<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKazandıran SohbetlerErdem: Kripto para madenciliği bir tür bankacılık----

Erdem: Kripto para madenciliği bir tür bankacılık

Erdem: Kripto para madenciliği bir tür bankacılık
23 Ağustos 2021 - 08:10 www.finansingundemi.com

Milyonlarca yatırımcı artık altın, dolar kadar, coin’lerle yatıp kalkıyor. 'Madencilik'ten teknolojisine soru üstüne soru yağıyor? Kripto para dünyasının ünlü ve usta ismi Bitexen Teknoloji YKB Kemal Cenk Erdem anlatıyor.

VOLKAN KARSAN – FINANSGUNDEM.COM / KAZANDIRAN SOHBETLER

“Kazandıran Sohbetler”de bu kez konuğumuz ilk milli kripto paraya imza atan finans adamı ve Bitexen Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cenk Erdem...

EXEN COİN, 2018 YILINDA ÜRETİLMİŞ TÜRKİYE’NİN İLK PLATFORM KRİPTO VARLIĞIDIR

- Sayın Erdem ana konumuz ülkemizdeki kripto para piyasasının mevzuatı ama önce biz sizin bu konudaki çalışmalarınızı ve Exen Coin'i bir kez daha yakın tanıyalım mı?

- EXEN Coin, 2018 yılında üretilmiş Türkiye’nin ilk platform kripto varlığıdır. Asıl amacı platform kullanıcılarına fayda sağlamak olan EXEN Coin; sahip olan kullanıcılara işlem ücreti indirimleri, hacim yarışmaları ödülleri ve ‘airdrop’lardan yararlanmak gibi faydalar sağlıyor. Platform gelirlerimiz ile her ay satın aldığımız EXEN Coin’leri yakarak 2 milyondan fazla EXEN Coin’in dolaşımdan eksilmesini sağladık. Böylece 15 milyon toplam arzı olan bir proje için büyük bir arz azalımı gerçekleşti. Ülkemizde bu açıdan gerçekleştirdiğimiz ilklerle birlikte çok daha fazla kullanım alanı yakında EXEN Coin ve kullanıcılarımız ile buluşacak.

FİNANSAL SİSTEMDE PARA KAVRAMI DİJİTALE TAŞINDI

- Geçen hafta “Kazandıran Sohbetler”de yer alan Prof. Helvacı’nın kripto varlık mevzuatı ve hukukuyla ilgili görüşleri ışığında siz bu konuda neler söylemek istersiniz?

- Kripto varlıkların son yıllarda artan popülaritesi ve piyasanın finansal değerinin yükselmesiyle birlikte regüle edilmesi de zorunlu hale gelmiş bir sektör. Bu noktada kripto varlıkların regüle edilmesinden ziyade hizmet sağlayıcıların regülasyonu da öncelikli konumdadır. Günümüzde yaşadığımız birçok hukuki uyuşmazlığın hizmet sağlayıcılar ile ilgili olduğunu gözlemlemekteyiz ve buna yönelik ortaya çıkabilecek her türlü regülasyona da hazırız ve destekliyoruz. Bunlara ek olarak değişen finansal sistemde para kavramının dijitale taşındığını biliyoruz ve kripto paraların da ileride varlık, para, enstrüman ve diğer birçok kavram ile eşleşebileceğini ön görüyoruz.

Kripto varlıkların regüle edilmesinden ziyade hizmet sağlayıcıların regülasyonu da öncelikli konumdadır. Günümüzde yaşadığımız birçok hukuki uyuşmazlığın hizmet sağlayıcılar ile ilgili olduğunu gözlemlemekteyiz ve buna yönelik ortaya çıkabilecek her türlü regülasyona da hazırız ve destekliyoruz.

KRİPTO VARLIKLARIN ALTINDA YATAN TEKNOLOJİNİN GÜVENİLİRLİĞİ ORTADA

- Bu piyasanın ve kripto paraların geleceği nasıl görülüyor?

