BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon verisi Merkez'i rahatlattı----

Enflasyon verisi Merkez'i rahatlattı

Enflasyon verisi Merkez'i rahatlattı
04 Nisan 2016 - 12:55 www.finansgundem.com

Mart ayında eksi gelen enflasyon sonrası gözler TCMB'ye çevrilirken uzmanlar faiz tartışmalarının üst bantta yoğunlaşacağına dikkat çekti

Enflasyon Mart ayında TÜFE'de yüzde 0,04 geriledi. Yıllık bazda TÜFE yüzde 7,46'ya gerileyerek 7 ayın en düşüğüne indi. Enflasyon verisi sonrası gözler TCMB'ye çevrildi.

Piyasa uzmanları, faiz tartışmalarının üst bantta yoğunlaşacağını belirtti.

"YILLIK ENFLASYONDA DİP GÖRÜLMÜŞ OLABİLİR"

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, yıllık enflasyonda dip seviyenin görülmüş olabileceğine dikkat çekti.

Banu Kıvcı Tokalı Foreks'e yaptığı açıklamada, Mart TÜFE enflasyonunun %0,04’lik gerileme kaydederek, yıllık enflasyondaki düşüşün önceki aya göre 1,3 puan seviyesinde hız kazanmasını sağladığını belirterek, "Ortalama beklenti %0,5’lik artış bizim tahminimiz ise %0,68’lik artış yönündeydi. Böylece, Ocak sonunda %9,58 ile tepe yapan yıllık enflasyon takip eden iki ayda 2,1 puanlık düşüşle %7,46’ya inmiş oldu" diye konuştu.

Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, son iki aylık gerilemede, gıda fiyatlarındaki sert düşüşün ana rolü üstlenmesi ve çekirdek enflasyondaki iyileşmenin oldukça sınırlı kalması nedeniyle, yıllık enflasyonun son verilerde dip seviyelerini görmüş olabileceğini, önümüzdeki aylarda bu seviyelerde dalgalanma yaşadıktan sonra, ikinci yarıda tekrar yükseliş trendine girebileceği yönündeki görüşlerini koruduklarını vurguladı.

Tokalı sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Diğer taraftan, son dönemdeki düşüşün boyutu nedeniyle, yıl sonu tahminimizi %8,5’ten %8,2’ye ılımlı bir şekilde aşağı çekiyoruz. Çekirdek enflasyon tahminimizi ise %8,8 düzeyinde koruyoruz.

Mart ayı gelişiminde, işlenmemiş gıda fiyatlarında aylık %3,8 civarında bir düşüş hesaplıyoruz. Böylece, Ocak sonunda %15,4’e sıçrayan ve Şubat sonunda %8,9’a gerileyen bu gruptaki yıllık enflasyon Mart sonunda neredeyse sıfır düzeyine inmiş görünüyor. Ancak, Mayıs-Haziran döneminde zayıf baz etkisini düşündüğümüzde, yıllık değişimde sert dalgalanmalar görülebilir. Daha kalıcı bir seyri olan işlenmiş gıda fiyatlarında ise, yıllık enflasyonun son üç aylık yükseliş trendinden sonra Mart ayında sınırlı da olsa gerileme gösterdiğini hesaplıyoruz. Bu seyrin devamı önemli. Bu gelişmeler doğrultusunda, Mart sonunda %4,06 seviyesine hızlı bir gerileme gösteren gıda fiyatları yıllık enflasyonunun bu seviyelerde kalmasını olası görmemekle birlikte, %9’uk yıl sonu hedefine göre daha ılımlı bir tablo görmenin mümkün olabileceğini düşünüyoruz."

"FAİZ KORİDORU DARALTIM BEKLENTİLERİ 50-75 BAZ PUANA ÇEKİLEBİLİR"

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Mart ayında görülen sert düşüşle birlikte, faiz tarafındaki indirim tercihini erkene çekmesi gerektiği algısını hissedeceğini dile getirdi ve "Bu anlamda, piyasada 25-50 baz puan düzeyindeki Faiz koridoru daraltım beklentilerinin 50-75 baz puan bandına doğru çekilmesi ihtimalini Mart TÜFE verisiyle artmış oldu. Gelecek günlerdeki kur hareketleri 50-75 baz puanlık faiz koridoru daraltımının seviyesini belirleyecektir" dedi.

Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, Mart ayında TÜFE'nin piyasanın %0.55 ve kendilerinin %0.35 düzeyindeki beklentilerinin belirgin ölçüde altında kalarak aylık bazda %0.04'lük gerileme gösterdiğini vurgulayarak, "Böylece yıllık TÜFE %8.78'den %7.46'ya doğru, daha önce TCMB'nin de belirttiği şekilde oldukça sert bir gerileme göstermiş oldu. TÜFE'deki beklentilerin altındaki seyrinin neredeyse tek nedeni gıda fiyatlarındaki düşüş oldu. Bu nedenle, "I" çekirdek endeksinde sadece %9.72'den %9.51'e sınırlı bir gerileme  görüldü" diye konuştu.

Şenol, TÜFE'nin beklentilerinden düşük kalmasındaki temel etkenlerin başında gıda fiyatlarındaki güçlü düşüş geldiğini dile getirerek, son iki yılda %2.15 düzeyinde olan ay Mart ayı gıda fiyat artışına karşın, bu yılın Mart ayında görülen %1.53'lük gıda fiyat düşüşünün TÜFE'deki gerilemenin de sebebi olduğunu bildirdi.

Diğer alt sektörler içerisinde giyim sektörü fiyatlarında bekledikleri üzere oldukça sınırlı, %0.35'lik bir artış olurken, sağlık hizmetlerinde %1.21'lik ve ulaştırma sektöründeki %0.79'luk artışların TÜFE'yi yükseliş yönünde baskılayan sektörler olduğunu kaydetti ve şunları söyledi:

"Bu anlamda ,TÜFE'deki beklentilerin altındaki seyrinin neredeyse tek nedeni gıda fiyatlarındaki düşüş oldu.

TÜFE'nin detayına geldiğimizdeyse, çekirdek göstergelerin genelinde gerileme eğilimin hakim olduğunu görmemekteyiz. Özellikle TCMB tarafında da temel gösterge olarak alınan "I" çekirdek endeksinde %9.72'den %9.51'e sınırlı bir gerileme görüldü. Manşet TÜFE'deki sert gerilemeye karşın, çekirdek TÜFE tarafında hareketlerin daha sınırlı kaldığını görmekteyiz. Bu durum, TCMB'nin aşırı iyimser olmasını bir ölçüde sınırlayabilecek olsa da, yine de manşet verinin gücü elbette oldukça belirleyici olacaktır.

ÜFE tarafındaysa, aylık bazda %0.40'lık gerçekleşmeyle yıllık bazda %4.47'den %3.80'e görülen gerileme madencilik ve tarım sektörü fiyatlarındaki görülen düşüşten etkilendi. Detayda rafine petrol ürünlerindeki %10.4'lük ve ana metal sanayindeki aylık %2.17'lik artışlar imalat sanayi fiyatlarındaki artışta etkili olurken, diğer sektörlerde görülen fiyat gerilemeleri ÜFE'nin nispeten düşük kalmasına neden oldu. TÜFE'nin Mart ayındaki belirgin gerileme ardından Nisan ayındaki gıda fiyatı düşüşü beklentimizi bir miktar sınırlanmakta. Fiyat hareketinin büyük kısmı Mart ayında olurken, Mart ayında yıllık gıda fiyatları %4.58'e kadar geriledi. Bu düzey 2012 yılı Kasım ayından bu yana en düşük gıda fiyatı seviyesi olurken, gelecek aylarda aynı düzeylerde kalınmasını zor buluyor ve %8-9 bandındaki yıllık ortalamalara kademeli dönüşü bekliyoruz. Bu anlamda TÜFE'de yakın vadede görülen dip seviyeye Nisan ayında ulaşılmasını ve %7.30'lara doğru gerileme olabileceğini düşünüyoruz. Gıda fiyatlarındaki düşük seyrin kalıcı olmasını şimdilik beklediğimiz için yıl sonu için %7.9'daki TÜFE beklentimizi koruyoruz."

