. Analizde yer alan “Erdoğan hükümeti Türkiye'nin en büyük şirketi Koç Holding'le çatıştı; iş dünyası liderleri de gergin havanın doğrudan dış yatırımları kaçırabileceği yolunda gizli şekilde uyarıyor” ifadeleri dikkat çekti.
Financial Times'ta Daniel Dombey imzasıyla çıkan değerlendirmede, Türkiye'nin birçok gözlemcinin gözünde ayrı bir vaka olduğuna dikkat çekiliyor. BBC Türkçe’de değerlendirme şöyle yer alıyor:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, on yıldır ülkeye egemen. Erdoğan'ın keskin irade gücü, önceden ordu gölgesinde olan ülkede demokrasinin üstünlüğünü getirdi. Ekonomi de dönüşümden geçti. 1990'ların sonlarında enflasyon yüzde 90'ı aşmıştı; şimdi ise tek haneli rakamlarda. 2002'de vergi gelirlerinin yüzde 86'sı faiz ödemelerine giderken şimdi bu oran yüzde 16.
Ama Erdoğan'ın gücünün boyutları tartışmalı olduğunu yazan Dombey, bu yıl kendisinin iktidarına karşı toplu protestoların patlak verdiğini hatırlatıyor:
"Erdoğan hükümeti Türkiye'nin en büyük şirketi Koç Holding'le çatıştı; iş dünyası liderleri de gergin havanın doğrudan dış yatırımları kaçırabileceği yolunda, gizli şekilde uyarıyor."
Dombey, Financial Times'da büyüme oranlarının da yavaşladığını yazarken şöyle devam ediyor:

Tasarruf oranları fazla düştü
 "Tasarruf oranları, diğer G20 ülkelerinden çok daha fazla düşüş sergiledi; yabancı sermayeye bel bağlanması, cari işlem açığının yüzde 80'i aşan bölümünü finanse etmekte Türkiye'yi portföy fonlarına bağımlı hale getirdi.
Gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 6'sına denk düşen bu oran, gelişen pazarlar arasında en büyüğü. Yeterince Türk istihdam edilemiyor, iş bulabilenler de kalifiye değil. Emek piyasasına katılan kadınların oranı sadece yüzde 28. Eğitimde sağlanan ilerlemelere rağmen, 15 yaşındakilerin dörtte biri okuma-yazma bilmiyor.
Tüm bu zorluklar karşısında, birçokları tek bir adamın onca gücü elinde tuttuğu bir ülke, başarının devamını getirecek değişiklikleri yapabilir mi diye düşünmeden edemiyor."
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • koç25 Kasım 2013 18:33

    koçun boynuzları uzadı bayağı.. dış bağlantılı gruplar zaten hükümetle çatışma halinde Financial Times gazetesi tabiki bu dış güçlerle aynı hareket eden doğuş eczacıbaşı doğan koç anadolu grubu vb. grupları koruyucu yayın yapacak..

  • kenan28 Ekim 2013 02:00

    koç işçileri kapının önüne koysa ne erdoğan kalır ne partisi.