Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tüketici fiyatları ocak ayında beklentilerin bir miktar üzerinde açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %64,86, aylık %6,70 arttı.
Beklenti aylık yüzde 6,62, yüzde 64,76 artış olacağı yönündeydi. Ekonomistler, asgari ücret artışı ile yönetilen fiyat ve otomatik vergi ayarlamalarının ocak ayında enflasyon eğiliminin yeniden yükselmesine yol açacağını öngörmüştü. Seçim sonrasına ötelenilen yönetilen fiyat ayarlamaları ve geçen yıldaki düşük baz nedeniyle yıllık enflasyonun ilk yarıda yükselişini sürdürebileceğini ifade ediliyor
TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %6,70, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,70, bir önceki yılın aynı ayına göre %64,86 ve on iki aylık ortalamalara göre %54,72 olarak gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %40,62 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %92,27 ile lokanta ve oteller oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %-1,61 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %17,68 ile sağlık oldu.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla, 8 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 131 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık %67,68, aylık %6,85 oldu
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %6,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,85, bir önceki yılın aynı ayına göre %67,68 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,60 olarak gerçekleşti.
Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi yıllık %44,20 artış kaydetti
TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, Yİ-ÜFE (2003=100) 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %4,14, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,14, bir önceki yılın aynı ayına göre %44,20 ve on iki aylık ortalamalara göre %47,35 artış gösterdi.
Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık %53,80 arttı
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %65,03 artış, imalatta %53,80 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %32,00 azalış, ve su temininde %66,35 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında %49,76 artış, dayanıklı tüketim malında %56,63 artış, dayanıksız tüketim malında %60,81 artış, enerjide %4,06 azalış ve sermaye malında %64,94 artış olarak gerçekleşti.
Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık %5,21 arttı
Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %5,72 artış, imalatta %5,21 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %6,32 azalış ve su temininde %1,77 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında %4,89 artış, dayanıklı tüketim malında %5,04 artış, dayanıksız tüketim malında %5,85 artış, enerjide %3,04 azalış ve sermaye malında %6,21 artış olarak gerçekleşti.
İstanbul'da ocak enflasyonu belli oldu
Ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentisi belli oldu
% 43 faizle üç aylık olarak yatırdığım paramın vadesi doldu. Faiz ve ana parası ile satmış olduğum dolarları geri alamadım. Hoş geldin faizlerine kimse kanmasın.
Enflansyon yüzde ikiyüzlerde mevduat faizleri yüzde kırk stopaj düş otuz beş yatırımcının parasının pul olduğu böyle bir faize para yatırması için aklından zoru olması gerekir
Reel faize yakınlaşmadıkça Dezenflasyonla mücadele hayal. KKM'den dönen bütün para yine dövize gidiyor. Döviz getirisi faizlerin önünde gidiyor. Liralaşma yine hayal. Başaramayacaklar.
Faizler yükselmedigi Tl ye enflansyon üstü gercek reel getiri verilmedigi müddetçe enflansyonun ve ekonominin düzelmesi zamların durması imkansız
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.