Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gazetelerde "Durmuş doları durduramıyor" manşetleri atılınca henüz göreve gelen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Haziran 2006'da gecelik faizleri 4 puan birden artırdı. Bir daha da uzun süre düşürmedi. O dönemki faiz yükselişinin ardından, Türkiye'ye hızla gelen sıcak para döviz kurlarını gevşetti, dolar kuru o tarihten sonra 1.77 TL'den 1.15 TL'ye kadar geriledi. Ama yüksek faiz ve düşük kur nedeniyle dış ticaret dengesi öylesine bozuldu ki, Türkiye'e bir süre sonra önemli bir cari açık sorunuyla küresel krize yakalandı. Piyasalar altüst oldu, işsizlik zıpladı. Türkiye o dönemde kurları tuttu ama faiz artırmanın bedelini uzun bir süre reel ekonomi tarafında ödedi. Aslında ortada bir suç varsa doğrudan Durmuş Yılmaz'ın değil kendisinden önceki başkan Süreyya Serdengeçti'nindi. Serdengeçti, 2002-2006 arasında tüm eleştirilere kulak tıkayarak döviz kurunu yüksek faizle baskı altında tuttu, bu yolla enflasyonu kontrol altında tuttu. Gerekçe olarak enflasyonla mücadeleyi gösterdi. Ancak onun döneminde TL uzun bir süre boyunca aşırı değerli olarak seyretti. Durmuş Yılmaz'ın başkanlığa atanmasının hemen ardından ABD Merkez Bankası'nın faiz artışı sinyali vermesiyle Türkiye'de kıyamet koptu. Eski Başkan Durmuş Yılmaz faiz oranlarını başkanlığı boyunca hep yüksekte tutarken TL yine aşırı değerlendi, cari açık şişti. Finans kesimi ve medyanın bir bölümü Durmuş Yılmaz'ın bu politikasını alkışladı, kendisine "Yılın Merkez Bankası Başkanı" ödülünü verip methiyeler düzdü. Üstelik reel ekonomiyi durdurması, işsizliği ve cari açığı şişirmesine hiç bakmadan. 2006 Haziran'ında yaşananlar yine tekrarlanıyor. İsimler değişik ama senaryo aynı: Yeni bir Merkez Bankası Başkanı, yüksek cari açık, dünya piyasalarında gerilim var... Seçimin hemen ardından yurtdışı basından ve finans kesiminden bir fırtına şeklinde gelen "Türkiye faiz artırsın" baskısı bugünlerde aynı kesimin yerli versiyonunun da katkısıyla destekleniyor. Ayrıca yeni Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bırakın faiz artırmayı, gerekirse düşüreceğini açıklayınca medyanın ve finans kesiminin karalamasıyla karşı karşıya kaldı. Gazeteler Merkez Bankası Başkanı için "Durduk yerde doları uçurdu" manşeti atmaya başladı. Hatta medya öyle bir yayın yaptı ki, "kriz" kelimesini sokaktaki insanların diline kadar düşürdü (Burada AK Parti yetkililerinin açıklamalarını da unutmamak lâzım).
Şartlar bu kez farklı
Erdem Başçı Türkiye'yi faiz sarmalından çıkartabilecek 'faiz artırma-ma' tutumunu sürdürürse aynı kesim tarafından kendisine yapılan eleştiriler kuşkusuz daha da artacaktır. Ayrıca kurdaki spekülasyon bir süre daha devam ettirilmeye çalışılabilir. "Başkan bu testi geçebilecek mi?" Bence geçmemesi için neden yok. Medya ve finans kesiminin tüm tehditlerine ve kriz söylemlerine karşı ekonomi yönetiminin elinde bu kez son derece önemli bir güç var. Ne Türkiye ne de dünya ekonomisi 2006'daki gibi değil. Türkiye'ye faiz baskısı yapan lobinin de eli bu kez o kadar güçlü görünmüyor. Neden böyle düşündüğümü verileriyle yazacağım. Sabah
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.