Enflasyonda düşüş sürecek
Maliye Bakanı Şimşek, "Enflasyon yüzde 7.2 oranına kadar düştü ve düşmeye devam edecek" dedi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 2014 yılındaki yüzde 3'lük büyümesinin küçümsenmemesi gerektiğini bildirdi.
Gelir İdaresi Başkanlığınca düzenlenen Vergi Dairesi Başkanlıkları Yıllık Değerlendirme ve Hedef Toplantısı'nın açılışında konuşan Bakan Şimşek, 2014 yılının ticari anlamda zor ancak Türkiye için iyi bir yıl olduğunu söyledi.
Bölgedeki gerginliklerin Türkiye'nin performansına yansıdığını belirten Şimşek, Avrupa Birliği'ndeki durgunluğun 2014 yılında devam etmesinin, kendileri için "ayak bağı" olduğunu ifade etti.
Geçen yıl vergi gelirlerini yıl bazında yüzde 6,3'lük artırma gibi mütevazı bir hedef koyduklarını anlatan Şimşek, bu hedefin üzerine çıkarak, geçen yıla oranla yüzde 8,1 artırarak 352 milyar liranın üzerinde gelir elde ettiklerini bildirdi.
Şimşek, 2015 yılında da 390 milyar liralık vergi geliri elde etmeyi öngördüklerini, bu hedefi rahat bir şekilde tutturmayı umduğunu vurguladı. Tahsilatın idarenin performansıyla ilişkili olsa da kısmen de genel ekonomik şartlarla ilişkili olduğuna dikkati çeken Şimşek, Türkiye ekonomisinin küresel ekonominin bir parçası olarak kendileri dışındaki gelişmelerden etkilendiğini belirtti.
"Potansiyelin altında büyüme ile yolumuza devam ediyoruz"
Türkiye'nin dünya ekonomisine entegre olduğunu anlatan Şimşek, şöyle konuştu:
"Potansiyelin altında büyüme ile yolumuza devam ediyoruz. Geçen yıl küresel ekonomide büyüme yüzde 3,3 civarında oldu. Kriz öncesindeki dönemlerde dünya ekonomisi yüzde 5,5 civarında büyüyordu. Bizim için önemli olan Avrupa'nın performansı. Doğrudan sermaye girişlerinin yüzde 75'i Avrupa kaynaklı. Orada devam eden durgunluk Türkiye'yi olumsuz etkiliyor. Avrupa sadece durgunlukla karşı karşıya değil, aynı zamanda deflasyon riskiyle de karşı karşıya. Bu da kötü bir kombinasyon. Avrupa Merkez Bankası, aylık 60 milyar eyroluk ilave parasal genişlemeye gidecek. Bu önemli bir adım. Ümit ediyoruz Avrupa'nın toparlanmasına vesile olur. Avrupa toparlanırsa bu Türkiye'ye yansır."
Türkiye'nin sırtını, kontrolü altında olmayan bir takım değişkenlere, parametrelere dayayamayacağına işaret eden Şimşek, kendi işlerini en muhafazakar varsayımlara dayalı olarak yapmak zorunda olduklarını vurguladı.
Eskiden gelişmiş ülkelerin düşük büyüdüğünü, gelişmekte olan ülkelerin hızla büyüdüğünü hatırlatan Şimşek, o dönemin sonuna geldiklerini, son 10-12 yılın performansını önlerindeki 10-12 yılda görme ihtimallerinin son derece düşük olduğunun altını çizdi.
Şimşek, bunun nedeninin de bir yerdeki yavaşlamanın öbür tarafı etkilemesi ve emtia fiyatlarının "neredeyse çöktü" denilebilecek bir süreç yaşaması olduğunu kaydetti. Gelişmekte olan ülkelerinin en önemli ihracat kaleminin emtia olduğunu anlatan Şimşek, emtia fiyatlarındaki düşüş, bir takım yapısal sorunlar ve gelişmiş ülkelerin borcu azaltma süreçlerinin küresel ekonomiyi daha düşük bir büyüme patikasına oturtmuş durumda olduğunu vurguladı.
"Küresel konjonktüre rağmen büyüme söz konusu"
Bakan Şimşek, IMF rakamlarına göre dünya ekonomisinin 2015 yılında yüzde 3,5, 2016 yılında ise yüzde 3,7 oranında büyüyeceğini söyledi.
Türkiye'nin geçen yıl yüzde 3'e yakın bir oranla büyüdüğünü anlatan Şimşek, şöyle konuştu:
"Bu oldukça mütevazı sayılabilir ama Avrupa'nın en yüksek büyüme oranlarından bir tanesi. Oldukça zor bir bölgesel ve küresel konjonktüre rağmen büyüme söz konusu. Türkiye coğrafi anlamda güzel ancak bunun da dönem dönem getirdiği sıkıntılar oluyor. Türkiye'nin geçen yılki yüzde 3'lük büyümesini küçümsememek lazım. İyi bir performans. Biz ılımlı büyümeye rağmen geçen yıl 1 milyon 400 bin insanımıza iş bulduk. Bu çok ciddi bir rakam. Buna rağmen işsizlik oranı yükseldi. Türkiye'de iş gücüne katılım oranı dediğimiz çalışma çağındaki nüfus giderek artan bir oranla iş arıyor. Çalışma çağındaki nüfus yüzde 1,7 arttı ama iş gücüne katılım oranı yüzde 2,6 arttı. Bundan dolayı da işsizlik oranı yüzde 10'un üzerinde seyretmeye devam ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde 1 milyon 400 bin kişiye iş bulunmuşsa işsizliğin artma ihtimali son derece düşüktür. Türkiye'de iş gücü piyasasının dinamikleri son derece farklı."
Enflasyon oranları
Geçen yıl enflasyonun bir miktar yüksek seyrettikten sonra son aylarda hızlı bir düşüş trendine girdiğini ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:
"Enflasyon yüzde 7,2 oranına kadar düştü ve düşmeye devam edecek. Türkiye'de 2013 yılında cari açık 65 milyar doları buldu. Geçen yıl 47 milyar dolara düştü. 2015 yılında petrol fiyatları bu seviyelerde istikrara kavuşursa cari açık rahat bir şekilde milli gelire oran olarak yüzde 3,5, 4 civarına iner ve 2013'ün belki yarısı seviyesine kadar rahat bir şekilde inecek. Yönetilebilir bir noktaya gelecek. 2015 yılında büyümeyi yüzde 4 olarak öngördük. Yılın ilk yarısında biraz momentum kaybı ve dış gelişmeler nedeniyle bir miktar düşük seyredebilir ama özellikle haziran seçimleri sonrasında istikrarın devam edeceği, çok kapsamlı bir reform programının uygulanacağını dikkate alırsak rahat bir şekilde yüzde 4'lük büyümeyi yakalayabiliriz."