Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Enflasyon dünya çapında hızla yükselmeye devam ediyor. Tedarik zinciri krizi ve ekonominin yeniden açılmasıyla birlikte oluşan küresel fiyat artışları dünya ticaretin en başındakilerden ekonominin tabanındakilere kadar herkesi etkiliyor. George Mason Üniversitesi Ekonomi Profesörü Tyler Cowen Bloomberg International’daki yazısında enflasyonun yoksulların mı yoksa zenginlere mi en fazla zarar verdiği konusunu tartışıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Cowen yükselen enflasyondan alt gelirdeki kesimin daha fazla zarar gördüğü düşüncesini paylaşıyor. İşte ekonomi profesörünün o yazısı:
“Enflasyonun son 40 yılda hiç olmadığı kadar hızlı yükselmesiyle, ekonomistler hangi grubun enflasyondan daha fazla zarar göreceğini tartışıyorlar: yoksullar mı yoksa zenginler mi? Özellikle son dönemlerde enflasyon oranları bu kadar düşükken ve somut veriler bu kadar azken, ekonomi genelinde bu tür bir soruyu cevaplamak kolay değildir. Yoksulların kayıplarıyla daha zengin grupların kayıplarının nasıl karşılaştırılacağı da tam olarak belli değil. Yine de, tartışmalar yoksulların daha fazla zarar gördüğünü gösteriyor.
Önemli bir faktör: Yoksullar, ev almayı en zor bulan sosyoekonomik grup ve gayrimenkul en iyi enflasyondan korunma yatırımlarından biri gibi görünüyor. ABD gayrimenkul fiyatları, son enflasyon dönemi de dahil olmak üzere bir süredir harekete geçmiş gibi görünüyor.
Artan talep ve arz sıkışmasının bir karışımı nedeniyle kiralar hızlı bir şekilde artıyor. En büyük kaybedenlerse yoksullar olacak. Ve eğer yoksul insanlar nispeten müreffeh bir yerde yaşamaya çalışıyorlarsa, belki de kendileri ve çocukları için gelecekteki ekonomik hareketliliğin tadını çıkarmaya çalışıyorlarsa, artan kira bedelleri gelirlerinin özellikle büyük bir kısmını götürecektir.
Son zamanlarda değeri yükselen bir diğer varlık sınıfı ise kripto. Kriptoyu kimin satın aldığına dair iyi bir veri yok, ancak daha az harcanabilir gelire sahip oldukları yoksulların da burada yeterince temsil edilmemeleri muhtemel görünüyor.
Kripto fiyatlarındaki artış esas olarak mevcut perakende fiyat enflasyonuna neden olan faktörlerden kaynaklanmaktadır, ancak daha genel bir nokta geçerlidir: Yoksullar, değer kazanma potansiyeli olmayan ve enflasyonist zamanlarda ağır darbe alan saf nakit varlıkların orantısız ölçekte yüksek bir payına sahipler.
Yoksullar gelirlerinin oranı açısında da değerliğinde çok daha az tasarruf ederler. Zira gelirlerinin büyük bir oranını ihtiyaçlara harcamak zorundadırlar. Bu, enflasyon da dahil olmak üzere birçok değişiklik ve belirsizliğe karşı daha az yumuşatıcı önlemlere sahip oldukları anlamına gelir.
Bazı araştırmacılar enflasyondan "azalan oranlı tüketim vergisi" olarak bahsederler, çünkü nakit dengeleri genellikle daha yoksul gelir grupları için tüketime giden yoldur. Yoksul bireylerin nakit yönetimi hesaplarına ve onları enflasyon kayıplarından kısmen yalıtabilecek diğer varlıklara sahip olma olasılığı da daha düşüktür.
Yoksulların enflasyondaki mevcut artıştan korunmasının mümkün olabileceğini gösteren bazı faktörler de vardır. Örneğin son dönemde özellikle otel odaları, yeni ve ikinci el arabalar, kiralık arabalar ve benzin fiyatlarında yüksek artışlar görüldü ve yoksulların bu ürünlere harcama yapma olasılığı daha düşüktür.
Ancak burada bile bir belirsizlik var. Yoksullar zenginlerden daha az araba satın alırlar. Ancak aynı zamanda daha düşük kaliteli arabalar satın alırlar ve daha yüksek bir fiyat ödemek istemezlerse bir araba alma ihtimalini birkaç yıl daha erteleme lüksleri olmayabilir. Bu durum, yoksulların enflasyonist bir ortamda uyum sağlamakta zorlanabileceklerinin bir başka göstergesidir.
Muhtemelen yoksulların enflasyondan daha az etkilendiği düşüncesi lehine en güçlü argüman, enflasyonun bazı koşullar altında borçların gerçek değerini düşürebileceğidir. Fiyatlar %7 artarsa ve geliriniz %7 artarsa, aniden borçlarınız ki bu borçlar genellikle nominal değerde sabitlenir, %7 daha az eder.
Bu mekanizma güçlüdür, ancak reel ücretlerin enflasyona ayak uydurduğunu varsayar. Şu anda reel ücretler düşüyor ve daha yüksek enflasyonla bu süreç devam edebilir. Ayrıca, birçok yoksul insan borçlarını daha uzun süreler boyunca ertelemektedir. Bu borçların geri ödenmesi sonunda enflasyona göre ayarlanmış olarak daha ucuz olacak, ancak bu yakın bir zamanda olmayacak.
Abd'ye odaklandım, ama dünyanın başka yerlerinde genel korelasyon, yüksek enflasyon ve yüksek gelir eşitsizliğiyle birlikte gitmektedir. Korelasyon nedensellikle bağlantılı değil. Ancak bu görünüm enflasyonun daha fazla gelir eşitliğine giden bir yol olduğunu savunmak isteyen herkes için yararlı göstergeler değildir. Çok yüksek enflasyon seviyeleri Venezuela ve Zimbabve'deki yoksullar için ne yaptı? Ayrıca istikrar döneminde olduğu gibi yüksek yatırım oranları zamanlarında hangi grubun daha yüksek yaşam standartları sağladığını sorarsanız cevap yine zenginler değil yoksullar olacaktır.
Enflasyonun etkileri çok sayıda ve karmaşıktır. Enflasyonun bazı gelir gruplarına diğerlerinden daha fazla zarar verdiği kesin olarak söylenemez. Yine de yoksullar için enflasyonun önemsiz bir mesele olmadığı açıktır."
Yeni dünya düzeninde doğru yatırımın esasları
Enflasyondan koruyan yatırımlara akın
5 ünlü borsacıdan rekor enflasyon yorumu
Devletine güvenip Türk lirasında kalanların parası 3 ayda % 100 eridi. 8 TL'lik dolar 16 lira oldu. Güvenmeyip döviz alanlar ise kazandılar. Paralarını korudular. Bunun hesabı sandığa kesinlikle yansıyacaktır.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.