Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Haziranda tüketici fiyatları enflasyon verileri beklentilerden iyi geldi. Tüketici fiyatları aylık yüzde 0.3 geriledi. Bu hem geçen yılki aylık enflasyon oranından hem de piyasa beklentilerinden daha düşük bir oran oldu. Yıllık enflasyon da bir puana yakın geriledi. Mayıs ayı sonunda yüzde 11,7 olan enflasyon oranı Haziran sonu itibarıyla yüzde 10,9 oldu.
Verilerin detaylarına baktığımızda, enflasyondaki düşüşün neredeyse tamamen haziranda gıda fiyatlarında görülen düşüşlerden kaynaklandığını görüyoruz. Geçen yılın Haziran ayında yüzde 1,2 oranında artan gıda ve alkolsüz içecek fiyatları bu yıl yüzde 1,1 düşmüş. Böylece, enflasyon endeksinde en fazla ağırlığa sahip olan bu harcama grubunda yıllık enflasyon yüzde 16,9’dan yüzde 14,3’e gerilemiş. Enflasyon endeksindeki payları dikkate alındığında, gıda grubunun enflasyona katkısı 3,7’den 3,1’e düşmüş.
Aşağıdaki tabloda, ana harcama grupları itibarıyla yıllık enflasyona katkıların (yüzde pay çarpı yüzde artış) karşılaştırmalı bir özeti yer alıyor.
Tabloda da görüldüğü üzere, haziranda görülen 0,8 puanlık düşüşün 0,6 puanı gıda grubundan gelmiş. Ayrıca, ulaştırma grubunda fiyatlar enflasyonun düşüşüne 0,3 puan katkıda bulunmuş. Kısmen mevsimsellik, kısmen de son aylarda döviz kurlarında görülen stabilite ve TL’nin değer kazanması sonucu haziranda enflasyonda görülen olumlu gelişmelerin önümüzdeki dönemde devam edip etmeyeceği önemli bir soru. Enflasyon yaklaşık bir puanlık düşüşe rağmen şubattan bu yana çift basamaklı düzeylerde. Baz etkisi nedeniyle önümüzdeki ayda da enflasyonda düşüş olası gözüküyor. Ancak asıl kritik dönem ondan sonra başlayacak.
Geçen yıl ağustosta negatif olan aylık enflasyon oranı eylülde de yüzde 0,2 olmuştu. Eylül ayı genel olarak yeni sezon fiyatlandırmaların yapıldığı ve mevsimsel olarak enflasyonun yüksek seyrettiği bir ay.
Üretici fiyatlarında yıllık enflasyon kısmi bir düşüşe rağmen yüzde 15 seviyesinde. Bu göstergeler yüzde 5’lik enflasyon hedefiyle pek uyumlu değil. Ayrıca eylülden itibaren enflasyonun yeniden yükselişe geçme olasılığı da bulunuyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.