BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon rakamları faiz indirimini desteklemiyor----

Enflasyon rakamları faiz indirimini desteklemiyor

Enflasyon rakamları faiz indirimini desteklemiyor
03 Temmuz 2014 - 10:56 www.finansgundem.com

Analistler, haziran enflasyonunun ilave faiz indirimini desteklemediği görüşünde

Enflasyon rakamları beklenilenen üzerinde geldi. Rakamları masaya yatıran İş Yatırım analistleri, Haziran enflasyonunun ilave faiz indirimini desteklemediğini açıkladı. Enflasyon rakamları sonrası yayınlana raporda şu tahminlere yer verildi:
Haziran ayında tüketici enflasyonu %0,3 artarak piyasanın %0,0 ve İş Yatırım’ın %0,2’lik tahmininden daha yüksek geldi. Buna rağmen senelik enflasyon yüksek baz etkisiyle Mayıs ayındaki %9,7 seviyesinden %9,2’ye geriledi. Enflasyondaki aylık artışın arkasındaki itici güç gıda (0,4) ve ulaştırma (0,5) fiyatlarındaki yükselişti.
Merkez Bankası’nın manşet enflasyonun yükseldiği dönemde ön plana çıkardığı H ve I tipi çekirdek göstergelerde de bir iyileşme görülmüyor. TÜFE-H göstergesinin senelik artışı Mayıs ayındaki %10,2 seviyesine göre değişmedi. TÜFE-İ göstergesinin senelik artışı Mayıs ayındaki %9,8 seviyesinden Haziran ayında %9,7’e geriledi.
Üretici fiyatları Haziran ayında %0,1 artarak TÜFE’ye göre daha iyimser bir tablo çizdi. Manşet enflasyonun gerilemesinde madencilik (-%0,1) ve elektrik ve gaz fiyatlarındaki (-%0,7) gerileme etkili oldu. İmalat sanayi fiyatlarındaki %0,1’lik artış kurlardaki düşüşün ve ekonomideki yavaşlamanın fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya başladığını gösteriyor.
TÜFE enflasyonu ve çekirdek göstergeler enflasyondaki gerilemenin çok tedricen olacağını göstererek Merkez Bankası’nın önden yüklemeli faiz indirim politikasını desteklemiyor. Yakın komşumuz Irak’taki
İç savaş petrol fiyatları ve kuru yukarı iterek %8,3’lük enflasyon tahminimizde yukarı yönlü risk oluşturuyor.
Piyasa Yorumu: Temmuz ayında Merkez Bankası’nın Faiz indirimine devam etmesi küresel risk iştahına ve Türk lirasının seyrine bağlı olarak belirlenecek.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • riskli03 Temmuz 2014 11:19

    Zor çok zor. Gerçek enflasyon (ivir zivir hariç temel ihtiyaçlar) 13-14% iken faizin 7% olması çok riskli