Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Salı günü açıkladığı verilere göre tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) 2019 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,86, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,01 artış gerçekleşti. Böylece enflasyon 15 aydan bu yana en düşük seviyeye inmiş oldu.
Ağustos ayı enflasyonunu aşağı çeken en önemli kalemler ulaştırma, gıda ve giyim olurken, aylık en yüksek artış yüzde 19,11 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda yaşandı.
Ekonomistler enflasyondaki düşüşün önümüzdeki iki ay boyunca sürmesini beklerken, Ağustos ayı enflasyon verisinin Merkez Bankası’na Eylül ayında yapacağı toplantı öncesinde alan sağladığını söylüyor.
Faiz indirimi bekleniyor
Geçen yıldan gelen güçlü baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda Eylül ve Ekim aylarında kayda değer bir düşüş görüleceğini söyleyen İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu "Manşetteki olumlu sürpriz, çekirdek enflasyondaki düşüş ve önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüşün sürecek olması faiz indirimi konusunda Merkez Bankası’nın elini güçlendiriyor. Bu bağlamda Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına kadar kurda yukarı yönlü sürpriz bir hareket olmazsa Eylül PPK toplantısında politika faizinde 250 baz puanlık indirim bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Geçen yıl Ağustos ayında Rahip Andrew Brunson krizi nedeniyle ABD ile ilişkilerin gerilmesi sonucu kurda yaşanan sert yükseliş nedeniyle yıllık enflasyon son 15 yılın rekor seviyesine ulaşarak, Ekim ayında yüzde 25,24 ile zirve yapmıştı. Yıllık enflasyon 2018'i yüzde 20,30 seviyesinde tamamlamıştı.
Londra merkezli Capital Economics Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey de veri sonrası Merkez Bankası’ndan 12 Eylül’de yapacağı toplantıda 250 baz puanlık faiz indirimi beklediğini kaydetti.
Tuvey “Enflasyonun Eylül ve Ekim aylarında daha da düşerek tek haneye gerilmesi muhtemel ve bu da gevşemenin sürebileceği anlamına geliyor. Gelecek yılın başında faizlerin yüzde 16’lara kadar indirilebileceğini düşünüyoruz. Ancak riskler aşağı yönlü” diyerek enflasyonun tekrar yükselişe geçmesi ile beraber Türk Lirası’nın baskı altında kalabileceğini ve bunun da Merkez Bankası’nı rotasını tersine çevirmeye zorlayabileceğini söyledi.
Merkez Bankası Temmuz ayında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale Faiz oranını yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirmişti. (Deutsche Welle Türkçe)
Bu yükselişler rahip dolayısıyla yaşanmadı. Birilerinin egosu yüzünden oldu. Ne oldu eyy ABD demekle olmuyor. Bunları mahalle kabadayıları yapar.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.