<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon yükselirken dev şirketler ne yapıyor?----

Enflasyon yükselirken dev şirketler ne yapıyor?

Enflasyon yükselirken dev şirketler ne yapıyor?
24 Ekim 2022 - 15:54 www.finansingundemi.com

Yükselen tüketici maliyetleri dünya çapındaki firmaların olağanüstü önlemler almasına sebep oldu. Hasbro, P&G ve Whirpool gibi firmalar tüketici talebindeki düşüşü dengelemek için farklı stratejilere odaklandı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yüksek enflasyon ve talepteki değişimler, maliyetlerin arttığı ve bazı ürünler için tüketici talebinin azaldığı küresel ekonomide dev şirketlerin farklı stratejiler benimsemesine sebep oldu. P&G premium markalarındaki reklamlarını artırdı. Telekomünikasyon şirketi Verizon kablosuz planlarında fiyatları artırıyor. Whirlpool ise beyaz eşya üretimini azalttı.

Wall Street Journal’ın haberine göre eylül ayının ilk çeyreğinde yayınlanan bilanço raporları, dev Wall Street firmalarının makroekonomik eğilimlerden nasıl etkilendiğini gösterdi. Refinitiv verilerine göre, S&P 500 Endeksi’ne dahil şirketlerin beşte biri halihazırda bilançolarını açıkladı ve ortaya çıkan tablo enerji sektörü hariç bilançoların bir yıl öncesine göre %3,5 azalacağını gösteriyor. Şirket yönetimleri işletmelerdeki baskılarla başa çıkabilmek için farklı yöntemler benimsiyor.

Oyuncak devi düşen kâra rağmen indirime gitti

Oyuncak firması Hasbro’nun CEO’su Chris Cocks salı günü yaptığı bilanço açıklamasında, “Ortalama tüketiciler yıl ilerledikçe fiyata giderek daha duyarlı hale geldi” uyarısında bulundu. Nerf ve Monopoly gibi ünlü oyuncakların üreticisi olan firmanın çeyrek satışları %15 düştü. Firma kârların düşmesi ve yeni sürüm ürünlerin zamanın yaklaşması nedeniyle Noel tatili öncesinde envanterdeki birikimini azaltmak amacıyla promosyon etkinliğini artırmak zorunda kaldı.

Tüketiciler maliyetleri düşürmek için büyük boy alışveriş yapıyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Head & Shoulders, Ariel, Gilette gibi hane halkları tarafından sıklıkla kullanılan markaların başındaki firma olan P&G de enflasyondan etkilenen şirketler arasında. Nakit sıkıntısı çeken tüketicilerinin daha ucuz markalara geçmesini önlemek isteyen firma yüksek profilli reklamlar ve yeni ürün özelliklerine harcama yapıyor. P&G’nin en son çeyreğinde, yüksek emtia, malzeme ve navlun maliyetleri, brüt kâr marjını yüzde 5,5 azalttı ve bu da maliyet kesintileri ve fiyat artışlarıyla tamamen dengelendi.

CFO Andre Schulten şirketin tüketicilerine kendi portföyünden seçenekler sunmak için yeterince marka ve fiyat seviyelerine sahip olduğunu söyledi. Bilanço rakamlarına göre P&G’nin orta kademe markalarında büyüme görüldü. Ancak müşteriler aynı zamanda kullanım başına fiyatı düşürmek için büyük boylu paketlere daha fazla harcama yaptı.

Schulten, "Bazı kanallar ve tüketiciler için 10 doların altına, diğerleri için 30 veya 40 doların üzerine çıkan paket boyutları sağlama stratejisi, tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılıyor gibi görünüyor" dedi.

