Başbakan Erdoğan’ın Merkez Bankası’na
faiz indirimi yapması yönündeki çağrısı sonrasında merakla beklenen PPK toplantısında Merkez Bankası, piyasa beklentisi doğrultusunda
faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Ayfer Yıldız'ın Milliyet'teki haberinde uzmanlar PPK kararını değerlendirdi.
Saxo Capital Strateji Danışmanı Cüneyt Paksoy, “Normalde fazla işlemin geçmediği ve bizce ileriye yönelik hedef sembolü niteliği taşıyan geç likidite penceresinde böylesi bir indirimin, TCMB’nın sıkı para politikasına şimdilik devam edeceği ortamda ileriye yönelik sembolik bir hareket yaptığı şeklinde düşünülebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Paksoy, “MB hem enflasyon tarafında hemde global likidite şartlarında FED ve ECB’nin karşılıklı politikaları sonrası gelişen piyasalar tarafında tam bir rahatlama oluşmadan sıkı para politikasından vazgeçmeyeceğine dair sinyaller verdiğini görmekteyiz. Bu özellikle TL’nin hala tam olarak değer kaybetme riskinden uzaklaşmadığını satır arasında bize söylemekte” dedi.
"YAZIN İNDİRİMİ GÖREBİLİR"
Destek Menkul Analisti Eren Can Ümüt de, önümüzdeki PPK toplantılarında faizlerin kademeli ve düşük oranlarla indirilebileceğini belirterek, “Özellikle yaz aylarında enflasyonda yaşanması beklenen düşüşler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin siyasi tansiyonda artışa sebebiyet vermemesi ile faizlerde indirim görülebilir” yorumunda bulundu.
"SIKI DURUŞ SÜRECEK"
PPK açıklamasında, ocak ayında yapılan güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırmanın, yukarı yönlü risklerin orta vadeli enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini sınırladığını belirtilerek, “Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir” açıklamasını tekrarladı.
Açıklamada, “Son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki kısmi iyileşme, gerektiğinde likidite politikası yoluyla ilave bir sıkılaşmaya duyulabilecek ihtiyacı azaltmıştır. Bu nedenle Kurul, geç likidite penceresi borç verme
Faiz oranında teknik bir indirime gidilmesine karar vermiştir” denildi.
"KARARI OLUMLU BULUYORUZ"
Karabulut ALB Menkul Araştırma Müd.
“Merkez Bankası sıkı duruşuna devam ediyor. Enflasyon düşmeye başlamadan faiz indirimi risk oluştururdu, kurda sert hareketler yaşanabilirdi. Bu açıdan alınan kararları olumlu buluyoruz. Mayıs-haziran aylarında enflasyonun tepe noktasına çıkması bekleniyor. Bu seviyelerden sonra enflasyonda aşağı yönlü hareket görülmeye başlar ve riskler oluşmazsa Merkez Bankası, faiz indirimine gidebilir. Doların 2.1180-2.1300 TL aralığında dalgalanmasını bekliyoruz.”
"ENFLASYON VERİLERİ ÖNEMLİ OLACAK"
Banu Kıvcı Tokalı Halk Yatırım Başekonomist
“Merkez Bankası, orta vadeli enflasyondaki riskler (küresel gıda fiyatları, finansal istikrarın kalıcı olarak tesis edilmesi, enflasyon beklentisi ile hedef arasındaki güven farkı) azalana kadar kararlı duruşuna devam edecek. Gelecek hafta açıklanacak Üç Aylık Enflasyon Raporu’nda yılsonu enflasyon tahminine gelmesi beklenen yeni bir revizyonun da, para politikasında herhangi bir gevşeme eğiliminde temkinli davranılmasına neden olduğunu düşünüyoruz.”
‘TL’Yİ GÜÇLENDİREN BİR HAREKET OLDU"
Halil Reçber XTB Menkul Strateji Müdürü
“Piyasaların beklentisi yönünde bir karar alındı. TL’yi güçlendiren bir hareket olmasının yanı sıra gösterge faizi yüzde 10’lara çıkarak iki haneye yükseldi. Fakat yine 5 yıllık enflasyon verisi ve faiz trendine baktığımızda faizdeki yüzde 1’e yakın yükseliş kalıcı olmayacaktır. Piyasalar, Merkez Bankası kararlarında faizin düşeceği yönünde bir beklentiye girmişti bu nedenle bir tepki yükselişi olarak yorumlanabilir. Enflasyonda bir azalma ile önümüzdeki dönem faizlerde de bir indirim beklenebilir.”