Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Alışverişe çıkan Almanlar, süpermarketlerde en sevdikleri Kellogg's mısır gevreği, Mars çikolata veya pirinç barının olması gereken bölümlerde giderek daha fazla boş rafla karşılaşıyor.
Rewe süpermarket zinciri, Mars ürünlerinin olması gereken raflara şu minvalde duyurular astı:
"Bu yazıyı asmaktansa size uygun fiyatla ürün sunmayı tercih ederdik. Ama Mars'ın talep ettiği fiyat zammı nedeniyle yürütülen uzun ve yoğun müzakereler sonucunda Mars'la makul bir fiyat üzerinde anlaşma sağlayamadık. Bunun üzerine Mars, maalesef tek taraflı olarak ürün tedarikini kesmeye karar verdi. Biz de alternatif olarak size 'Ja' markalı kendi ürünlerimizi öneriyoruz."
Edeka süpermarketlerinin boş raflarını da "Değerli müşterilerimiz: Şu anda tedarikçimiz Mars GmbH'nin tüm ürünlerini sunamadığımızı size bildirdiğimiz için üzgünüz" yazısı süsledi.
Edeka grubunun indirimli markası Netto'nun yakın tarihli Instagram gönderisinde "Mars'tan astronomik fiyatlar mı? O zaman Netto satın alın" çağrısı yapıldı.
Bu bildiriler, enflasyonun yüzde 10 gibi rekor düzeyde seyrettiği Almanya'da, süpermarket zincirlerinin dünyanın en tanınmış markalarının fahiş fiyat artışlarını geri püskürtme çabasını yansıtıyor.
ABD merkezli çokuluslu gıda devleri, ürünlerine fiyat zammı taleplerini, Ukrayna krizini takip eden Rusya yaptırımlarının enerji fiyatlarını körüklemesi sonucu üretim ve nakliye maliyetlerinin artmasıyla açıklıyor.
Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki perakendeciler ise zor bir zamanda müşterilerin satın alma gücünü koruduklarını ve bazı durumlarda yüzde 30'a varan fiyat artışlarının abartılı olduğunu söylüyor.
AFP'ye konuşan Edeka sözcüsü, "Birçok uluslararası marka, karlarını artırmak için aşırı fiyatlar talep ederek enflasyonu suistimal etmeye çalışıyor" derken özellikle Mars'ın fiyat taleplerini 'haksız' diye niteledi.
Rewe sözcüsü de 'süpermarketlerin bu zor zamanlarda alışveriş yapanların gereksiz yere cezalandırıldığını görmek istemediğini' söyledi.
Nitekim Almanya'nın en büyük iki süpermarket zinciri olan Edeka ile Rewe, Twix ve Snickers barları, Ben's Original pirinç paketleri ve Whiskas kedi maması ile tanınan Mars firmasından 300'e yakın ürünü teslim almayı durdurdu.
Alman medyasına göre Rewe, popüler kahvaltı gevreği için neredeyse yüzde 30'dan fazla fiyat zammı isteyen ABD şirketi Kellogg's ile de uzlaşmaya varamadı.
Diğer markalarla da benzer fiyat savaşları sürüyor. Bazı mağazalarda Jacobs Douwe Egberts'in çay ve kahve ürünleri bulunmuyor.
İndirim marketleri Aldi ve Lidl, dünyanın en büyük yoğurt üreticisi Danone'yi stoklamıyor.
Edeka ile Coca-Cola ise mahkemelik oldu. Süpermarket zinciri, içecek devinin anlaşmazlık nedeniyle teslimatları durdurmasının hakları dahilinde olduğunu söyleyen mahkeme kararını temyize götürdü.
Avrupa'da büyümenin itici gücü olan Alman ekonomisinin gelecek yıl resesyona girmesi bekleniyor. Rus gazı arzını kesilmesinin ardından hayat pahalılığı ve enerji krizinin ortasında sert bir kışa hazırlanan Alman tüketicilerin dertlerine süpermarketlerde aradıkları ürünleri bulamamak da eklendi.
Berlin'in Karl-Marx Bulvarı'ndaki bir süpermarketten çıkan 24 yaşındaki Leana Kring, "Yiyecek, içecek ve hatta hijyen ürünleri bile eksik" dedi.
Bu düello vesilesiyle süpermarketler alternatif adı altında kendilerinin daha ucuz ürünlerini müşteriye dayattı. Kendi markalarıyla yaptıkları satışlar, 2022'nin ilk çeyreğinde Alman süpermarket gelirlerinin yüzde 34.6'sını oluşturdu. Yani önceki yıla göre yüzde 1.2 artış gösterdi.
Berlin'de bir Rewe mağazasından çıkan 30 yaşındaki Mirjam Branz, "Daha ucuz ve tadı aynı" görüşünü dile getirdi.
(Sputnik)
Almanya'nın vergi gelirleri azaldı
Bizim marketler örnek almalı..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.