Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küçük işletmelere enflasyon muhasebesi konusunda kolaylık sağlamak amacıyla, "Yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz." açıklamasını yaptı. Bu açıklama, enflasyon muhasebesi düzenlemesinin kapsamını gündeme getirdi.
Enflasyon muhasebesi nedir, nasıl yapılır?
Sözcü'de yer alan habere göre, enflasyon muhasebesi, enflasyonun finansal tablolar üzerindeki etkilerini düzenlemeye yönelik bir muhasebe yöntemidir. Enflasyon, paranın değer kaybetmesine neden olur ve bu durum, mali tabloların gerçek ekonomik durumunu yansıtmasını zorlaştırabilir. Enflasyon muhasebesinin temel amacı, mali tabloların enflasyon etkisinden arındırılarak daha gerçekçi bir finansal durum sunmasını sağlamaktır.
Bu yöntem, genellikle aşağıdaki uygulamaları içerir:
Fiyat Düzeltmeleri: Maddi duran varlıklar, enflasyon nedeniyle değer kaybına uğrayabilir. Enflasyon muhasebesinde, bu varlıkların değerleri, mevcut fiyat düzeylerine göre yeniden değerlendirilir.
Gelir ve Giderlerin Düzeltilmesi: Enflasyon muhasebesi, gelir ve giderlerin nominal değerlerden arındırılmasını sağlar. Bu sayede, enflasyonun etkileri finansal performans üzerinde yanlış bir izlenim yaratmaz.
Finansal Tabloların Yeniden Düzenlenmesi: Enflasyon etkisi hesaplandığında, bilanço ve gelir tablosu gibi finansal tablolar, enflasyonun etkilerini dikkate alacak şekilde yeniden düzenlenir.
Dönemsel Düzeltmeler: Enflasyon muhasebesi, genellikle belirli dönemlerde yapılan düzeltmeleri içerir. Bu düzeltmeler, geçici vergi dönemleri veya yıl sonu finansal raporlamalarında uygulanabilir.
TESK'ten ''enflasyon muhasebesi' ile ilgili açıklama
Şimşek açıkladı: 1.5 milyon mükellef için enflasyon muhasebesinde muafiyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.