- Kripto para piyasası toplam değerinin iki trilyon dolar seviyelerine ulaşmasıyla birlikte regülasyon çalışmaları tüm dünyada hız kazanmaya başladı. Yasal otoritelerin kripto varlıkları yasaklamak yerine geleneksel finans ve bankacılık sistemlerine en uygun şekilde adapte etmeye çalıştığını gözlemliyoruz. Yine, kripto varlıkların kullandığı blok zincir teknolojisinin ise şu anda birçok merkez bankası tarafından da kullanılarak merkez bankası dijital para birimlerinin oluşturulmaya çalıştığını gözlemliyoruz. Bu denli bir benimsemenin kripto varlıkların altında yatan teknolojinin ne kadar güvenilir olduğunu da ortaya koyuyor. Hatta 2021 yılı içerisinde El Salvador ülkesi Bitcoin’i yasal para birimlerinden birisi olarak kabul etmekle uğraşırken, Venezuela ve birçok Güney Amerika ülkesi kripto varlıkların kabulü için çalışmalar gerçekleştiriyor.

Yasal otoritelerin kripto varlıkları yasaklamak yerine geleneksel Finans ve bankacılık sistemlerine en uygun şekilde adapte etmeye çalıştığını gözlemliyoruz.

Teknolojinin kabul görmesiyle birlikte ortaya çıkan iş planları ise bizlere bugün bilinen on binden fazla kripto varlığı sunuyor. Şu anda 2000’li yılların başında hayatımıza dahil olan web(internet) kavramının web 3.0 versiyonunu kripto varlıklar ile deneyimliyoruz.

MADENCİLERİN BİRER BANKA GİBİ ÇALIŞTIĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ

- Gençler arasında yaygınlaşan kripto para madenciliğine ilgi ve küçük yatırımcıların bu işlerden para kazanma istekleri için ne gibi önerileriniz olabilir?

- Kripto para madenciliği, ilgili kripto varlığa dair tüm işlemlerin onaylandığı ve saklanmasına yardımcı olunduğu bir süreç aslında. Bu sebeple madencilerin birer banka gibi çalıştığını söyleyebiliriz. Bitcoin ile hayatımıza dahil olan madencilik kavramı ilk yıllarda en ucuz dizüstü bilgisayarlarla bile gerçekleşebiliyordu, ancak çok fazla girişimcinin madencilik yapmasıyla birlikte hem ödüller büyüdü hem de madencilik yapmanın maliyeti yükselmeye başladı. Bu sebeple kripto para madenciliği yapmak isteyen kişiler donanım masrafları, enerji ve soğutma maliyetlerini hesaplayarak adım atabilirler.

YÜREĞİMİZİ ACITAN FELAKETLERE EL UZATMAK İNSANİ BİR GÖREVİMİZ

- Biz bir sohbetimizde bol bol kulaklarınızı çınlattık. Haluk Levent ile sizi konuştuk. Kendisi sizin yardımsever kişiliğinizden bahsetti. Sosyal sorumluluk projeleri gündeminizin bir parçası mı?

- Ne yazık ki dünyada ve ülkemizde özellikle pandemiyle birlikte başlayan, sonrasında doğal afetlerle, yangınlarla, sellerle devam eden birçok kötü sürece tanık olduk. Vatandaşlarımız yaralandı, hayatlarını kaybetti, ağaçlarımız, hayvanlarımız telef oldu tüm bu doğal afetlerde. Dolayısıyla bu projelerin gündemimizde olmaması söz konusu olamaz. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum.

Haluk Bey ile olan dostluğumuz dolayısıyla sık sık bir araya geliyoruz ve yaşanan sıkıntılarda neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Her aldığımız aksiyonu kamuoyuyla paylaşmıyoruz tabii, anlık da aksiyon aldığımız durumlar söz konusu olabiliyor. Yüreğimizi acıtan bu felaketlere el uzatmak insani bir görevimiz. Sağ olsun Haluk Levent ve Ahbap ekibi şahsen sahada görev alarak bizim uzaktan ulaşamayacağımız insanlara dokunuyorlar. Onların da bu vesileyle yürüttüğü bu muhteşem operasyonu tebrik ediyorum.

