Enerjisi bol yıl!
Bu yıl rüzgar sert esince, elektrik üreticisinin yüzü güldü. Ege ve Marmara’da yer alan RES’lerde elektrik üretim miktarı yükseldi
Türkiye bu yılı yağışlı ve bol rüzgarlı geçiriyor. Barajlarda doluluk yüzde 80’i aşarken, bazı bölgelerde hortuma kadar varan sert rüzgarlar, elektrik üreticisinin yüzünü güldürdü. Vatan'dan Meltem Kara'nın haberine göre, rüzgar potansiyeli yükselince özellikle Ege ve Marmara’da yer alan rüzgar enerjisi santrallerinde (RES), verimlilik arttı. Bu yılın ilk 6 ayında 430 megavat üretim gerçekleştirildi. Ege ve Marmara’daki bazı santrallerde üretim geçen yıla göre yüzde 16’ya varan artışlar yaşadı. Ancak verim alamayan santraller de oldu.
Marmara ve Ege’de arttı
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, yılın ilk yarısındaki sert iklim geçişlerinin elektrik üretimini nasıl etkilediğini şöyle anlattı: “2014 yılında mevsim normallerinde seyreden hava sıcaklıkları ve rüzgar olduğu için rüzgar enerjisinden elektrik elde eden şirketlerin verimleri beklentinin üzerine çıkamadı. 2015 yılının ilk yarısında 2014’e göre bazı bölgelerde üretim daha iyi oldu. Bu verimlilik, şirketlerin türbinlerinin bulunduğu sahaya göre değişim gösteriyor. Orta Ege, Akdeniz, İç Ege ve Güney Marmara’da geçtiğimiz yıl rüzgar potansiyeli düşüktü. 2015 yılında bu bölgelerdeki rüzgar verimi artış gösterdi. Özellikle Ege ve Marmara’da yatırımları olan bazı firmaların ilk altı ayı daha iyi geçirdiklerini söyleyebiliriz.”
Kurumları da etkiledi
Yüksek rüzgar potansiyelinin elektrik üretimine katkısının yanı sıra dezavantajlarının bulunduğunu da anlatan Ataseven, “Genel anlamda bu yılın ilk yarısındaki rüzgar veriminin iyi olmasına karşılık bazı durumlarda rüzgarın hortuma dönüşecek şekilde dengesizliği, inşa halindeki santralleri olan firmalar için zorluk yaşattı. Rüzgarın özellikle Ege ve Marmara’da sert esmesi bir taraftan bazı yatırımcıların yüzünü güldürse de diğer taraftan inşa halinde olan ve inşaat sürecini tamamlamaya çalışan firmalar için de zorlu koşullar oluşturdu. Nakliye ve kurulum esnasında sert esen rüzgarın, yoğun yağışın oluşturduğu koşullar kurulum süreçlerini etkiledi. Bu da 2015 yılındaki kurulu gücün istenen noktanın biraz altında gerçekleşmesine neden oldu. Aslında tek sebebin iklim koşulları olduğunu söylemek doğru olmaz. İzin süreçlerinde karşılaşılan sorunların da etkili olduğunu belirtmek gerekir.”
6 ayda 430 MW üretim
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin verilerine göre, 2014 yılının ilk yarısında 465 MW kurulu güce ulaşılırken bu yılın ilk yarısında bu rakam 430 MW civarında gerçekleşti. Marmara ve Ege gibi bölgelerde bazı santraller rüzgardan yararlanıp verimini artırsa da toplam üretimde geçen yıla göre gerileme oldu. 2014 Temmuz ayında toplam kurulu gücümüz 3 bin 424 MW iken bu yılın Temmuz ayı itibariyle 4 bin 192 MW kurulu güce ulaşıldı. Ege ve Marmara bölgesinde yoğun olmak üzere, 43 adet rüzgar santralinde 1.427 MW’lık inşaa halinde RES yatırımı var. Bu yılın sonunda 4 bin 800-5 bin MW civarında toplam kurulu güce ulaşılacağı öngörülüyor.
43 santral daha yolda
- Bugüne kadar Türkiye’de rüzgardan 4.192 megavat elektrik üretimi yapıldı.
- Şu anda işletmede 100 adet rüzgar santrali bulunuyor.
- Polat Enerji, 551.40 megavat kurulu güç ile lider konumda.
- Kurulu güç bakımından incelendiğinde Balıkesir ilk sıraya yerleşiyor. Onu İzmir ve Manisa takip ediyor.
- İnşa halinde 43 rüzgar santrali bulunuyor. Bunların yüzde 36.81’i Ege’de, yüzde 32.93’ü Marmara’da yer alıyor.