Telekom şirketleri zam yaptı

Verizon ve AT&T yaz boyunca cep telefonu planlarının bazılarında fiyatlarını yükseltti. Bu tüketici tarafında çok farklı sonuçlar veren bir strateji olarak görüldü. AT&Ten değerli müşteri kategorisi olarak gördüğü 708.000 faturalı telefon bağlantısının üçüncü çeyrek net bilançosunu bildirdi. Firma fiyat artışından etkilenen abonelerin çok azının aylık faturalarını ödemekte tereddüt ettiğinin görüldüğünü açıkladı.

Verizon'un daha yaygın faiz ve ücret artışları, tüketici segmentinde aynı türdeki telefon aboneliklerini düşürdü. Firmanın yeni iş kolları bu düşüşü zar zor dengeleyebildi. Telekom şirketi eylül çeyreğini 8.000 yeni telefon getirisiyle nispeten zayıf tamamladı.

Her iki şirketin yöneticileri de yüksek faizlerin kârı artırmaya yardımcı olduğunu söyledi. Verizon CFO’su Matt Ellis, müşteri kayıplarına rağmen genel kablosuz hizmet gelirinin arttığını, kalan müşterilerinin çoğunun kablosuz planlarını Disney+ gibi avantajlara sahip daha pahalı paketlere yükseltmeyi seçtiğini söyledi.

Telekom şirketleri ayrıca, ekonomideki sorun belirtilerine rağmen, çoğunlukla ödeme yapmaya devam edebilen müşterilere hayati bir hizmet sunmaktan yararlandıklarını söyledi. Ellis, şirketin önümüzdeki aylarda mantıklı olması durumunda belirli hizmetler için fiyatları artırma konusunda "utangaç olmayacaklarını" da sözlerine ekledi.

Ellis, "Ödeme verilerime bakıyorum ve ödeme modelleri Kovid öncesi olduğundan daha iyi. Müşteri tabanımız kredi güvenliği açısından hiç bu kadar güçlü görünmemişti" ifadelerine yer verdi.

Kampanyalı abonelikler iyi sonuç verdi

ABD’nin en iyi cep telefonu operatörleri, daha eski ödeme planları hedeflemeyi seçerek, hat başına 90 dolara mal olabilecek en pahalı planlarının fiyatını yükseltmekten kaçındılar. Birçok tüketici, yeni akıllı telefonlarda önemli indirim kampanyaları karşılığında premium aylık planlara kaydolmayı kabul ediyor.

AT&T, iki veya üç yıl boyunca aboneliğe bağlı kalan müşterilere önemli teknolojik ekipman indirimleri sağlayarak son iki yılda pazar payını yeniden kazanmaya çalıştı. Şirket, stratejisinin işe yaradığını, ancak rakiplerinin mevcut tekliflerinden bazılarından daha aşırı tekliflerde bulunduğunu açıkladı.

Beyaz eşya devi üretimi düşürdü

Tüketici beyaz eşya ürünleri firması Whirlpool gibi diğer perakende şirketleri, ürünlere olan talepteki ani bir düşüşten dolayı enflasyonun ani etkilerini hissediyorlar. Şirketler aynı zamanda ham madde, enerji ve diğer masraflar için yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalıyorlar.

Whirlpool CEO'su Marc Bitzer konuyla ilgili açıklamasında "Talep düştü ve maliyetler arttı. Resesyon ortamında maliyetlerin düşmesini beklersiniz. Eşi benzeri görülmemiş zamanlarda faaliyet gösteriyoruz" ifadelerine yer verdi.

Whirlpool, satılmayan buzdolaplarını ve bulaşık makinelerini elden çıkarmak için indirime yönelmiyor. Şirket bunun yerine, stokları küçültmek için üretimi %35 oranında azalttı. Şirket, 2022 için kâr tahminini yaklaşık yarı yarıya düşürdü ve cihaz talebi düşük kaldığı için yüksek maliyetlerin gelecek yıla kadar devam edeceği konusunda uyardı.

ABD Hazine Bakanı Yellen'den enflasyon çıkışı

 

Enflasyona karşı 3 yatırım önerisi

 

Enflasyondan kaynaklı küresel endişe artıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)