"ENFLASYON VERİSİ TCMB'NİN ELİNİ RAHATLATTI"

İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu, çekirdek göstergelerdeki düşüş ile beklentilerdeki olası düzeltmenin Merkez Bankası'nın elini rahatlattığına dikkat çekerek, "Bu bağlamda uluslararası piyasalardaki iyileşmenin de devam etmesi durumunda, 20 Nisan'daki PPK toplantısında yeni Merkez Bankası Başkanı kim olursa olsun en azından üst banttaki indirim ihtimali oldukça güçleniyor" dedi.

Muammer Kömürcüoğlu Foreks'e yaptığı açıklamada, Mart'ta enflasyonun -%0,04 ile %0,39'luk aylık artış beklentilerinin ve %0,50'lik piyasa öngörüsünün altında geldiğine dikkat çekerek, "Yıllık enflasyon %7,46 ile Ağustos 2015'ten bu yana en düşük seviyesine geldi. Şubat ayında veri %8,78 olarak gerçekleşmişti" diye konuştu.

Kömürcüoğlu, aylık enflasyonu aşağı çeken en önemli kalemin %1,53'lük düşüşle -0,5puan katkı sağlayan gıda fiyatları olduğuna değinerek, böylece yıllık gıda enflasyonunun %4,6'ya kadar gerilediğini dile getirdi ve gıda fiyatlarındaki düşüşün beklentileri dâhilinde olduğunu, ancak tahminlerini %-0,43 ile gerilemenin daha sınırlı olacağı doğrultusunda yaptıklarını kaydetti. Kömürcüoğlu, gıdanın detaylarına bakıldığında yaş meyve-sebzedeki düşüşün dikkat çektiğini belirtti ve burada Rusya'nın uyguladığı yaptırımların da etkili olduğunu düşündüklerini söyledi.

Muammer Kömürcüoğlu, diğer alt gruplara bakıldığında ise haberleşme ve eğlence kültür haricindeki kalemlerin enflasyonu yukarı çektiğinin görüldüğüne dikkat çekti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Özellikle ulaştırma gurubundaki 0,15 puanlık katkı başı çekiyor. Burada Mart ortalamasında ham petrol fiyatlarının %19 artması sonuncunda benzin, mazot fiyatlarındaki yükseliş etkili oldu.

Merkez Bankası açısından daha önemli olan çekirdek göstergelerde, geçen yıl Ağustos'tan bu yana önceki aya göre artan yıllık H ve I göstergeleri Mart'ta yönü aşağı çevirdi ve sırasıyla %9,32 ve %9,51 oldu. Şubat ayında bu veriler %9,49 ve %9,72 olarak gerçekleşmişti. Ayrıca, çekirdek enflasyon momentumunda mevsimsellikten arındırılmış ve yıllıklandırılmış veride iyileşme devam ediyor. Şubat'ta 8,52 olan I endeksi momentumu Mart'ta 7,92'ye geldi. Bu durum kur geçişkenliğinin etkisinin kademeli olarak zayıfladığını gösteriyor.

Özetle gıda fiyatlarındaki olumlu seyrin etkisiyle aylık enflasyon bu ay da beklentilerden daha iyi geldi. Gıda tarafında Rusya'nın yaptırımlarının etkili olduğunu düşünüyoruz. Ancak gıdanın her zaman oynak bir seyir izlediğini dolayısıyla sadece bu cephedeki iyileşmeye bel bağlamamak gerektiğini düşünüyoruz.

Öte yandan çekirdek enflasyonda gerilemenin başlaması olumlu haber. Kur geçişkenliğinin etkisinin zayıfladığını gösteriyor. Önümüzdeki aylarda da bu seyrin devam etmesi muhtemel görünüyor. Bugünkü verinin aynı zamanda ay ortasındaki beklenti anketinde de etkili olacağını düşünüyoruz. Geçmiş veriden etkilenen katılımcıların yılsonu beklentilerini aşağı yönlü güncellemeleri söz konusu olacaktır. Hem çekirdek göstergelerdeki düşüş hem de beklentilerdeki olası düzeltme, son toplantısında faiz koridorunun üst bandında indirime başlayan Merkez Bankası'nın da elini rahatlıyor. Bu bağlamda uluslararası piyasalardaki iyileşmenin de devam etmesi durumunda (mevcut seyir buna işaret ediyor), 20 Nisan'daki PPK toplantısında yeni başkan kim olursa olsun en azından üst banttaki indirim ihtimali oldukça güçleniyor."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)