Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABELER SERVİSİ
Enflasyonla ilgili bu yıl çok şey duyduk. Her gün satın aldığımız şeylerde de yükselen fiyatların etkisini şüphesiz hissedebiliyoruz. MomWhoSave’in haberinde ise enflasyonun hayatımıza nasıl girdiği ve bu konuda bireylerin ne yapması gerektiği tartışılıyor.
Enflasyon anlaşılması zor olabilen karmaşık bir ekonomik kavramdır. Basit bir ifadeyle aktarmak gerekirse enflasyon mal ve hizmet fiyatlarının zaman içerisinde artmasıdır. Bu durum çok fazla paranın olduğu ancak ulaşılabilecek çok az ürünün olduğu dönemlerde görülür. Bir hükümetin çok fazla para basması veya dış ülkelerden ekonomiye çok fazla para akışı olduğu durumlarda ortaya çıkabilir. Haberde ise bu ekonomik tablonun yarattığı yedi etkiye ve buna karşı bireylerin yapabileceklerine dikkat çekildi.
1. Enflasyon birçok sektörü etkileyebilir
Enflasyon hakkında bilmeniz gereken ilk şeylerden biri, birçok farklı sektörü etkilediğidir. Örneğin, hammadde ve enerji fiyatları enflasyonla birlikte artar. Söz konusu fiyat artışları, mallarını üretmek için bu ürün ve hizmetleri kullanan üreticileri etkileyebilir. Artan üretim maliyetlerini karşılamak için diğer sektörlerin de fiyatları yükseltmeleri gerekebilir.
Enflasyon ayrıca daha yüksek faiz oranlarına yol açabilir ve bu da borç para alan işletmeleri etkileyebilir. Daha yüksek faiz oranları, işletmelerin Faiz ödemelerinde daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacakları anlamına gelir ve bu da kârlarını düşürebilir.
Enflasyonun gayrimenkul sektörünü nasıl etkilediğini bilmek istiyorsanız, enflasyonun daha yüksek emlak fiyatlarına yol açabileceğinin farkında olmanız gerekir. Bunun nedeni, enflasyonun yaşam maliyetini artırması ve insanların başlarını sokacak bir çatı için daha fazla ödemeye istekli olmalarıdır.
İşçiler artan yaşam maliyetine ayak uydurmak için daha yüksek ücretler talep edebileceğinden, enflasyonun çalışan ücretleri üzerinde de etkisi olabilir.
2. Enflasyon tüketici fiyat endeksi ile ölçülür
Enflasyon hakkında bilinmesi gereken bir diğer şey de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile ölçüldüğüdür. TÜFE, tüketiciler tarafından tipik olarak satın alınan bir mal ve hizmet sepetinin fiyatlarını ölçer. Bu sepet "pazar sepeti" olarak bilinir. TÜFE, fiyatların zaman içinde ne kadar arttığına dair bir anlık görüntü sağladığı için enflasyonu ölçmek amacıyla kullanılır.
3. Enflasyon talep veya maliyet faktörlerinden kaynaklanabilir
Enflasyonun iki ana türü vardır: talep kaynaklı ve maliyet kaynaklı. Talep kaynaklı enflasyon çok az malı talep eden çok fazla para olduğunda ortaya çıkar. Bu hükümetin çok fazla para bastığı veya dış ülkelerden ekonomiye çok fazla para aktığı durumlarda görülür. Maliyet kaynaklı enflasyonsa üretim maliyetlerinin artmasıyla ortaya çıkar. Bu tür enflasyon hammadde fiyatlarındaki artıştan veya çalışan ücretlerindeki artıştan kaynaklanabilir.
4. Enflasyonun hem olumlu hem de olumsuz etkileri görülebilir
Enflasyonun olumsuz etkilerine odaklanılsa da ekonomi üzerinde olumlu etkileri de olduğunu öğrenmek şaşırtıcı olabilir. Örneğin enflasyon ekonomik büyümenin artırılmasına yardımcı olabilir. Bunun nedeni işletmelerin mal ve hizmetlerini daha yüksek bir fiyattan satabilmeleri ve kârlarını artırabilmeleridir.
Enflasyon işsizliğin azaltılmasına da yardımcı olabilir. Bunun nedeni, işletmelerin enflasyon sonucu gelecekte fiyatların artışı beklemelerinden dolayı yeni projelere yatırım yapma olasılıklarının daha yüksek olmasıdır.
5. Enflasyon para politikası ile kontrol edilebilir
Para politikası, merkez bankalarının bir ekonomideki enflasyon seviyesini etkilemek için kullandıkları araçlar kümesidir. Merkez bankaları, faiz oranlarını ve para arzını ayarlayarak enflasyonu kontrol etmek için para politikasını kullanabilir. Merkez bankası enflasyonu artırmak istediğinde, faiz oranlarını düşürecek ve daha fazla para basacaktır. Merkez bankası enflasyonu düşürmek istediğinde, faiz oranlarını yükseltecek ve para arzını azaltacaktır.
6. Enflasyon bir ekonominin normal bir parçasıdır
Enflasyon tüketiciler için bir sorun olsa da, bunun bir ekonominin normal bir parçası olduğunu hatırlamak önemlidir. Her ekonomide enflasyon yaşanır ve bu tamamen ortadan kaldırılabilecek bir şey değildir. Önemli olan, enflasyonu kontrolden çıkmaması için kontrol altında tutmaktır. Kontrolden çıktığında, daha yüksek işsizlik ve daha düşük ekonomik büyüme gibi ekonomik sorunlara yol açabilir. Enflasyonu kontrol etmek için çeşitli politika ve araçların kullanılabileceğinden emin olunması gerekir.
7. Enflasyondan nasıl daha az etkilenilir?
Enflasyondan daha az etkilenmek için bireylerin almaları gereken bazı kritik önlemler bulunuyor. Örneğin, habere göre gayrimenkul gibi enflasyon yükseldiğinde değeri artma eğilimi olan varlıklara yatırım yapmak oldukça geçerli bir enflasyondan korunma yöntemidir.
Alınabilecek bir diğer önlemse faiz oranlarının yükselmesi ihtimaline hazırlıksız yakalanmamak için borç geri ödemelerinizi sabit faize göre ayarladığınızdan emin olmaktır. Birikimlerinizi artırarak veya ekstra para kazanmanın yollarını arayarak da gelirinizi artırmayı deneyebilirsiniz.
New York borsası enflasyon verilerinin ardından açılışta yükseldi
ABD'de perakende satışlar nisanda sabit kaldı
ABD'nin enflasyon rakamları açıklandı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.