<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatEnflasyona ezilen tüketicinin sigortaya parası kalmadı----

Enflasyona ezilen tüketicinin sigortaya parası kalmadı

Enflasyona ezilen tüketicinin sigortaya parası kalmadı
14 Mayıs 2024 - 17:52 www.finansingundemi.com

Dünyanın dört bir yanında tüketici fiyatlarında görülen artış hayatın her alanında olduğu gibi sigorta sektörünü de etkiledi. Güney Kore’de 1 milyonu aşkın sigorta müşterisi poliçelerini iptal etmek zorunda kaldı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Artan enflasyon ve yüksek borçlanma oranları dünyanın dört bir yanındaki insanların finansal yükünü ağırlaştırıyor. The Korea Times’ın haberine göre Güney Kore’de sigorta aboneleri mümkün olduğunca fazla nakit sağlayabilmek için sigorta sözleşmelerini iptal etmek zorunda kaldı.

Kore Hayat Sigortası Birliği tarafından pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, birliğe üye 22 şirketle imzalanan 1,14 milyon sözleşme, ocak ve şubat aylarındaki sözleşme sonu tarihlerinden önce feshedildi.

Açıklamada sigorta fesihlerinin iki nedenden yapıldığı belirtiliyor: Müşteriler ya sözleşmeleri gönüllü olarak iptal ediyorlar ya da şirketler abonelerin primlerini çok fazla kez zamanında ödemedikleri gerekçesiyle sözleşmeleri iptal ediyor.

İptal edilen sözleşme sayısı son üç yıldır artış eğiliminde. 2022’nin ilk üç ayında 903.754 sözleşme iptal edilirken bu rakam 2023’ün aynı döneminde ise 1,12 milyona sıçramış.

Sözleşme iptalleri beraberinde cezaları da getiriyor. Sözleşmeleri iptal eden müşteriler prim olarak ödediği miktarın sadece bir kısmını geri alabiliyor.

Birliğin konuyla ilgili açıklamasında, “Abonelerin başa çıkması gereken daha acil mali sorunlar var ve giderek artan sayıda abone primlerin bir kısmından vazgeçiyor” ifadelerine yer verildi.

Tüketiciler sonuçları daha maliyetli olabilecek ödemelerle karşı karşıya. Örneğin mortgage ile satın aldıkları evin anapara ve faiz ödemesini zamanında yapmayanlar evlerini dahi kaybedebilir.

Güney Kore’de gösterge faiz oranı Ocak 2023’ten bu yana %3,5 arttı ve bu oran Aralık 2008’den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Tüketici enflasyonu da hükümetin yıllık hedefi olan %2’nin üzerinde kalmaya devam ediyor. Özellikle meyve, sebze ve deniz ürünleri de dahil olmak üzere temel gıda maddelerinin satış fiyatları arttı ve hane halklarının mali sıkıntısının artmasına sebep oldu.

Birlik tarafından yapılan bir ankete göre sigorta sözleşmelerini iptal eden abonelerin %32,8’i mali yüklerinin prim ödeyemeyecek kadar ağır olduğunu söyledi. Ayrıca daha fazla sayıda sözleşmenin iptal edilmesi halinde müşterilerinden aldıkları primleri iade etmek için daha fazla harcama yapmaları gerekeceğini belirten sigortacılar kârlılıklarının kötüleşebileceği konusunda da uyarıyor.

Güney Kore’deki 22 hayat sigortası şirketi, bünyelerinde iptal edilen sigortalar nedeniyle 2023’ün ilk yarısında müşterilerine 12,89 trilyon won ödediklerini kaydetti. Bu miktar 2022’nin aynı dönemine göre %31,9’luk bir artışı ifade ediyor.

2023’te 22 sigorta şirketi yıllık %37,6 artışla 5,95 trilyon won kümülatif net kâr açıkladı.

Trafik sigortası primlerinde değişiklik

 

Sigorta şirketlerinin prim üretimi arttı

 

SGK duyurdu: Prim borcu ödeme tarihi uzatıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)