<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyonda otomotivin ‘çip’ sorunu----

Enflasyonda otomotivin ‘çip’ sorunu

Enflasyonda otomotivin ‘çip’ sorunu
03 Kasım 2021 - 16:30 www.finansingundemi.com

Açıklanan enflasyon verilerinde kur yükselişine rağmen otomotiv fiyatlarında artış olmadığının görülmesi üzerine tartışma başladı.

Tüketici fiyatları, ekimde tütün, alkollü içecek zamları ve giyim fiyatları öncülüğünde aylık yüzde 2,39, yıllık yüzde 19,89 arttı. Artış ekonomistlerin beklentilerinin altında gerçekleşmiş olsa da yıllık enflasyon yüzde 20'ye yaklaşarak Ocak 2019'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

İş Yatırım'ın enflasyon analizinde ise 'otomotiv' değerlendirmesi dikkat çekti.

Çip sıkıntısı nedeniyle bulunamayan otomotiv ürünlerinde TÜİK metodolojisi gereği geçen ayın fiyatlarının kullanılmasının enflasyonun beklentilerin altında gelmesinde belirleyici olduğu belirtildi.

Analizde şu değerlendirme yapıldı:

Yatay varsayılan otomobil fiyatlarının da katkısıyla gıda ve enerji hariç ürünleri kapsayan çekirdek C enflasyon göstergesi yüzde 16,8 ile önceki aya göre biraz geriliyor. Geçici bir durum olarak görüyoruz. Otomotiv sektörünün tedarik sorunları hafifledikçe internet liste fiyatlarındaki artışlar TÜİK verisine de yansıyacaktır. Öte yandan üretici fiyatlarındaki aylık yüzde 5,2, yıllık yüzde 46,3 artış önümüzdeki aylarda çekirdek göstergelerin artacağına işaret ediyor. Enerji fiyatlarındaki artış, otomotiv fiyat güncellemeleri, gıdadaki olumsuz trendler ve kur artışının gecikmeli etkileriyle enflasyon yüksek seyretmeye devam edecek. 2021 sene sonu için yüzde 20 enflasyon tahminimizi koruyoruz. 2022 yıl sonu için yüzde 14,5 olan tahminimizi, hükümetin gelirler politikası ve Merkez Bankası’nın para politikası patikasına yönelik genişleyici sinyaller nedeniyle Ekim ayında yüzde 16,5’e çektik. Yaşanan son gelişmeler 2002 tahminimiz üzerinde yukarı yönlü riskleri artırıyor.

TÜİK METODOLOJİSİ ETKİLİ OLDU

TÜİK enflayonu belirlerken anket yöntemini kullanıyor. Belirlenmiş 40 model ve bayiden düzenli olarak fiyat toplanırken, bu modelllerin dağılımına bakıldığında, orta ve lüks segment araçların yanısıra pazar payı yüksek olan düşük gelir grubuna dönük araçlar da yer alıyor.

Bu araçların önemli bir bölümünde, küresel çip krizi nedeniyle piyasada bulunamama sorunu sebebiyle satış olmadığı, bazı modellerde ise fiyat güncellemesinin 1 Kasım itibariyle gerçekleştiği ifade ediliyor.

TÜİK metodolojisinde, bir modelde satış yapılamadıysa, satışın yapıldığı bir önceki ayın fiyatını esas alıyor.

Enflasyon, Merkez Bankası’nı etkileyecek mi?

Enflasyonda yükseliş hızlandı

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil03 Kasım 2021 22:42

    Otomobil de inşaat gibi . Satış olmalı

  • Tarık03 Kasım 2021 17:08

    Almayın araba felan dddöt gibi beklesin herkes

  • Sfr03 Kasım 2021 17:04

    TUIK veri aldığı yerleri açıklasın ucuzluktan halkta yararlansın. Bu bir sosyal sorumluluk meselesidir.

  • Volkan03 Kasım 2021 16:48

    Ucuz otomobillerin listelerde fiyatı var ama kendisi yok. İkinci el otomobiller fiyat endeksinde galiba yer almıyor. KASKO fiyat listesinden hesap edilmesi belki daha doğru, orada eski arabalara dahi fiyat belirlemişler.