Dünyada ve ülkemizde özellikle pandemiyle birlikte başlayan, sonrasında doğal afetlerle, yangınlarla, sellerle devam eden birçok kötü sürece tanık olduk. Vatandaşlarımız yaralandı, hayatlarını kaybetti, ağaçlarımız, hayvanlarımız telef oldu tüm bu doğal afetlerde. Dolayısıyla bu projelerin gündemimizde olmaması söz konusu olamaz.

BİTEXEN TEKNOLOJİ OLARAK ÜRETTİĞİMİZ SABİT COİN’LER, TARAFTAR VE KULÜP ARASINDAKİ KÖPRÜ OLMA NİTELİĞİNİ TAŞIYOR

- Süper Lig’in yeni takımı Adana Demirspor'a sponsor oldunuz... Futbol kulüpleri de kendi para birimlerini piyasaya sürüyor. Taraftarlar nasıl bir davranış sergilemeli? Her iki konuda da görüşlerinizi alabilir miyiz?

- Adana Demirspor bizim için çok kıymetli bir spor kulübü, kendilerine hem 5+5 sezonluk forma göğüs sponsoru olduk hem de teknolojik iş birliği yaptık. Bu iş birliğimiz kapsamında Mavi Şimşekler mobil uygulamasını ve Adana Demirspor Coin’i hayata geçirdik. Taraftar ‘coin’leri, özellikle Bitexen Teknoloji olarak ürettiğimiz sabit coin’ler, taraftar ve kulüp arasındaki köprü olma niteliğini taşıyor.

Futbol kulüpleri, özellikle pandemi döneminde uzak kaldığı taraftarıyla blok zincir üzerinde oluşturulmuş bu ekosistemde buluşmayı tercih etmeye başladılar. Taraftar ‘coin’leri, özellikle Bitexen Teknoloji olarak ürettiğimiz sabit coin’ler, taraftar ve kulüp arasındaki köprü olma niteliğini taşıyor.

Ethereum blok zinciri üzerinde ürettiğimiz taraftar coin’leri; kulüplerin taraftarlarına söz hakkı tanıdığı, çeşitli etkinlikler, anketler, yarışmalar ve deneyimler sunduğu, bunları yaparken de kulübün maddi gelir elde ettiği dijital varlıklar diyebiliriz. Futbol kulüpleri, özellikle pandemi döneminde uzak kaldığı taraftarıyla blok zincir üzerinde oluşturulmuş bu ekosistemde buluşmayı tercih etmeye başladılar. Tribünden uzak kalmış ve kulübüyle ilgili anketlere katılarak söz hakkını kullanmak isteyen, açık artırma ve yarışmalarla kendilerine özel ödül ve hediyeleri kazanmak isteyen taraftarlar da kulüplerinin kendilerine özel hazırladığı bu mobil uygulama ve coin’lerle bu ekosisteme dahil olmayı, kulübünü desteklemeyi tercih ediyorlar.

Prof. Dr. Helvacı: Kripto varlık düzenlemesi sınırlı, kapsamlı değil

Ahmet Aras: Bodrum'un imara değil koruma planlarına ihtiyacı var

Ünlü bankacı Halisdemir, modern köy kuruyor: Nefes Assos

Binnur Zaimler: 2022 bolluk ve bereket yılı

Fatih Savaş: Kurbanı ehil olanlar kesmeli

Cisco Genel Müdürü Duru: Türkiye, dijital dünyada çok ileride

Gürhan Çam: Dijital bankacılıkta dünya birincisiyiz

Ali Yüce: Çip krizi 100 milyar dolara mal olabilir

Haluk Levent: Pandemi mağduru sanatçılar için seferber olduk

Türk futbolunun en önemli derdi menajer ücretleri ve yüksek maaşlar

Dr. Cem Kınay: Turizmin acil reçetesi aşı oranının artması

30 yıllık 'Escort Teknoloji' tecrübesi yeni bir dünya için gençlere rehber oluyor

'Altın kahini' Sağman'dan portföy uyarısı: Varlık dağılımı önemli!

Dünya boya devi Jotun'da zirveyi Türkler yönetiyor

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)