Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de enflasyon 2021’in ocak ayı ile 2022’nin ocak ayı arasında %7,5 yükseliş gösterdi. Bunun sonucunda enflasyon endişeleri şimdi birçok hane halkı için finansal korku nedeni. Market alışverişi, doğalgaz, mobilya ve ikinci el araçların fiyatları yükseliyor. Buna rağmen enflasyonun etkilerini azaltmak için uygulanabilecek stratejiler bulunuyor. İşte yüksek enflasyon dönemlerinde uygulanabilecek finansal ipuçları.
1. Satın aldığınız ürünler için daha düşük fiyatlı alternatifleri araştırın
Genellikle az bilinen markaların ürünleri, yaygın olarak bilinen markaların ürünleriyle oldukça benzer içeriklere sahiptir. Satın aldığınız her ürüne ödediğiniz fiyat ve bu ürünün kullanım alanları konusunda detaylı bir inceleme yapın. Sık satın aldığınız ürünlerin bir listesini çıkararak, alternatifleri araştırın ve karşılaştırma yapın. Bu listeden çıkarabileceğiniz kalemler de olabilir.
2. Üyeliklerinizi gözden geçirin
Üyeliklerinizi gözden geçirerek, kullanmadığınız üyeliklerinizi iptal edin. Bunun için banka hesap hareketlerinize ve kredi kartı ekstrenize bakabilirsiniz.
3. Gıda atıklarınızı gözden geçirin
Forbes’un haberine göre ortalama bir ABD’li hane her ay 151 dolarlık gıdayı çöpe atıyor. Yapacağınız yemeklerin listesini önceden çıkarmak ve buna göre alışveriş yapmak bu sorunu ortadan kaldırabilir. Aynı zamanda kullanılmayan gıdaları dondurmak da seçenekler arasında. Satın aldığınız gıda ürünlerinin son kullanma tarihlerine dikkat etmek de gıda atıklarının önüne geçmek için uygun stratejilerden bir tanesi.
4. Büyük alışverişlerinizi erteleyin
Korona virüs pandemisi nedeniyle ortaya çıkan tedarik zincirlerindeki sorunlar, birçok ürünün fiyatının yükselmesine neden oldu. Sıfır otomobiller ve mobilya gibi ürünlerin fiyatlarında sert yükselişler görüldü. Bu tür bir harcama planınız varsa, bunu erteleyin ve indirimleri takip edin. Aynı zamanda tedarik zincirlerindeki darboğazların ortadan kalkmasıyla fiyatların normal seviyelere dönmesi de beklenebilir.
5. Borçlarınızı yeniden yapılandırın
Minimum ödemelerin dışında daha büyük ödemeler yapıyorsanız geçici olarak bunları azaltmayı gözden geçirin. Borçlarınızı ödeme konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, kredi kurumlarına ulaşarak ödemelerinizi yeniden yapılandırın ya da faiz oranları konusunda görüşün. Bu hamle harcamalarınızı diğer alanlarda kontrol altına alırken, pozitif bir nakit akışına geçebilmeniz için alan tanıyacaktır.
6. Sigorta poliçenizi gözden geçirin
Otomobil ve emlak gibi sigorta poliçelerinizi gözden geçirerek yüksek maliyetli sigorta giderlerinizin olup olmadığını inceleyin. Bu şekilde sigorta primlerinizi düşürebilir, aylık giderlerinizi de indirebilirsiniz. finansgundem.com'un derlemesine göre farklı sigorta şirketlerinin sunduğu farklı poliçeleri de araştırarak daha uygun maliyetli bir sigorta poliçesine geçebilirsiniz.
7. Kariyerinize yatırım yapın
Ünlü yatırımcı Warren Buffett enflasyona karşı en iyi korumanın kişilerin kariyeri olduğunu söyledi. Bu mesleğinizden elde ettiğiniz geliri de etkileyebileceği gibi, gelecekteki gelirleriniz için de oldukça önemli. Düşük maliyetli online eğitimler ya da farklı kurslar, gelecekte daha yüksek maaşlı bir iş bulabilmenize imkan tanır.
Yüksek enflasyon sonsuza kadar sürmeyecek ancak kısa ve orta vadeli kararlarımızı etkileyecek kadar uzun süre bizimle olabilir. Bu stratejileri izleyerek, ani finansal zorluklardan kaçınabiliriz.
Altının kilogramı 843 bin 950 liraya yükseldi
Dolandırıcılarının yeni yöntemi: ‘Elektrik faturaları’
Katar'dan gaz fiyatları açıklaması: Ukrayna ile ilgisi yok
Yatırım için icerdeki ve dışardaki yatırımcılar içintürk parasının güçlenmesi için faizlerin eksi faizden kurtulup gerçek enflansyon üstü getiriye çekilmesi şarttır faizlerin şu anda %70 %80 lere getirilmesi enflansyon yüzde yüzleri geçmişken
Faizlerin acil yükselmesi gerekir TL ye en yüksek reel getiriyi vermek dövizi ve enflansyonu geri çekmektir doğrudur eksi faizle ne güven gelir nede ekonomi düzelir
TL güvensiz TL ye güven için faizlerin yükselmesi olmazsa olmazı ekonominin uyduruk kur koruması gibi ekonominin bilimsel gercekleri dışında saçma sapan kararlarla TL nin güvenin oluşması imkansız ötesi mümkün degil enflansyon yüzde yüzü geçmişken ilimle bilimle inatlaşan bir zihniyetin faizleri yirmi seviyesinde eksi faizle piyasada oluşması orta çağ gerisinin dogmalarıdır akla ilime bilime yönelip faizlerin reel olarak acil yükselmesi yatırımın güvenin olmazsa olmazıdır
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.